שתף קטע נבחר

 

פרץ: "היוזמה הערבית - בסיס לדיון בהסדר קבע"

בניגוד לעמדתם המהוססת של ראש הממשלה ושרת החוץ, הביע שר הביטחון אופטימיות נוכח היוזמה הערבית שהתגבשה בריאד: "בכל גורם פלסטיני שיקבל באופן ברור את היוזמה הסעודית, צריך לראות כמי שעשה צעד חשוב לעבר דיאלוג עם ישראל"

מחלוקת חדשה מסתמנת בין עמיר פרץ לאהוד אולמרט וציפי לבני, על רק אימוץ יזמת השלום הערבית. "אסור לישראל להצטייר כסרבנית אל מול יוזמת השלום", אמר אתמול (ה') שר הביטחון פרץ במהלך דיון בלשכתו בסוגית החלטות הליגה הערבית בריאד. אולמרט ולבני, כידוע, תומכים בחלק מהיוזמה הסעודית אך דוחים את היוזמה הערבית המאמצת תביעות לזכות השיבה הפלסטינית, לירושלים כבירה פלסטינית ולחזרה מלאה לגבולות 1967.

 

אתמול בבוקר קיים שר הביטחון דיון בלשכתו בנושא פסגת הליגה הערבית ה-19 בריאד שבערב הסעודית. זאת, לאחר שבמהלך היומיים האחרונים עקבו במשרד הביטחון בדריכות אחר הדיונים שם. בדיון אמר פרץ שישראל צריכה לרשום בפניה בסיפוק את העובדה שהקונצנזוס הערבי אימץ נוסחאות לסיום הסכסוך עימנו. הוא הגדיר את היוזמה הערבית "יוזמה חשובה" ואמר לנוכחים: "צריך לראות את חצי הכוס המלאה. טעות להתעלם ממנה ולהותיר את הזירה לאחרים".

 

פרץ חזר והדגיש את הצורך של ישראל לצאת ביוזמה מדינית שלה, זאת כדי לדון בעקרונות להסדר הקבע עם אבו-מאזן. הוא סבור שיוזמה שכזאת צריכה להיעשות בשיתוף פעולה עם הקווארטט ועם נציגי מדינות הליגה הערבית. "היוזמה הערבית היא בסיס לדיון בהסדר הקבע", אמר פרץ שאף התקדם צעד קדימה ברומזו אל עבר החמאס: "בכל גורם פלסטיני שיקבל באופן ברור את היוזמה הסעודית, צריך לראות כמי שעשה צעד חשוב לעבר דיאלוג עם ישראל. זאת מבלי להתעלם מהדרישה לשחרור גלעד שליט".

 

לעומתו הוציא משרד החוץ הודעה מעומעמת באשר לפסגה הערבית בריאד, אשר אימצה את יוזמת השלום הערבית ממרץ 2002. "ישראל מאמינה בשלום ורוצה בכינון יחסים שלום ושכנות טובה, הן עם הפלסטינים והן עם מדינות האזור כולן", נאמר שם. "ישראל מעוניינת בדיאלוג עם מדינות ערב החפצות בשלום עמנו, במטרה לקיים תהליכי נורמאליזציה ושיתוף פעולה, בתקווה שהפסגה בריאד תתמוך לכך.

 

"עמדת ישראל ביחס לתהליך השלום עם הפלסטינים מבוססת על עקרונות יסוד, במרכזם הקיום של שתי מדינות לאום, כאשר כל מדינה נותנת מענה לבני עמה - ישראל לעם היהודי ופלסטין לעם הפלסטינאי. מדובר בשתי מדינות שחיות בשלום, ללא איומי טרור ואלימות. לשם כך נדרש דיאלוג ישיר בין ישראל לפלסטינאים. כך גם מאמינה ישראל, שמדינות ערב המתונות יכולות למלא תפקיד חיובי המעודד שיתוף פעולה. דיאלוג בינן לבין ישראל יכול לתרום במסלול ישראלי פלסטיני".

 

בלשכת ראש הממשלה בירושלים עדיין דבקים בעמדה מסורתית זאת, אשר שוללת למעשה את היוזמה הערבית. לכן לא מקבלים שם את עמדת עמיר פרץ, המוכן לקבל את היוזמה הערבית כבסיס להמשך הדיאלוג. גורמים מדיניים טוענים שפרץ ממהר לקבל את היוזמה הערבית, למרות המוקשים הטמונים בה. "אנו בירכנו על חלקים מהיוזמה הסעודית ולא בכדי. זהו בסיס לתחילת דיאלוג ולא היוזמה הערבית בה יש תביעות שישראל אינה מוכנה לקבל כתכתיב, ודאי לא את הזכות שפלסטינים יוכלו לשוב אל בתיהם בתחומי הקו הירוק", אמרו בלשכה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השר פרץ. "יוזמה חשובה"
צילום: עופר עמרם
הפסגה בריאד השבוע
צילום: איי אף פי
מומלצים