שתף קטע נבחר

רוצים אזרחות בולגרית? בדקו שלא ויתרתם עליה

בשנות ה-50 עלו לישראל 45 אלף יהודים ממוצא בולגרי, הם וצאצאיהם מהווים את אוכלוסיית היעד לקבלת דרכון בולגרי. זאת בהנחה שלא ויתרו על אזרחותם. מי זכאי לקבל אזרחות, כמה זמן נמשך ההליך וכמה הוא עולה? - כתבה שלישית בסדרה

התיישבות יהודית בבולגריה קיימת ככל הנראה כבר מהתקופה הרומאית. ערב מלחמת העולם השנייה חיו בבולגריה כ-48,000 יהודים. בתקופת מלחמת העולם השנייה נפגעו זכויותיהם האזרחיות והוגבלו פעולותיהם החברתיות והכלכליות. מספר פעמים עמד על הפרק גירושם של יהודי בולגריה והעברתם למחנות ריכוז אך רובם לא נשלחו, בלחץ גורמים שמרניים ובלחץ הכנסייה.

 

העלייה המאסיבית מבולגריה לישראל התרחשה בשנים 1956-1948, בתקופה זו עלו 45 אלף יהודים שמהווים את קהילת היעד לקבלת הדרכון הזר.

 

מאז הצטרפותה של בולגריה למדינות האיחוד האירופי בינואר השנה, ישראלים רבים בעלי שורשים בבולגריה, פונים לרשויות ומבקשים לחדש את אזרחותם. "זה לא ששכחנו מה היה", אומר יליד בולגריה, "אלא שהילדים ובעיקר הנכדים לוחצים עלינו להוציא אזרחות בולגרית".

 

 

כמו ליד שגרירות רומניה שהצטרפה יחד אתה לאיחוד, גם ליד השגרירות הבולגרית משתרך תור של ישראלים ששורשיהם בבולגריה, המבקשים לקבל אזרחוץ הבולגרים מצדם מקשיחים את התנאים. על מנת ללמוד על הליך קבלת האזרחות, על שלביו ועל עלויותיו פנינו לעורכי הדין מריאנה עזיז ושמואל שפינר.

 

מי זכאי לאזרחות?

עו"ד שפינר מסביר כי כל מי שנולד בבולגריה ועלה לישראל ב"עלייה הגדולה" בין אפריל 1948 לנובמבר 1950 יכול להגיש בקשה לחידוש אזרחותו וכמוהו גם צאצאיו. אולם, אין אפשרות לדלג דור. על מנת שהצאצאים יזכו באזרחות חייבים ההורים ילידי בולגריה (לפחות אחד מהם) לממש ראשית את זכאותם, לרבות אם ההורים אינם עוד בין החיים.

 

ילידי בולגריה שעזבו אותה בתקופות אחרות יכולים להגיש בקשה לאזרחות, אולם אזרחותם לפי החוק הנוכחי אינה מובטחת. בימים אלה מתקיימים בבולגריה הליכים משפטיים שאמורים להסדיר את הנושא.

 

האם ויתרתם על האזרחות בעבר?

השלב הראשון בתהליך קבלת האזרחות מצריך מילוי טפסים רבים והגשת תמצית רישום ממשרד הפנים, תעודת לידה ומסמכים שמעידים על תאריך העלייה ועל שינוי השם (מכיוון שעולים רבים מבולגריה שינו את שמם עם הגיעם לישראל). מי שלא נולד בבולגריה יידרש ברוב המקרים גם לספק תעודת יושר ומסמכים המעידים על בריאות תקינה.

 

בשלב הבא, מסבירה עו"ד מרחאנה עזיז נערך בירור מול הרשויות בבולגריה לגבי מעמדו של מבקש האזרחות, על מנת ולוודא שלא ויתר על אזרחותו במעמד העזיבה. הבירור מתבצע באמצעות השגרירות הבולגרית בישראל או באמצעות עורך דין מול הרשות המקומית בבולגריה, לפי מקום מושבו האחרון של מבקשה. כאן מתחילות רוב הבעיות כיוון שחוק חדש יחסית קובע כי מי שוויתר על אזרחותו עם העלייה ארצה, לא יהיה זכאי לחדשה, גם אם היה קטין והוריו הם אלה שוויתרו בשמו על האזרחות.

 

מיום שהונפקה תעודה שמעידה כי מבקש האזרחות לא ויתר עליה, הדרך לקבלת האזרחות המיוחלת מובטחת יחסית. מדובר למעשה במסננת שתפקידה לצמצם את מספר הזכאים לאזרחות בולגרית לאור הבקשות הרבות הזורמות לרשויות מאז הצטרפותה של בולגריה לאיחוד האירופי.

