שתף קטע נבחר

איך מתגברים על מחסור בציוד? נגד לכל מג"ד

בעקבות מצבם העגום של מחסני החירום של צה"ל, כפי שהתגלו במלחמת לבנון השנייה, גיבש קצין לוגיסטיקה ראשי תוכנית חדשה הנקראת "נגד לכל מג"ד". הנגדים שיגויסו לתפקיד יהיו אחראים למלאי המחסנים ולתקינותם

"נגד לכל מג"ד" - זו התוכנית החדשה שמתגבשת בצה"ל בעקבות אחד הלקחים המרכזיים במלחמה - הפערים החמורים בציוד החירום של אנשי המילואים. על פי התוכנית, לכל מפקד גדוד במילואים יהיה נגד שיעסוק אך ורק בימ"ח (מחסני החירום) לאורך כל השנה, כך שלא יווצרו חוסרים כלשהם. 

 

"עד עכשיו היו מספר לא קבוע של אנשי קבע בכל חטיבה שתפקידם היה לדאוג לנושא הציוד. במלחמה ראינו כמה נושא אקוטי והחלטנו לפתח תוכנית שתטפל בכך - באופן שנהיה מוכנים בצורה אפקטיבית", הסביר ל-ynet קצין הלוגיסטיקה הראשי, תת-אלוף איציק בן-טוב. לאור זאת, מסע החיפושים אחר נגדים לתפקיד החדש נמצא בעיצומו.

 

במהלך מלחמת לבנון השנייה התגלו חוסרים בציוד בסיסי של חיילי המילואים. שכפ"צים, קסדות, תחמושת, ציוד רפואי, אמצעי קשר וציוד נוסף היה חסר, ופעמים רבות המילואמניקים הצטיידו בדברים שקיבלו מגופים פרטיים. לא פעם היו אלה אילתורים, שלא תמיד תאמו את הנסיבות בשטח.

 

לאחר המלחמה ניסו בצה"ל להרגיע את אנשי המילואים הכעוסים, ודיברו בעיקר על הציפיות שהיו גבוהות במידה ניכרת מהמציאות, והבטיחו להשתפר. באחרונה הציג צה"ל את התוכנית החדשה שלו, בעלות שני מיליארד שקל, שעיקרה לרכוש ציוד חדש לחיילי המילואים.

 

אבל לצד המיליונים שמוזרמים לציוד, במפקדת זרוע היבשה זיהו גם בעיה בתחום כוח האדם: ליחידות המילואים הלוחמות לא היו די אנשי מקצוע בתחום הלוגיסטיקה שיתעסקו בציוד הקיים, יכינו אותו, יעדכנו את המג"ד, וידעו בכל רגע נתון מה יש ומה אין.

 

"המצב בעבר היה כזה שבכל חטיבת מילואים היו כמה נגדים - מספר שרירותי ולא קבוע, היתה חלוקת עבודה לא מאוזנת ונוצר פער שתרם למצב בו היינו ערב המלחמה", מסביר תא"ל בן-טוב, "החלטנו שצריך לעשות שינוי בנושא, וראוי שבמקביל לתהליך ההצטיידות יהיה גם איש מקצוע קבוע בכל גדוד, איש קבע, שיעקוב מקרוב אחר הציוד". לדבריו, צה"ל סיים לקבוע את התקנים לצורך העניין. 

 

לצורך התוכנית יגוייסו לתפקיד נגדים צעירים ואנשי מילואים שיחזרו לשירות קבע. "עשינו עבודה מאוד יסודית על מנת לגייס את הנגדים", מסביר בן-טוב, "זה כלל הרבה שיחות וחיפושים במקומות בהם חשבנו שנמצא את האנשים הללו. אני יכול לבשר שכבר השלמנו חצי מהרשימה, כלומר לחצי מהגדודים כבר שיבצנו נגדים. במהלך חודש ספטמבר אנו אמורים לסיים גיוס יתר הנגדים והתוכנית המלאה תצא אל לפועל".

 

מעבר לכך, בצה"ל מתכוונים ליישם את ההחלטה כי חיילי המילואים יוזמנו לימ"ח שלהם, וכל אחד מהם יבחן בעצמו את הציוד שלו, ובכך גם יפחת לגמרי פער הציפיות. "כל אחד ידע בדיוק מה יש לו בקיטבג, ולא יהיו הפתעות בחירום", מסכם תא"ל בן-טוב.

 

זאת ועוד, בעקבות המלחמה מתוכנן גם שינוי מהותי כאשר על כל גדוד מילואים תופקד קצינת קישור אחת, בניגוד לכך שקודם לכן כל קצינה היתה מטפלת בשני גדודים - דבר שהיקשה על הקשר השוטף עם החיילים ומפקדת הגדוד. שינוי נוסף הוא הצבת קצין מבצעים בקבע לכל חטיבה, שילווה אותם לאורך כל הדרך, ולהכין אותה למקרה חירום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תא"ל בן-טוב. תוכנית חדשה
צילום: דובר צה"ל
מומלצים