שתף קטע נבחר

הצעת חוק: סיוע כספי נוסף לניצולי השואה

חברי הכנסת קולט אביטל וזבולון אורלב אינם ממתינים לטיפול המואץ שהבטיח שר הרווחה, יצחק הרצוג, במצוקתם המחריפה של ניצולי השואה. בקרוב יגישו הצעת חוק לפיה כל ניצול שואה אשר הכנסתו קטנה מ-4,000 שקל בחודש, יזכה לקיצבה בגובה 2,000 שקל מן המדינה

יום הזיכרון לשואה ולגבורה, אשר צויין לפני כשבועיים, העלה מחדש אל סדר היום את מצוקתם הקשה של ניצולים רבים, הנאלצים להתמודד עם קצבה זעומה ולהעביר את שארית חייהם בדחק. שר הרווחה, יצחק הרצוג, הבטיח כי ייקח על עצמו את הטיפול בנושא הכאוב. בד בבד תונח בקרוב הצעת חוק פרטית הקוראת לעגן סיוע כספי נוסף לניצולים.


"השואה עדיין כאן" - הפגנת שהתקיימה ביום השואה (צילום: גיל יוחנן) 

 

הצעת החוק - שאותה צפויים להגיש חברי הכנסת קולט אביטל (עבודה) וזבולון אורלב (מפד"ל-איחוד לאומי), ואשר עלתה ביוזמת עמותת "ידיד" - קובעת כי כל ניצול שואה אשר הכנסתו קטנה מ-4,000 שקל בחודש, יזכה לקיצבה בגובה 2,000 שקל מן המדינה. כיום נסמכים חלק מהניצולים על שילומים מגרמניה, בה בעת שאחרים זוכים לקצבה בת 1,200 שקל בלבד ויש גם כאלו - מרביתם עולים מברית המועצות לשעבר - שלא זוכים לסיוע כלל.

 

רן מלמד, סמנכ"ל העמותה העוסקת גם בסיוע לקשישים, נכים, ילדים ונזקקים אחרים, הסביר בשיחה עם ynet: "החוק שלנו לא בא להתנגש או להחליף חוק אחר, אך הוא פשוט מאוד מבחינת המסר שלו. כל ניצול שואה שאין לו כסף למחייתו יקבל כסף מהמדינה - ולא משנה מאיפה ההכנסות יגיעו".

 

השר הרצוג יזם בישיבת משרדו ערב יום השואה את העברת הטיפול בניצולים ממשרד האוצר למשרד הרווחה. בישיבה - שבה השתתפו ארגונים המייצגים את הניצולים - הוחלט להגדיר מחדש את המושג "ניצול שואה" ולהקים בסיס נתונים על מנת להפוך את הטיפול למועיל יותר.

 

סמנכ"ל "ידיד" הביע שביעות רצון מיוזמותיו של השר הרצוג, אך הוא סבור כי אין די בפעילות הפוליטיקאים, בעיקר לאור נסיון העבר. "מכיוון שאינני יודע כמה הממשלה הזו תחזיק מעמד וכמה תקציבים יעבירו למשרד הרווחה, ומכיוון שאני יודע כמה קשה להוביל תהליכים כאלו, אני רואה את המהלך שלנו כתומך בצעדיו של שר הרווחה. אין לי בעיה עם שר הרווחה, יש לי בעיה עם המשאבים שהאוצר ייתן לו".

 

גם ח"כ אביטל מחזיקה בדעה הדומה לזו של מלמד: "במשרד הרווחה אנשים חושבים איך לטפל באנשים ובאוצר איך לטפל בקופת המדינה". אביטל תומכת גם ביוזמתו של הרצוג להעביר את הטיפול מהאוצר למשרדו: "זה יכול להיות שינוי דרמטי בכל הקשור לטיפול בניצולי שואה, אבל אם הממשלה לא תיתן לזה כסף - דבר לא ישתנה".

 

עוד אמרה אביטל כי החוק החדש צפוי לבטל את ההבדל בין ניצולי השואה ולהפוך אותם לשווים ללא אפליה מבחינת התשלום שיקבלו מהמדינה. "זה לא שלא הבינו את זה קודם באוצר. הירשזון ידע את זה וכשהוא התמנה לשר באתי אליו ואמרתי 'בוא נעשה חקיקה מסודרת', אך הוא לא עשה כלום'".

 

ח"כ אביטל, אחת המועמדת לנשיאות המדינה, קובלת על כך שבמדינת חוק, הצעה כה חשובה באה דווקא מצד עמותה ולא ביוזמת הממשלה. "לפחות עשר שנים אם לא יותר חברי כנסת ניסו להעביר חוקים וחלקם אף עברו, אך הגישה היתה 'נתנו מספיק, אין יותר'. ידעו אך לא רצו לעשות כלום. זה לא נכון שחברי כנסת לא עשו, הממשלות לא נתנו כסף". אביטל אף נתנה דוגמה מזכרונותיה האישיים: "כשאני התחלתי, כל שרי האוצר שאיתם דיברתי אמרו 'נתנו מספיק לניצולי שואה, אין יותר כסף. ואני אומרת את זה לפחות על ארבעה שרים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר עמרם
"הבעיה היא עם המשאבים". מלמד
צילום: עופר עמרם
צילום: ירון ברנר
"אפשרות לשינוי דרמטי". אביטל
צילום: ירון ברנר
מומלצים