 

אם הונפקה תעודה הפוכה, לפיה בוטלה אזרחותו של המבקש, חסומה בפניו הדרך לקבלת אזרחות. עו"ד שפינר מסביר כי החוק הבולגרי אינו מעניק זכות ערעור על החלטת סירוב והדרך היחידה לתקוף אותה היא באמצעות פנייה לבית המשפט הבולגרי לחוקה, בתנאי שיוכח כי מדובר בעניין חוקתי. זה הליך שאינו שכיח, מסורבל וארוך.

 

מיום שהתקבלה האזרחות הבולגרית, הדרך לקבלת דרכון סלולה ונמשכת בדרך כלל מספר שבועות.

 

בעלי אזרחות ודרכון בולגרי שימו לב, ייתכן והחקיקה החדשה בבולגריה תיצור בפניכם בעיה בשעה שתבקשו לחדש את דרכונם. לעיתים, על מנת לחדש דרכון יש להמציא אישור דומה כי לא ויתרם בשום שלב בעבר על אזרחותכם. עו"ד עזיז מציינת כי טיפלה במקרה של ישראלי, אזרח בולגריה, עם דרכון משנת 1994 שביקש לאחרונה לחדש את דרכונו וקיבל תשובה שלילית משום שבדיקה במשרד הפנים לפי החוק החדש, העלתה כי הוריו ויתרו בעבורו על האזרחות כאשר עלו לארץ בשנת 1949.

 

אזרחות למי שאינו יליד בולגריה

התאזרחות שלא מכוח ילודה בבולגריה אפשרית לבני 18 ומעלה, שמתגוררים בבולגריה לפחות 5 שנים בקביעות, יוכיחו בקיאות בשפה, היעדר רישום פלילי והם בעלי הכנסה.

 

בדומה, בני זוג של אזרחי בולגריה לא זכאים לאזרחות אלא אם יתגוררו בה ביחד עם בן זוגם האזרח במשך 5 שנים. חסרון משמעותי לקבלת האזרחות בדרך זו היא דרישתן של הרשויות לוותר על אזרחות נוספת.

 

זמנים ועלויות

עבור ילידי בולגריה שלא ויתרו על אזרחותם הדרך לאזרחות קצרה יחסית ותסתכם בדרך כלל במספר חודשים. ילידי סופיה צפויים לזכות בהליך מקוצר אף יותר.

 

לגבי צאצאים של ילידי בולגריה מדובר בתהליך ארוך הרבה יותר. למרות שבפרסומים הרשמיים מעריכות הרשויות בבולגריה את ההליך בתקופה של שנה, בפועל, ישראלים רבים ממתינים לאזרחות שנתיים ואף שלוש ונדרשים בכל פעם להמציא לרשויות מסמך אחר.

 

מבחינת עלויות מדובר בטווח מחירים רחב מאוד שתלוי האם החלטתם להיעזר בעו"ד, אם לאו. התנהלות עצמאית מול הרשויות תעלה לכם כמה מאות שקלים עבור אגרת טיפול לשלטונות ובנוסף (וזה המרכיב העיקרי של התשלום) - עלויות המסמכים שתידרשו לתרגם ועלות אישורם הנוטריוני תלוי במספר המסמכים (בסביבות 50 אירו למסמך). התשלום לעו"ד נע בין 500 ל- 1,000 דולר ואף יותר לבקשה, תלוי במורכבות המקרה. לעיתים כולל התשלום את תרגום המסמכים ואישורם ולפעמים לא.

 

מה מקנה דרכון בולגרי?

בדומה לדרכון ולאזרחות אירופים של כל חברה אחרת באיחוד, גם האזרחות הבולגרית מקנה לבעליה יכולת מעבר חופשית בין מדינות האיחוד, אפשרויות תעסוקה ולימודים.

 

עו"ד שפינר מציין כי בעבר אזרחים זרים לא יכלו לרכוש קרקעות, אולם לפני כשלושה שבועות בטיל הפרלמנט הבולגרי את חוק הבעלות ופתח את הדרך למשקיעים זרים לרכוש בעלות על קרקע ואדמות חקלאית בבולגריה. גם ההנחה שהוענקה בעבר בבתי מלון לאזרחים בולגרים איננה נהוגה עוד כיום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בולגריה, המצטרפת החדשה לאיחוד
מומלצים