שתף קטע נבחר

מוסכניגיקים: גאדג'טים, אמנות ורוקנרול

המצאות הזויות, מטורפות וממש לא נחוצות, קורמות עור וגידים במחסן אחד מבולגן בחולון, ויחד עימן נולדים כמה מהמשחקים המדליקים ביותר שאפשר למצוא. האחראים לכך הם ה-Garagegeeks, פריקים של טכנולוגיה ומשחקי מחשב שרוצים לשלב בין מדע לאמנות, ובדרך לספק טונות של כיף. מלבד זאת, הם גם תורמים לקהילה

בלגן, חצאי מכשירים אלקטרוניים מוזרים, כלי עבודה וחוטי חשמל ללא סוף מקיפים מכל עבר. על מדפי ענק יושבים מכשירי טלוויזיה, רכיבי מחשב, מכונות ישנות והרבה כרטיסים אלקטרוניים, לצד בובה של ג'אר-ג'אר מ"מלחמת הכוכבים" ותמונת ענק המורכבת מפיקסלים. זהו המחסן של חברי GarageGeeks באזור התעשייה של חולון. זהו גראז' החלומות, ממנו יוצאות המצאות מדליקות וביזאריות ומשחקים משעשעים למבוגרים, שתוכננו ונוצרו ע"י חבר'ה יצירתיים במיוחד.

 

  

בני השלושים ומשהו שקיבלו את פנינו, היו בדיוק עסוקים בכל מיני דברים. הנפשות הפועלות: צביקה נטר, טל חלוזין, יובל טל וגיל הירש, אנשי הייטק ביום, שמעבירים את הלילות בהגשמת חלומות חביבים, מצחיקים, מוזרים ומטורפים. אליהם מצטרפים עוד שמות וחברים קבועים פחות או יותר בגראז',כמו דורון ניר (המייסד והעורך הראשי לשעבר של אתר המשחקים vgames), הבלוגר עמי בן בסט, המתכנת והמוזיקאי רפי מזרחי וגורו ההיי-טק יוסי ורדי.

 

אפקט ה "וואו"

"במקום לצאת לבלות או לשתות בירה עם חברים, אנחנו נפגשים כאן, ושורפים שעות על גבי שעות של פאן יצירתי במיוחד", מספר גיל, ומחייך כשאנחנו שואל אם הנשים שלהם יודעות לאן בדיוק הם הולכים בלילות.

  

אז מה בעצם הקטע של הפרויקטים הללו? צביקה עונה: "ביצירה שלנו יש הרבה הומור. מעבר לכך, כל הרעיון הוא להגות וליצור פרויקטים עם אלמנט ה -Cool Factor, שאנשים יגידו- "וואו, איזה מדליק"! כאנשי היי-טק, אשר מבלים זמן לא מבוטל במצגות, העברית שלהם

מתובלת בהרבה ביטויים באנגלית.

 

צביקה מדגים את "הכסא החשמלי": כסא שנראה תמים למראה, אך מצויד, למעשה, במנועי רטט חזקים שמגיבים בצורה אינטראקטיבית למשחקי מחשב, וגורמים לך לרטוט ולהתנועע כחלק מהמשחק עצמו. בביתו הפרטי, צביקה הלך עם הרעיון צעד אחד קדימה, ושתל מנועים כאלה בתוך ספה של ממש.

 

בין שאר ההמצאות שבנו אנשי ה-Garagegeeks, ניתן למצוא רובוט שיודע לנגן בגיטרה, פאק-מן אלחוטי, מכשיר מוזיקלי שנראה כמו כדור אור ואפשר לנגן בו בעזרת תנועות הידיים, ואפילו כלי רכב שמורכב משני קטנועים נפרדים ועונה לשם MotoTank.

 

היד עוד נטויה, ובימים אלו ממש נוסע שם רכב זעיר שמונע באמצעות פקודות SMS שנשלחות מהסלולרי. על גוף הרכב מותקנת מדפסת שפולטת בנונשלנטיות את ההודעות.

