שתף קטע נבחר

ארה"ב ואיראן ייפגשו לדון במצב הביטחון בעיראק

הבית הלבן אישר כי כי בקרוב יתקיימו שיחות בין נציגים מוושינגטון וטהרן על המצב הביטחוני בעיראק. מוקדם יותר אמר דובר משרד החוץ בטהרן כי ארצו הסכימה לבקשה רשמית שהתקבלה מוושינגטון, לקיים שיחות דו-צדדיות בנוגע למצבה הביטחוני של עיראק. דוברתו של סגן נשיא ארה"ב דיק צ'ייני מסרה כי וושינגטון אינה מתנגדת לשיחות בדרג שגרירים, כל עוד הן עוסקות בסוגייה העיראקית

סוף לנתק הדיפלומטי ארוך השנים בין ארצות הברית לאיראן? הבית הלבן אישר היום (א') כי בשבועות הקרובים תתקיים פגישה בין נציגים מוושינגטון ונציגים איראניים בבגדד, לדיון על המצב הביטחוני בעיראק.

 

"אתם יכולים לצפות לפגישה בשבועות הקרובים בין שגריר ארצות הברית בעיראק צ'סטר קרוקר לנציגים איראניים", אמר דובר הבית הלבן גורדון ג'ונדרו. הוא הסביר כי מטרת הפגישה היא לעודד את איראן לקחת תפקיד מעשי יותר בנעשה בעיראק. "זהו מאמץ ארוך טווח שנועד לוודא ששכנותיה של עיראק - ואיראן היא אחת המובילות שבהן - ימלאו תפקיד מועיל במצב".

 

מוקדם יותר אמר דובר משרד החוץ האיראני כי טהרן הסכימה לבקשה רשמית שהגישה ארצות הברית, לקיים שיחות ישירות בנוגע למצב הביטחוני השורר בעיראק, בפגישה שתתקיים בין נציגי שתי המדינות בבגדד. סוכנות הידיעות הרשמית האיראנית אירנ"א, דיווחה כי איראן קיבלה את הבקשה האמריקנית משגרירות שווייץ בטהרן, המשמשת לעתים קרובות כמתווכת מטעם ארה"ב, שלה אין שגרירות במדינה.

 

"כדי להקל על סבלו של העם העיראקי, לתמוך בממשלה העיראקית ולחזק את הביטחון בעיראק - תקיים איראן שיחות עם נציגים אמריקנים בבגדד", צוטט דובר משרד החוץ האיראני, מוחמד עלי חוסייני, בסוכנות הידיעות אירנ"א. לשכתו של חוסייני אישרה לסוכנות הידיעות רויטרס את הדיווח. על פי הדיווח באירנ"א, חוסייני ציין כי המועד שבו יתקיימו השיחות, כמו גם הדרג של השיחות, ייקבעו עד סוף השבוע הנוכחי.

 

דוברת מטעם סגן הנשיא האמריקני, דיק צ'ייני, המבקר בקהיר, אמרה גם היא כי ארה"ב תסכים לשוחח עם איראן - בתנאי שהדיאלוג יוגבל לסוגייה העיראקית בלבד. "נסכים לקיים שיחות בדרג שגרירים - אך רק בנושא העיראקי", מסרה הדוברת, לי-אן מקברייד. לדבריה, ההסכמה אינה משקפת מדיניות חדשה של וושינגטון - אלא משקפת עמדה אמריקנית קיימת.

 

ארה"ב מאשימה את איראן השיעית באספקת נשק, אימונים ותמיכה למיליציות השיעיות הפועלות בעיראק. טהרן דוחה טענות אלה בתוקף. שיחות ישירות בין ארה"ב לאיראן הן מאורע נדיר מאוד - מאחר שהיחסים הדיפלומטיים בין המדינות נותקו לאחר מהפכת האייתולות באיראן ב-1979. ואולם, בשנים האחרונות נערכו מפגשים דו-צדדיים בין נציגי שתי המדינות גם בנוגע למצב באפגניסטן, שכנה נוספת של איראן שאליה פלשה ארה"ב.

 

הפגישה תתקיים כאשר הבית הלבן משקיע מאמצים גדולים בניסיון לבודד את איראן בזירה העולמית והאזורית על רקע סירובה להפסיק להעשיר אורניום כדרישת מועצת הביטחון של האו"ם. אלא שדובר הבית הלבן הדגיש כי המוקד בשיחות יהיה עיראק. "זה לא על ארצות הברית ולא על איראן", אמר ג'ונדרו והדגיש כי הנושא הגרעיני אינו שייך לעניין שעל הפרק.

 

בשבוע שעבר, אמר שר החוץ העיראקי, הושיאר זבארי, כי הוא צופה שתתקיים בקרוב פגישה בין נציגים אמריקנים לאיראנים בבגדד. עד כה התקיימו שתי ועידות בינלאומיות בנוגע לשיפור המצב בעיראק, שבהן השתתפו נציגים אמריקנים ואיראנים, לצד נציגי מדינות המזרח התיכון ואירופה, ונציגים מטעם האו"ם.

 

בוועידה שנערכה בבגדד לפני כחודשיים, נפגשו נציגי שתי המדינות בקצרה ודנו במצב בעיראק. בוועידה השנייה, שנערכה בתחילת החודש בשארם, שבה השתתפו שר החוץ של איראן מנושהר מותקי ומזכירת המדינה האמריקנית קונדוליזה רייס, לא התקיימה פגישה של ממש, אך היו חילופי דברים בין נציגי שתי המדינות. ואולם, הפגישה הבאה תהיה הראשונה שלא תערך בחסות כינוס בינלאומי אלא תהיה מגע ישיר ובלתי אמצעי בין המדינות.


פורסם לראשונה 13/05/2007 12:50

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוסייני. להקל על סבלה של עיראק
צילום: רויטרס
צ'ייני. רק בנושא עיראק
צילום: איי פי
מומלצים