שתף קטע נבחר
צילום: עטא עוויסאת ועמית שאבי

ישראל מחכה ליום שאחרי פסח

מדו"ח הביניים של ועדת וינוגרד, דרך ההערכות על מבצע צבאי בעזה, הבחירות לראשות מפלגת העבודה ועד שלל החקירות הפליליות נגד בכירי הממשלה: מדינת ישראל שאחרי חג הפסח צפויה לספוג שורה של הכרעות בפרשות מרכזיות. ynet מביא לכם מיפוי מלא של הכרעות אביב 2007

ישראל בהמתנה. שורה של פרשות ממתינות להכרעה אחרי חג הפסח. מהתחום המדיני, דרך המערכת הפוליטית ועד למערכות החוק והמשפט - כולם ממתינים לשורה התחתונה. ynet קיבץ עבורכם את כל ההכרעות שצפויות ליפול מייד לאחר חג הפסח, ולשנות במידה רבה את פניה של ישראל. ניסינו גם, פה ושם, לנבא מה יקרה - אתם מוזמנים לגזור (או לפחות לעשות קופי-פייסט) - ולשמור.

 

דו"ח הביניים של ועדת וינוגרד

הדו"ח החלקי של ועדת וינוגרד כמעט חתום כבר וממתין לאחרי חג הפסח. הדו"ח צפוי להתפרסם במחצית השנייה של אפריל. על פי הודעת הוועדה, דו"ח הביניים יכלול מסקנות אישיות נגד ראש הממשלה אהוד אולמרט, שר הביטחון עמיר פרץ והרמטכ"ל לשעבר, דן חלוץ. כל דבר פחות מזה נגד שלושת אלה - יהווה הפתעה.

 

בבג"ץ יצפו מייד לאחר הפסח לשמוע את נימוקיהם של חברי ועדת וינוגרד - מדוע לא לפרסם את העדויות של אולמרט, פרץ וחלוץ. ככל הנראה, על פי האופן בו נהג בג"ץ עד כה, יחויבו חברי הוועדה לפרסם את העדויות עוד לפני הגשת הדו"ח שלהם. הוועדה מצידה צפויה לכתוב נימוקים קשים כנגד התערבות בג"ץ בנושא. ספק אם שופטי בג"ץ יחזרו בהם מהחלטותיהם הקודמות ויטו אוזן לדברי חברי הוועדה, או אם חברי הוועדה יפרסמו כבר ב-10 בחודש את דו"ח הביניים.

 

מבצע צבאי בעזה?

הקיפאון בנושא חטיפתו של החייל גלעד שליט (כמו גם בנושא חבריו מצפון, אהוד גולדווסר ואלדד רגב), בנוסף להתעצמות הצבאית של חמאס ברצועה, גוררים הערכות בדבר מבצע צבאי גדול של צה"ל בעזה. צה"ל למעשה מתכונן לאפשרות הזאת כבר מסיום מלחמת לבנון השניה, לרבות אימונים מתאימים ליחידות הסדירות ויחידות ממערך המילואים, תוך דגש על מאפייניה האורבניים של הרצועה.

 

בדיונים שנערכו לאחרונה במערכת הביטחון נשמעו קולות ברורים כי המשך התעצמות אירגוני הטרור ברצועת עזה, בעיקר בכל הקשור בהמשך הברחה המונית של אמצעי לחימה דרך גבול הרצועה-מצרים הפרוץ, מחייבת את ישראל לעשות מעשה. מבצע ברצועה, אומרים בצה"ל, ישבש באופן ניכר את התעצמות אירגוני הטרור, יחזיר לישראל את היכולת להבין טוב יותר מודיעינית מה נעשה בפנים ואף עשוי במצב העניינים הנוכחי ליצור פתח של תקווה להחזרת גלעד שליט. מנגד, מודים מי שעוסקים בעניין, עלול מבצע בעזה לייצר התלקחות רבתי בגזרה, לרבות זינוק בירי רקטות קסאם.

 

בחודשים ובשבועות האחרונים עסק צה"ל לא רק בהכנת הכוחות ברמה המבצעית, אלא גם בשיפור מערך המודיעין לגבי מה שנעשה ברצועה, לרבות יעדים לתקיפה ופעילי טרור מרכזיים. אפילו שמות קוד למבצעים מצומצמים יותר כבר ניתנו, ועד שתתקבל החלטה מתי ואיך לפעול - ממשיכים בצה"ל להתכונן לתסריט הזה.

 

פרשת הנשיא קצב

ערב החג פרסם היועץ המשפטי לממשלה הודעה בדבר הוספת סעיף אונס נוסף לטיוטת כתב האישום נגד נשיא המדינה. לאחר חג הפסח, ב-2 במאי, ייערך הליך של שימוע לנשיא בלשכתו של היועץ. במסגרת ההליך, תינתן האפשרות לנשיא לשכנע את היועץ שלא להגיש נגדו כתב אישום. יש לציין עוד מועד אחד בפרשה: בערב יום העצמאות תסתיים תקופת הנבצרות הזמנית של הנשיא. אפשר שתהיה מהומה קטנה בכנסת, ואפשר גם שעורכי דינו יסבירו לח"כים כי טכנית הנבצרות עדיין יכולה להישאר בתוקף. כך או כך, הפתעה בפרשה זו יכולה להיות אם יחליט נשיא המדינה, כפי שרמזו פרקליטיו באחרונה, שלא להגיע לשימוע. או אם יצליח לשכנע את היועץ מזוז בשימוע להקל את כתב האישום נגדו.

