שתף קטע נבחר

צילום: אבי אוחיון, לע"מ

אולמרט: לא מתפטר, נפיק את הלקחים יחד

מול הדו"ח החמור של וינוגרד והביקורת הפוליטית והציבורית הקשה, אמר ראש הממשלה: "יש נטייה ישראלית לפיה מי שטעה - לא נותנים לו לתקן את עצמו. אין שום סיכוי להפיק לקחים אם יתחולל כאן משבר פוליטי". בהודעה מוקלטת לציבור הבטיח אולמרט ליישם את הדו"ח באמצעות ועדת מעקב מיוחדת. בישיבת "שרינו" ניסה פרס לעודד את רוחו: "לא כל האחריות עליך". מופז: "המתקן הטוב ביותר הוא זה שאוחז היום בהגה". גם בבית הלבן מחבקים את ראש ממשלת ישראל. וציפי לבני? "לא נגררת למגרש הפוליטי"

מכל עברי הקשת הפוליטית - ואפילו פה ושם בסיעתו שלו - קראו אמש (יום ב') לראש הממשלה להסיק מסקנות אישיות, בעקבות הדו"ח החריף של ועדת וינוגרד. עם זאת, בישיבת "שרינו" ובהודעה מוקלטת לציבור הבהיר אהוד אולמרט: הדו"ח אכן קשה, התגלו כשלים בצמרת ואני בראשה - אבל אין לי שום כוונה להתפטר.    

 

 

"אין ספק שצריך להפיק את הלקחים", אמר ראש הממשלה. "אבל יש נטייה ישראלית, של מי שטעה - לא נותנים לו לתקן את עצמו. אין שום סיכוי להפיק לקחים אם יתחולל כאן משבר פוליטי. אני מתכוון יחד אתכם להמשיך בהפקת הלקחים".

 

בהודעה שצולמה בלשכתו, כשהוא מקריא מן הכתוב, אמר אולמרט לציבור: "זהו דו"ח חמור וקשה. נעשו משגים, היו כשלים אצל מקבלי ההחלטות המרכזיים ואני בראשם. צריך להפיק לקחים, צריך לתקן ליקויים והם רבים, צריך לעשות ולעשות הרבה. אני מתכוון לפעול כדי לתקן את כל הטעון תיקון ביסודיות ומהר. לא יהיה זה נכון להתפטר. הממשלה הזו קיבלה את ההחלטות - והיא תעסוק בתיקון הליקויים".

 

ראש הממשלה חיבק בחום את משפחות החטופים ואת מסקנות ועדת וינוגרד, הודה לחברי הוועדה - והבטיח ליישם את המלצותיהם באמצעות ועדת מעקב מיוחדת, שתקים הממשלה בישיבה מיוחדת מחרתיים.

 

האווירה בישיבת שרי קדימה, שהתקיימה מיד לאחר פרסום מסקנות הדו"ח, הייתה קשה. רוב השרים התייצבו לימין אולמרט - אולם ממלאת-מקומו ושרת החוץ, ציפי לבני, עדיין לא שברה את שתיקתה. "היה ניסיון לגרור אותי למגרש האישי פוליטי, אבל אני לא מתכוונת לשחק במגרש הזה. לא מדובר בעניין אישי ביני לבין ראש הממשלה, אלא בעתיד המדינה; זה גדול וחשוב ויותר משנינו. אני אתייחס לדו"ח רק לגופו של עניין", הבהירה מאוחר יותר.

 

שר הפנים, רוני בר-און, אמר בישיבה: "למרות שיש לוועדה סמכות להמלצות אישיות - היא בחרה שלא לעשות זאת. אנחנו גם יודעים שבחירות הן הליך שישתק את המדינה ואת תהליך הפקת הלקחים לפחות לחצי השנה הקרובה. גם הוועדה אומרת בעצמה שהדרך בה היא בוחרת היא לתת לאנשים לתקן את הליקויים. טוב שהשינויים יערכו על-ידי המערכת המבוקרת עצמה".

