שתף קטע נבחר

צילום: אלי אלגרט, חיים צח

דו"ח המשטרה: האוהדים אשמים במהומות טדי

הקהל הבית"רי, מבנה היציע המזרחי והשינוי בפריסת הכוחות במהלך המשחק מול הפועל פ"ת - אלו האחראים על פי דו"ח בן חמו למהומות שהביאו לעשרות פצועים. הוועדה לא מצאה מקום להמלצות אישיות נגד פרנקו או אנשי משטרה אחרים

האוהדים אשמים, המשטרה נהגה כראוי. זה, בקיצור נמרץ, תקציר דו"ח ועדת בן חמו, שהוגשה בעקבות מהומות טדי, אחרי נצחון בית"ר ירושלים 0:2 על הפועל פתח תקווה, מהומות שהסתיימו עם עשרות פצועים שפונו לבתי החולים בבירה. הועדה לא מצאה מקום להמלצות אישיות כנגד מי מהמעורבים.

 

 

המפכ"ל דודי כהן מינה בעקבות האירועים את ניצב אבי בן חמו כיושב ראש ועדת הבדיקה, שהיתה אמורה לבדוק איך הצליחו האוהדים לפרוץ למגרש, מדוע המשטרה, בפיקודו של ניצב אילן פרנקו, מפקד משטרת ירושלים, לא נערכה לאפשרות זו, ומדוע הסתיים האירוע בתוצאות חמורות שכאלה.

 

הוועדה מצאה כי הערכת פרנקו ומשטרת ירושלים כי המשחק מול הפועל פתח תקווה הינו משחק רגיל, שאין בו צפי להפרות סדר, היא הערכה נכונה. כמו-כן, טענה הוועדה כי שמועה שהופצה בדקות הסיום, לפיה הורדו למכבי תל אביב נקודות, היא זו שהלהיטה את האווירה ביציעים ואת זרימת הקהל לכיוון הגדרות.

 

"כתוצאה מהלחץ על השער ביציע המזרחי, דקה ו- 47 שניות לאחר שריקת הסיום פתח מפקד היציע את השער ואיפשר לקהל לצאת לכר הדשא", נכתב בדו"ח. "עם פתיחת השער החלה נהירה גדולה של אוהדים מהיציע לכיוון השער. קהל האוהדים אשר פרץ מהשער, נבלם על ידי המעקה המוצב ברמפת היציאה. הלחץ הכבד של הקהל מאחור מחד, והמעקה שבלם יציאתם מאידך, היוו מלכודת, שגרמה לעיקר הנפגעים, עד אשר כיבוי אש חתך את המעקה ואיפשר את מעבר הקהל אל כר הדשא".

 

ממצאי הדו"ח מצביעים על שלוש סיבות עיקריות להתרחשות האירועים החמורים באיצטדיון טדי - בעיית תשתית, התנהגות האוהדים והורדת חלק מכוחות המשטרה מהיציעים לכר הדשא בדקה ה-75 על מנת לטפל בהפרות סדר. הוועדה טוענת כי קיומו של שער אחד בלבד ביציע המזרחי הינו כשל בטיחותי וכי הורדת הכוחות הקשתה על הטיפול באוהדים ביציעים. בנוסף, כמובן, אחראי הקהל למהומות, שהחלו בעקבות הפצת השמועה על הורדת הנקודות לצהובים.


השוטרים בטדי. מעברם לאיצטדיון זירז את המהומות (צילום: אלי אלגרט)

 

הוועדה לא מבקרת את ניצב פרנקו על אי הורדת הגדרות. "החלטת מפקד המחוז לא להוריד את הגדרות בעונה הנוכחית ולדון בכך לקראת העונה הבאה, עומדת במבחן הסבירות המבצעית", היא כותבת. "זאת בעקבות הצפי להתנהגות אוהדי בית"ר נוכח ניסיון העבר והרגישות הנובעת מעונת האליפות".

 

הוועדה ממליצה כי הורדת הגדרות תישאר בסמכות מפקד המחוז. בנוסף, היא טוענת שרובו המכריע של הכוח המיועד לשמירת סדר יוצב בתוך הטריבונות וכי אין לאשר החל מהעונה הבאה מגרשים בהם מספר השערים מהיציע אל כר הדשא לא יעמדו ב"תקנות הבטיחות במקומות ציבוריים".

 

המפכ"ל דודי כהן אימץ את המלצות הוועדה ואמר: "משחק כדורגל אמור להיות אירוע תרבותי וספורטיבי. להגשמת יעד זה, נדרש שיתוף פעולה רב-מערכתי, לו שותפים הנהלת הקבוצה, האוהדים, מועדון הכדורגל, ההתאחדות והמשטרה". המפכ"ל הדגיש כי בכוונתו לפעול ליישום המודל האירופאי, לפיו האחריות בתוך המגרש מוטלת על מועדוני הכדורגל.


המפכ"ל דודי כהן ביחד עם ניצב פרנקו באיצטדיון טדי (צילום: אלי אלגרט)

 

אבי דיכטר, השר לבטחון פנים, הגיב לדו"ח: "אירוע ספורטיבי אינו יכול להתקיים בהתפרצות אלימה ובפציעתם של עשרות. עלינו להוקיע את האלימות הפיזית והמילולית בטריבונות, בדרך למגרש ובסיום המשחק.

למרות ההכנות וההערכות המקצועית של משטרת מחוז ירושלים וההחלטות המבצעיות מתחילת האירוע, הסתיים האירוע בפציעת אוהדים. התקלות אשר צפו ועלו במהלך התחקיר אינן מצביעות על כשל מערכתי או פיקודי".

 

במסגרת ועדת השרים במאבק לאלימות, שתתכנס בראשית יוני, תובא לדיון האלימות בספורט והמלצות ועדת המנכ"לים בכל מגרשי הספורט בישראל ובתוך כך גם באיצטדיון טדי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניצב אילן פרנקו. לא אשם
צילום: חיים צח
מומלצים