 

אולמרט צפוי להיחקר

במשרד המשפטים, ובפרט בלשכותיהם של היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, ופרקליט המדינה, ערן שנדר, יחזרו לאחר חופשת הפסח לערימות של תיקים שדורשים הכרעה. לא סתם תיקים, אלא תיקי חקירה של בכירי מדינת ישראל, ובראשם ראש הממשלה אהוד אולמרט. במוקד החקירה עומדת פרשת מכירת גרעין השליטה בבנק לאומי, ובמסגרת פרשה זו צפוי ראש הממשלה להיחקר לאחר החג. פרשת הרשות לעסקים קטנים, שבה מעורב אולמרט, עדיין ממתינה להכרעת היועץ האם לפתוח בחקירה פלילית. כך גם הפרשה המערבת את ידידו של אולמרט, עורך הדין אורי מסר וכמובן פרשת הבית של אולמרט ברחוב כרמייה.

 

חקירות נוספות: היועץ מזוז ופרקליט המדינה יהיו עסוקים גם בנושא חקירתו המתקדמת של שר האוצר, אברהם הירשזון, וכן נושא ביקורם של חברי כנסת ערבים במדינות ערב בזמן מלחמת לבנון השנייה. גם פרשת רשות המיסים נמצאת כעת בחקירה אינטנסיבית, ויש עוד תיקים ותיקים מאוד: למשל תיק החקירה בעניינו של השר אביגדור ליברמן ותיק החקירה של המיליארדר הרוסי, ארקדי גאידמק - והרשימה עוד ארוכה.

 

הירשזון יילך הביתה?

שר האוצר אברהם הירשזון מנסה לשדר עסקים כרגיל ומאמין בחפותו המלאה, אבל אפילו חלק ממקורביו חושבים שהוא היה צריך להתפטר מתפקידו בעקבות החקירה המתנהלת נגדו בגין חשדות כבדים בפרשת הסתדרות העובדים הלאומית. ההערכה היא שמבחינה ציבורית הירשזון סיים את תפקידו וכעת ממתינים במערכת הפוליטית להודעת ההתפטרות הרשמית. למי יילך תיק האוצר? עמיר פרץ כבר הפך את הנושא לבדיחה עצובה, כאשר לפני כשבועיים הודיע שלאחר ניצחונו (!) הצפוי בפריימריס, ידרוש אותו לעצמו. אבל רוב ההערכות מדברות דווקא על האיש הבא.

 

חיים רמון חוזר?

ההערכה היא שלאחר החלטת בית המשפט שלא להטיל קלון ב"פרשת הנשיקה", רמון ישוב אל החיים הציבוריים, וככל הנראה לממשלה בראשות ידידו הטוב, אולמרט. ראש הממשלה הבהיר כי יעשה הכל כדי שרמון ישוב לעניינים. השניים אף נפגשו בערב החג השני והחליטו לדחות את ההחלטה בנושא עד לאחר סיום עבודות השירות שנגזרו על השר לשעבר. לאחרונה הושמעה ההערכה כי תיק האוצר בדרך אליו. מצד שני, קיים גם סיכוי לא קטן שרמון יחליט לוותר על התענוג שבחזרה אל אור הזרקורים, שכן כבר תקופה ארוכה שהוא חושב על פרישה מן הפוליטיקה. למרות זאת, תהיה זו הפתעה לא קטנה אם הפוליטיקאי המוכשר לא ישוב לעוד סיבוב אחד לפחות בזירה הפוליטית, במיוחד אם יוסדר לו גם תפקיד בכיר ומכובד.

 

הבחירות לראשות העבודה 

ב-28 במאי יתקיימו הבחירות לראשות מפלגת העבודה, שאמורות לשנות את פניה של המפלגה וכן את הרכב הממשלה. על פי הסקרים, מסתמן שאהוד ברק או עמי אילון מובילים, ורק נס כפול יכול לגרום לכך שעמיר פרץ ינצח ויישאר עם הראש מעל המים. תהיה זו הפתעה גדולה מאוד אם מתפקדי העבודה יתנו לפרץ את קולם בהמוניהם, במיוחד לנוכח השנה הבלתי אפשרית שעברה עליו במשרד הביטחון, ולנוכח מעמדו הציבורי הנחות.

 

עם הפנים לסעודיה? 