 

"אין אלטרנטיבה לממשלה טובה יותר"

המשנה לראש הממשלה, שמעון פרס, ניסה לעודד את רוחו של ראש הממשלה: "כל האחריות אינה עליך", אמר לו, "זו אחריות קולקטיבית של כולנו. איננו מתכוונים להכניס את המדינה למהומת בחירות. בישראל בוחרים בדרך כלל ראש ממשלה כדי שיהיה את מי לתקוף. אל תיקח את האחריות עליך אישית, כולנו אחראים".  

 

השר רפי איתן (גמלאים) שנכח גם הוא בישיבה, דיבר על הצורך ביציבות המערכת גם מול ביקורות קשות כל כך: "אני ותיק בקרבות, ראיתי הרבה משברים. החוכמה והגדוּלה זה לחשוב בהיגיון צלול נוכח המציאות שמתהווה מולנו. מדינת ישראל זקוקה היום ליציבות. אין ממשלה אחרת ואין אלטרנטיבה לממשלה טובה יותר. רק הממשלה הזו עם האנשים שיושבים כאן בחדר יכולה לבצע את התיקונים".

 

סגן ראש הממשלה ושר התחבורה, שאול מופז, מי שכיהן כדמות ביטחונית מרכזית בשנים האחרונות ונזכר אף הוא בדו"ח וינוגרד, הדגיש גם הוא את החשיבות שביישום המסקנות על פני שינויים פוליטיים: "המסר העיקרי שצריך לצאת מכאן הוא שאנחנו נחושים לתקן את הליקויים עליהם הצביעה הוועדה והכי טוב שיתקן אותם מי שאוחז היום בהגה. יש הרבה מהדו"ח הזה שצריך לתקן והדרך חשובה ביותר". שר הבינוי והשיכון, מאיר שטרית, הוסיף: "התשובה שלנו צריכה להינתן בשני מישורים: הראשון – תיקון הליקויים, בסבלנות ובמתינות, תוך כדי מחשבה ובתוכנית ברורה לפעולה. השני – נותקף ע"י האופוזיציה ואני מציע שנענה להם ונשתתף בויכוח הפוליטי".

 

גם וושינגטון ניסתה לחבק את ראש ממשלת ישראל בערב הקשה שעבר עליו. דובר הבית הלבן, טוני סנואו, הביע בו תמיכה, כשנשאל כיצד מגיב הנשיא בוש לדו"ח וינוגרד: "הנשיא עובד בשיתוף פעולה הדוק עם ראש הממשלה וחושב שהוא חיוני במאמץ להשגת פיתרון של שתי מדינות". עם זאת, הוא הבהיר: "אנחנו לא מתערבים בנושא פוליטי ישראלי פנימי".

 

עידוד נוסף מתקבל מסיעת "ישראל ביתנו", שהודיעה כי לא תעזוב את הקואליציה: "הסיעה רואה בדו"ח כלי שרת ונדבך חשוב ללמידת ויישום כל הלקחים שהופקו בגין המלחמה. הסיעה נכנסה לממשלה לאחר המלחמה כדי להביא לתיקון הכשלים שהיו ידועים כבר אז. לפיכך, נמשיך לפעול ליישום המסקנות כפי שהצבנו למטרה עם כניסתנו לממשלה". ובינתיים, מן העבר השני של הביקורת, מעדיפים פרץ ואנשיו "להוריד פרופיל" ולתת לאולמרט לספוג את האש - לדידם, שר הביטחון יצא יחסית "בזול".


פורסם לראשונה 30/04/2007 19:49

 

בהכנת הידיעה השתתף יצחק בן-חורין
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ממשיכים יחד: אולמרט
צילום: רויטרס
צילום: שחר עזרן
גדול יותר משנינו: לבני
צילום: שחר עזרן
צילום: גיל יוחנן
אחריות קולקטיבית: פרס
צילום: גיל יוחנן
נשאר: ליברמן
צילום: גיל יוחנן
מומלצים