 

כמעט אף אחד מהפרויקטים לא נשאר במחסן לאורך זמן, ולרוב הוא מושלך אחר כבוד לזבל. לא שיש בכך פחיתות כבוד: לזבל יש משמעות רבה אצל אנשי הגראז', משם הם שולים לא פעם  "אוצרות" של אביזרים ומכלולים. "אחרי שפרויקט מסוים הושלם, אנחנו משתעשעים עימו קצת, ואחר כך מפרקים", מספר יובל. "אנחנו עושים שימוש ברכיבים לפרויקטים נוספים, והרעיון הוא בעצם לבנות ולזרוק".

 

בחזרה לאולמות המשחקים

כיום, לרבים מאיתנו יש בבית קונסולות מחשב המיועדות למשחקים, כמו Playstation, Xbox ודומיהם. אחרים מרבים לשחק במחשב הביתי. אבל אי אפשר שלא להיזכר בימים רחוקים, לפני כ-15-20 שנה, כשהיינו נערים, והלכנו בקבוצות לשחק במכונות משחק אלקטרוניות, המכונות גם Arcade. המכונות הוצבו בדרך כלל באולמות מיוחדים, מפוצצים בצעקות שבקעו מגרונם של השחקנים הצעירים, וכמובן מהמכשירים עצמם. אתה מכניס מטבע, מרגיש מלך לדקות הקרובות ושוכח מכל הצרות כשאור המסך בוהק אל מול העיניים.

 

זיכרונות נעימים של מכונות המשחק האלה גרמו ליובל לקום ולעשות מעשה. לפני כשנתיים הוא בנה מכונת משחק בגודל אמיתי ובסגנון רטרו. מכונת ה-Arcade נראית אותנטית לחלוטין והיא אחד מהפרויקטים המעניינים ביותר המוצגים לתפארת בגראז'. בדרך לבנייה, יובל חרש את האינטרנט ועבר על תוכנות MAME (תוכנת הדמיה של מכונות משחקי וידאו למחשב) שנבנו עבור מכונות כאלה, ובחר את זו

שהתאימה לו.

 

לאחר התלבטויות, לא הותקן במחשב לינוקס או DOS, אלא מערכת הפעלה Windows 98 SE. מכיוון שמארזי מכונות משחק משומשים היו יקרים מדי, בנה יובל מארז מלוחות מעץ סנדויץ', שאותם צבע בשחור, ואף התקין מגירה למקלדת ולעכבר.

 

שלב התכנון והתקנת בקרי המשחק שנרכשו באינטרנט היה מסובך יותר. על מנת לחבר את הג'ויסטיקים למחשב בצורה הפשוטה ביותר השתמש יובל במקודד מקלדת (Keyboard Encoder), ולמעשה כל לחיצה על כפתור מתורגמת ללחיצה על המקלדת. אחר כך טופל החיווט, והותקנה טלוויזיה 20 אינצ', שמעניקה חדות תמונה טובה.

 

הטלוויזיה חוברה למחשב ומעליה הותקן לוח פרספקס שקוף ומנורת ניאון שמאירה את השלט. כדי להשלים את החוויה האורקולית הותקנו צמד רמקולים קטנים וזולים, עם סאב-וופר ייעודי. יובל מספר שהמהדרין יכולים להוסיף לתחושת האותנטיות של הארקייד גם קופסת מטבעות, שבהכנסת מטבע תפעיל את המשחקים. בדקנו את הארקייד של יובל. מדובר בכיף לא נורמלי. ממש מסע במנהרת הזמן. פאקמן, מריו ושאר גיבורי שנות השמונים והתשעים קופצים בחדווה על המסך, והתפעול אינטואיטיבי, קל ונוסטלגי הודות לכפתורים הגדולים.

 

הגרוטאה שהפכה לסימולטור

אז כבר הבנתם שאנשי הגראז' אוהבים מאד משחקים. עד כדי כך, שאחד המפגשים ההמוניים שערכו אצלם לאחרונה כלל פירוק קרביה של קונסולת המשחק החדשה של נינטנדו, Wii . מדי פעם מתקיימת בגראז' מסיבת LAN - אירוע רב-משתתפים בו מתקבצים גיימרים חובבים ושאר פריקים שמשחקים בינם לבין עצמם, ומול אחרים באינטרנט, במשחקי מחשב.

