שתף קטע נבחר

שטרית: תפיסת העולם של זליכה עקומה לגמרי

ועדת הכלכלה מבקשת מהממשלה לבחון מחדש את ההחלטה לאמץ את הרפורמה בחוק המכרזים. החשב הכללי זליכה: "מאחורי ההחלטה עומדים אינטרסים שאינם ייעול, והם יפגעו קשות במינהל התקין"

ועדת הכלכלה ביקשה היום (ד') מהממשלה לבחון מחדש את ההחלטה לתמוך ברפורמה בחוק המכרזים. כך החליטו חברי הוועדה בתום דיון פגרה מיוחד בנושא בהשתתפות שר השיכון מאיר שטרית, יוזם הרפורמה, ומנכ"לים של מספר משרדי ממשלה.

 

הדיון היה מתוח בעיקר בעימותים שהיו בין תומכי הרפורמה, שעמדו על תרומתה לפתיחת "צווארי הבקבוק הביורוקרטים", למתנגדיה, בראשם החשב הכללי ד"ר ירון זליכה, שרואה בה פתח לשחיתות. שטרית טען כי "תפיסת העולם של זליכה עקומה לגמרי".

 

"הממשלה - הקניין הגדול במשק"

יו"ר הוועדה ח"כ משה כחלון (ליכוד) הוביל את החלטת הסיכום על סמך נתוני מסמך רקע שהכין המרכז למידע ולמחקר של הכנסת. המסמך מציין את חסמי הכניסה למכרזים הממשלתיים אשר עומדים לפני העסקים הקטנים והבינוניים. כחלון אמר כי הממשלה היא הקניין הגדול ביותר במשק שמגלגל במכרזים 30 מיליארד שקל בשנה ובכוחו להגדיל עד 10% את היקף הפדיון של עסקים אלה, אם יהיה פיקוח נאות שיבטיח את השוויוניות בחלוקה העוגה הממשלתית.

 

כחלון קיים את הדיון למרות שהממונה על חוק חובת המכרזים ותקנותיו היא ועדת חוקה חוק ומשפט. הוא טען שמדובר ב"טעות היסטורית" וקרא לממשלה להעביר את הטיפול בתקנות הרפורמה לוועדת הכלכלה שמפקחת על עבודת 7 משרדי הממשלה הכלכליים (למעט האוצר).

 

הוא הסתמך על הצעת חוק פרטית בעניין זה שיזם יו"ר ועדת החוקה ח"כ מנחם בן-ששון (קדימה). בינתיים לא נראה שהחוק יתוקן והממשלה תעדיף לאשר את התקנות בוועדת החוקה שבפיקוח הקואליציה ולא בוועדת הכלכלה שבידי האופוזיציה.

 

מנכ"ל האוצר ירום אריאב, מי שהיה יו"ר הוועדה הבין-משרדית שגיבשה את הרפורמה, הציג את התיקונים המשמעותיים וטען כי המודל החדש איננו מתעלם מצרכי הבקרה והפקיוח והמכרז יישאר דרך המלך שהיא בעיניו "השקופה, היעילה והכלכלית ביותר". הוא דחה את הפרסומים כאילו מדובר במתן פטור גורף וטען כי הבקרה דווקא תגבר ולא תיתן כל פתח לאי ניקיון כפיים.

 

זליכה: פגיעה בטוהר המידות

החשב הכללי שהציג את דעת המיעוט בוועדה הבין-משרדית אמר כי דרך המלך של עריכת מכרזים פתוחה לכל משרד, אבל התקשרויות המשרדים ללא מכרז שאיננה דרך המלך, הן אלה שמחייבות את אישורו לפי המודל הקיים אבל כחתימה שניה על הפטור. "ההצעה שמונחת כאן בתחפושת של ייעול הרכש הממשלתי, לבטל את החתימה השנייה, פירושה לרוקן מתוכן את מנגנוני הפיקוח והבקרה, מה שיביא לפגיעה בטוהר המידות", אמר זליכה. הוא טען כי "מאחורי ההחלטה עומדים אינטרסים שאינם ייעול, והם יפגעו קשות במינהל התקין".

 

יו"ר האופוזיציה, ח"כ בנימין נתניהו (ליכוד), תמך בזליכה: "אסור לפטור את המכרזים מבקרת החשב הכללי. עשינו רפורמות גדולות במשק עם החוק המכרזים הקיים כך שלא ניתן להגיד כי מדובר בחסמי ביורוקרטיה. כי כשרוצים לעשות הכל אפשרי".

 

השר שטרית תקף כאמור את זליכה ואמר: "החשב הכללי טועה בגדול ותפיסת העולם שלו עקומה לגמרי. המצב כיום משתק את המדינה והופך את משרדי הממשלה לעבדים ולבני ערובה של פקידי האוצר. פשוט בושה איך שזה מתנהל היום". 

 

מנכ"ל משרד הפנים רם בלניקוב תמך ברפורמה: "אם הייתי יודע כי לנהל משרד ממשלתי זה כזה גהינום הייתי מוותר על שירות המילואים הזה. אם יחבלו ברפורמה הזאת לעולם לא נגיע למנוחה ולנחלה". לעומתו, יו"ר ועדת הפטור המרכזית, משה טומשובר, שסמכויותיו יקוצצו ברפורפה טען כי "המהלך הזה היה חפוז ולא הוקדש לו הזמן הראוי והסוף יהיה שיאבדו האיזונים הדרושים לפיקוח ולבקרה".

 

המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד מייק בלס, חבר ועדת אריאב שתמך ברפורמה, הודה בסיכום: "הפתרון המוצע מניח את הדעת אך לא בלי היסוסים וחששות. על כן מדובר בהוראת שעה לשנתיים בלבד. אם יסתבר שטעינו, נעצור ונבחן את הדברים מחדש". היו"ר כחלון ביקש בעקבות דבריו לעשות את הבחינה מחדש לפני שהרפורמה יוצאת לדרך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשטרית. המדינה משותקת
צילום: ניב קלדרון
מומלצים