היוזמה הסעודית עתידה להוות את רוב סדר יומה המדיני של ממשלת אולמרט לאחר הפסח. אלא שבינתיים לא נראית באופק כל פריצת דרך מביאת בשורות. אולמרט סבור שיוזמה זאת, ולא היוזמה הערבית, יכולה לשמש כסטארטר לתהליך מדיני במזרח התיכון. המטרה הסופית מבחינת ישראל: הקמת מדינה פלסטינית שתחיה בשלום ובביטחון לצד ישראל. זאת לצד מטרת משנה, לא פחות חשובה: הקמת ציר מדינות הבולמות את הפיכת איראן למעצמה גרעינית אזורית שהיא בסיס ציר הרשע.

 

בביקורה של קנצלרית גרמניה מרקל כאן לפני הפסח, הזמין אולמרט את מנהיגי מדינות ערב, ובראשן סעודיה, לבוא לישראל. זאת על בסיס היוזמה הסעודית, תוך הסתייגויות מסעיף זכות השיבה לפליטים פלסטיניים, חזרה מלאה לגבולות 1967 והפיכת ירושלים לבירת פלסטין. מבחינת אולמרט היה בהצהרה זאת משום צעד קדימה, לאחר נאום שדה בוקר. ראש ממשלת ישראל סבור שמדובר באפיק חיובי, אשר ישרת את מטרותיהן האסטרטגיות של ישראל, ומדינות הקהילה הבינלאומית.

 

החזרה ליוזמה הסעודית זוכה לתמיכה מצד רוב גורמי הקואליציה הנוכחית בישראל, למעט אביגדור ליברמן. היא זוכה גם לתמיכה בינלאומית נרחבת, ממדינות הליגה הערבית, דרך הקוורטט וכלה במדינות אירופה. אולמרט ממתין למה שהוא מגדיר "כהתפתחויות חיוביות" אצל מדינות ערב. הוא מקווה שהמתונות ובראשן סעודיה, מדינות המפרץ, מצרים, ירדן, מדינות המגרב ואחרות, יעשו את הצעד הבא. בינתיים הוא לא מתכוון לוותר לפלסטינים, אשר אשררו לאחרונה את ממשלת האחדות הלאומית, שהיא מבחינתו "ממשלת חמאס טרוריסטית".

 

במאי צפויה לשוב לכאן מזכירת המדינה האמריקנית קונדוליזה רייס, וההערכה בירושלים היא שעד לפרסום מסקנות הביניים של ועדת וינוגרד לקראת סוף אפריל, לא צפויה כל פריצת דרך משמעותית בתחום היוזמה הסעודית - ובכלל.

 

מערכת החינוך מושבתת 

מייד עם תום חופשת הפסח  צפויה במערכת החינוך שביתה בשתי חזיתות: ארגוני המורים העל-יסודיים צפויים לפתוח בשורה של השבתות ועיצומים, כמו אי בדיקת בחינות המתכונת בכיתות י'-יא'. זאת, בשל אי הסכמות במשא ומתן מול משרד האוצר בכל הנוגע לשכרם של המורים, היקף משרתם ומעמדם. בחזית השנייה, ישביתו הסטודנטים את המוסדות להשכלה גבוהה.

 

תזכורת: מזה כמה חודשים מנהלים שני ארגוני המורים משא ומתן לסירוגין מול משרד האוצר, אולם בעוד הסתדרות המורים, הגוף הגדול יותר, מצליח להגיע להסכמות, הרי שהמו"מ עם ארגון המורים העל-יסודיים, המייצג בעיקר מורים

 בתיכונים ובחטיבות הביניים, נקלע למבוי סתום. הארגון השבית בשבועות האחרונים לימודים במחוזות שונים בארץ, ובהמשך הפסיקו המורים את כל הפעילויות החוץ בית ספריות, כמו למשל טיולים שנתיים. וכעת הם הודיעו על החרפה נוספת בכל הקשור לשיבוש בחינות הבגרות על-ידי אי הגשת ציוני המתכונת (בחינות המגן הפנימיות של התלמידים למשרד החינוך).

 

ומה לגבי הסטודנטים? הם מתכוונים להשבית לאחר הפסח את הלימודים במוסדות להשכלה גבוהה במחאה על המשך פעילותה של ועדת שוחט לבחינת רפורמה בשכר הלימוד. הם דורשים הורדה בגובה שכר הלימוד והקמת ועדה נפרדת לבחינת גובה שכר הלימוד, שבראשה יעמוד שופט בדימוס.

 

כל ניסיון מוצלח למנוע את אחת משתי השביתות האלו - ייחשב להפתעה.

 

בהכנת הכתבה השתתפו אבירם זינו, אטילה שומפלבי, רוני סופר, חנן גרינברג ומורן זליקוביץ'
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השופט וינוגרד. מחכים לדו"ח
צילום: ניב קלדרון
אולמרט. ייחקר?
צילום: משה מילנר לע"מ
רמון. יחזור?
צילום: ניב קלדרון
הירשזון. יתפטר?
צילום: עטא עוויסאת
עבדאללה מלך סעודיה. פרטנר?
צילום: אי פי
צילום: גיל יוחנן
אילון. מהפך בעבודה?
צילום: גיל יוחנן
שביתה בתיכונים?
צילום: לירון אלמוג
מומלצים