שתף קטע נבחר

 

מסתמן: הנחיית בג"ץ לוועדת וינוגרד לא תמולא

הוועדה נדרשה לפרסם את עדויות אולמרט, פרץ וחלוץ עד ערב פסח, ואף הוטחה בה אשמת ביזיון בית-המשפט. אבל החג מתקרב, עדויות אין, ואם לא יחול שינוי של הרגע האחרון - הפרוטוקולים ימתינו לאחרי החג לפחות. היום צפויה הוועדה לבקש מבג"ץ ארכה נוספת. בקרב השרים הדעות חלוקות

לפרסם ברבים את עדויות ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל עד ערב פסח - זו הייתה ההוראה החד-משמעית של בג"ץ לוועדת וינוגרד אך לפני שבוע וחצי. אם לא יתחולל שינוי של הרגע האחרון, נראה שחברי הוועדה - ובראשם השופט בדימוס - אומרים לבית-המשפט "לא".

 

הוועדה, החוקרת את תפקוד המערכות לקראת מלחמת לבנון השנייה ובמהלכה, צפויה לבקש היום (יום א') מבג"ץ לתת לה פרק זמן נוסף עד פרסום העדויות, כדי שתוכל לעבור על הפרוטוקולים הרבים ולקבוע אלו מהפרסומים עלולים לפגוע בביטחון המדינה.  

 

בלשכת ראש הממשלה ניהלו בשבוע החולף קרב מאסף, בניסיון למנוע את הפרסומים. "יש להימנע בשלב זה מפרסום העדויות שהושמעו בפני ועדת וינוגרד, שכן פרסום זה גורר בעקבותיו נזק של ממש לאינטרסים חיוניים של המדינה", נכתב בהודעה חריגה שיצאה מהלשכה.

 

"מדובר בחשש ממשי וקרוב - שלא לומר ודאי - לפגיעה בבטחון המדינה, ביחסי החוץ שלה וביחסים שבין האישים והגופים השונים, שעסקו וממשיכים לעסוק בניהול ענייניה הביטחוניים של המדינה", לשון ההודעה. "פרסום כזה", נכתב עוד, "יביא לכדי כך שלעתיד יירתעו אישים מלהעיד באופן פתוח וחופשי בידי ועדות חקירה ובדיקה. עקב כך, תיפגע יכולת ועדות אלה לממש את ייעודן המקורי לאתר ליקויים ולהביא לתיקונם".

 

גם אהוד אולמרט עצמו, בראיונות החג שהעניק בשבוע שעבר, יצא נגד הדרישה הגורפת לפרסום העדויות, כשבראש טיעוניו - סוגיית ביטחון המדינה.

 

מה אמרה השופטת, מה חושבים השרים

בדיון בבג"ץ זעמו השופטים על הסחבת בפרסום העדויות. השופטת איילה פרוקצ'יה הייתה החריפה ביותר, וטענה שמדובר בבזיון בית-המשפט.  גם ח"כ זהבה גלאון מסיעת מרצ, שהגישה את העתירה לבג"ץ, הגיבה בזעם לדחיות החוזרות ונשנות בפרסום: "ראש הממשלה מנסה בתואנות ביטחוניות כוזבות לא לפרסם את הפרוטוקולים ולמנוע מהציבור לדעת את כל האמת על חלקו באחריות למלחמה".   

 

בקרב השרים, מתברר, הדעות חלוקות: יעקב אדרי (קדימה) משוכנע

 שהפרסום מחויב המציאות. "אנו מצווים ומחויבים על פי החלטת הבג"ץ, ונפעל על פיה", הוא אומר. גם יולי תמיר (עבודה) קוראת לפרסם את הפרוטוקולים, "מכיוון שכל הדיון מתנהל בצל פרסומים בלתי פוסקים בעיתונות". עם זאת, לדעתה, עיתוי הפרסום צריך להיות לאחר הפצת מסקנות הוועדה.

 

השר יצחק אהרונוביץ' (ישראל ביתנו) סבור כי יש לעכב את פרסום הפרוטוקולים, עד אשר יתברר כי אין בפרסומם משום פגיעה בביטחון המדינה. גם שלום שמחון (עבודה) תומך בעמדתו של ראש הממשלה: "יש שם חומרים שיכולים לפגוע ביחסים עם מדינות שאנחנו לא נמצאים איתן בשלום". זאב בוים (קדימה) מתנגד לפרסום, "כדי לא ליצור מהומת אלוהים עוד לפני שמישהו יקרא את המסקנות".

 

בינתיים הספיקה ועדת וינוגרד לפרסם את עדות המשנה לראש הממשלה, השר שמעון פרס, שגרמה לו מבוכה רבה. הוא ציין שאמר את הדברים - בהם העובדה שהוא לא היה יוצא למלחמה בתנאים ובנסיבות הללו - משום שהניח שאינם לפרסום.  


פורסם לראשונה 01/04/2007 07:41

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: משה מילנר, לע"מ
לא לפני פסח: אולמרט ופרץ
צילום: משה מילנר, לע"מ
מבקש זמן: וינוגרד
צילום: ניב קלדרון
תואנות כוזבות: גלאון
צילום: חיים צח
צילום: דודי ועקנין
מהומת אלוהים: בוים
צילום: דודי ועקנין
מומלצים