 

אחד המשחקים המעניינים והמדליקים שהם בנו, הוא בעצם סימולטור נהיגה, שנראה ומרגיש נהדר. המכשיר נקרא RVC או Real Virtual Car, ואפילו השם מרמז על הגישה ההומוריסטית שלהם לדברים. הממציאים לקחו גרוטאה של מכונית אמיתית, מסוג רנו מגאן, הסירו חלקים לא רצויים, וחיברו למחשב נייד לוח שעונים פועל, דוושות והגה. המחשב הריץ משחק ומסלול המרוץ הוקרן על בד בקדמת

המכונית. המכונית זכתה לחשיפה ארצית ועולמית, וגרמה להרבה כיף ואדרנלין אצל כל מי שבדק אותה, והיו הרבה שחיכו בתור.

 

אבל, כבר אמרנו, החבר'ה החליטו לעבור לשלב הבא, בעיקר כי המכונית תפסה מקום פיזי רב מדי בגראז'. לאחרונה הם חתכו את חלקה הקדמי, הכניסו לתא המטען מחשב וחיברו רמקולים, מקרן ואורות, ויצרו את cPod - מתקן בידור מגניב לשימושי מולטימדיה. את מקום האדרנלין תפסה תחושת נינוחות, ונורא כיף לשבת על הספסל ולהפליג בדמיון למקומות רחוקים.

 

אנשי הגראז' - ועכשיו העמותה 

אנשי הגראז' הקימו במחסן שלהם עמותה לכל דבר, עם מטרות נעלות וחשובות בצידה. העמותה מהווה חלל אידיאלי ליזמות, יצירתיות וחדשנות. לדבריהם, מטרת העמותה היא לאחד בין אנשים מתחומים שונים כגון אלקטרוניקה, תוכנה, אמנות ועיצוב, גיימרים והאקרים.

 

צביקה: "אנחנו רוצים שאנשים איכותיים יגיעו לכאן, ויתרמו מעצמם. לא כל אחד מבין בהכל, אך כל אחד יתרום בתחום בו הוא שולט. לאחד יש ידיים טובות במכניקה. אחר מומחה לאלקטרוניקה. מישהו מבין בחשמל, ואחר מקצוען בתכנות".

 

גיל: "נכון, הידיים שלנו לא ראו הרבה שחור במהלך החיים שלנו. אתה לא צריך להיות מקצוען בכל דבר. אבל "כשיש רצון, יש יכולת" - הרצון גורם לנו לבנות דברים שונים ומשונים, חלקם מסובכים, אם כי ברמה לא מקצועית. דוגמה טובה היא מכונת משחקי הווידאו שבנה יובל - רואים שהמכשיר הזה חובבני בגימור שלו, אבל זה ממש לא משנה. העיקר המטרה, וכמובן הכיף שהמכשיר גורם. וזו בדיוק מהות העמותה: כיף. ומה עם כסף? העמותה פועלת ללא מטרות רווח, אך היא זכתה למימון של שתי קרנות הון סיכון: Giza ו-Carmel Ventures. 

 

הם, מצידם, מארחים כינוסים חודשיים, שמקבצים בעיקר גברים, אבל לא רק. חברי העמותה מעוניינים לתרום לקהילה ומקיימים, זו השנה השנייה, תחרות רובוטיקה (First) בשיתוף בית הספר רוגוזין שבשכונת התקווה שבתל-אביב, ונוסף על כך, מעבירים הרצאות באקדמיות ומכללות, במטרה לקדם את שיתוף הפעולה שבין מדע ואמנות.

 

כתב: חנן בר-און. הכתבה פורסמה בגיליון מספר 13 של "זמן דיגטלי", מגזין ברזולוציה גבוהה. לחצו כאן לרכישת מנוי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוסכניגיק בפעולה
צילום: זמן דיגיטלי
מומלצים