שתף קטע נבחר

בחו"ל התעלמו מהקסאמים - עד שצה"ל תקף

שלושה ימים נוחתים קסאמים על שדרות אך כלי התקשורת בארצות הברית ואירופה התעלמו ברובם מההפגזה על העיר - עד שצה"ל החל להגיב בהפצצות מהאוויר והקרקע. באמריקה - זה בגלל המלחמה בעיראק; באירופה - בגלל האלימות בעזה והשבעת סרקוזי. מפיק אמריקני: "סיפור של בהלה ונפגעי הלם 'לא מוכר'"

קסאמים נוחתים על שדרות כבר שלושה ימים אולם כלי התקשורת ברחבי העולם העניקו לנושא סיקור מועט בלבד.

 

התקשורת האמריקנית התעלמה בימים האחרונים כמעט לחלוטין מהמתקפה על ישראל, אך "נזכרה" בנעשה בחלק זה של העולם רק היום - כשצה"ל החל להגיב על הירי בהפצצות מהאוויר ובירי תותחים וטנקים. סיפור המלחמה בעיראק בולע כמעט את כל זמן האוויר בשידורי רשתות החדשות האמריקניות ועד היום הן דחו בקשות של נציגים ישראלים להופיע כדי לדבר על ירי הקסאמים.

 

גם באירופה זכה הסיפור לחשיפה מוטעה בלבד, והוצנע ביחס לסיקור שקיבלו המהומות האלימות בין הפלגים הפלסטיניים בתוך עזה. לאירופים יש לכאורה תירוץ: את רוב משאבי הסיקור והזמן ביומיים האחרונים השקיעו כלי התקשורת באירופה לטקס חילופי השלטון בצרפת, ולניתוחים של מורשתו של ז'אק שיראק ומהלכיו הצפויים של ניקולא סרקוזי. לפיכך, זמן האוויר המועט שנותר הוקדש לתמונות הקשות מעזה - ולא לתמונות משדרות.

 

רשתות הטלוויזיה האמריקניות דיווחו בימים האחרונים על קרבות הרחוב בין אנשי החמאס והפתח בעזה, כשרק ברקע הוזכר ירי הקסאמים, ולא כחלק משמעותי מהסיפור. התלונות שהגישה ישראל למועצת הבטחון של האו"ם לא דווחו כלל.

 

מפיק טלוויזיה אמריקני אמר ל-ynet: "עם כל הצער שבדבר, שדרות הוא סיפור מתמשך של שנים - וזה כבר לא סיפור. זה כמו סיפור הפיגועים שעם הזמן התרגלנו אליו והוא הפך לשגרה. זהו סיפור בלי הרבה נפגעים, וסיפור של בהלה ונפגעי הלם 'לא מוכר'".

 

רשת סי-אן-אן האמריקנית לא דיווחה כמעט כלל ירי הקסאמים. רשת אן-בי-סי היתה הראשונה ששיגרה אתמול את הכתב שלה בישראל מרטין פלטשר לשדרות. אבל התגובה של צה"ל היום החזירה את הסיפור הישראלי-פלסטיני לראש מהדורות החדשות.

 

דיפלומטים ישראלים בארה"ב הבהירו כי לא מדובר ביחס שלילי לישראל, אלא בקושי אובייקטיבי להכניס את ירי הקסאמים למודעות של הציבור האמריקני, בתקופה בה הטיפול במלחמה בעיראק משולב בהתחממות המירוץ לנשיאות.

 

השגריר הבהיר: נאלץ להגיב

שגריר ישראל בארצות הברית סלי מרידור ודיפלומטים בשגרירות ישראל בוושינגטון החלו לפעול מול גורמי ממשל בכירים וצירים בקונגרס כדי להבהיר להם את חומרת המצב ביישובי עוטף עזה, והבהירו כי ישראל תאלץ להגיב בחומרה.

 

בשיחות עם בכירים בבית הלבן ובמחלקת המדינה הבהיר השגריר מרידור כי לאחר שישראל הפגינה איפוק לאורך שבועות של ירי קסאמים מרצועת עזה, "ישראל נאלצת עכשיו לפעול בצורה מדודה ונקודתית במאמץ למנוע ירי קסאמים".


"לא מוכר". קסאמים שנחתו על שדרות (צילום: AFP) 

 

בממשל קיימת הבנה מלאה עם העמדה הישראלית, והיא באה לידי ביטוי בתגובות הממשל והודעת דובר מחלקת המדינה שון מקורמק, על זכותה של ישראל להגן על עצמה. המערך הדיפלומטי הישראלי פועל על מנת להעביר לתקשורת המקומית את המסר לפי ישראל אינה יכולה להתאפק עוד, והחמרת המצב תגרור תגובה ישראלית חמורה יותר - שישראל אינה מעוניינת בה.

 

"שדרות... זה לא חדשות" 

באירופה, מספר גורמים הובילו לכך שירי הקסאמים על שדרות מופגזת נבלע ברעש התקשורתי. הגורם הראשון קשור בהתחממות העימותים בתוך רצועת עזה, נושא שכלי התקשורת העניקו לו טיפול נרחב למדי, לרבות דיונים על המאבקים בין הפלגים הפלסטיניים. העובדה שברצועה נהרגו אנשים מקרב אנשי חמאס ופתח האפילה על הפצועים, נפגעי ההלם והנזק שגרמו הקסאמים בשדרות. עבור העיתונים וכלי התקשורת האלקטרוניים באירופה, הסיפור בשדרות לא היה חזק מספיק.

 

יתרה מזו, נפילת הקסאמים התרחשה במקביל כמעט לטקסי חילופי השלטון בצרפת - שמבחינה תקשורתית, עבור אירופה וגם עבור ארצות הברית, היה אירוע חדשותי חשוב הרבה יותר ומיקד את מירב תשומת הלב.

 

ובאירופה, כמו בארצות הברית, המאבק המתמשך בין ישראל לפלסטינים הפך עם הזמן לשגרה יומיומית. לכלי התקשורת האירופים קשה מאוד לסנן מתוך הבליל החדשותי את האירועים המיוחדים. "מספר פצועים בשדרות - זה לא חדשות" אמרו מערכות העיתונים לכתביהם בארץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נזק ופצועים. זה לא סיפור. נזקי קסאם בשדרות
צילום: אמיר כהן
האלימות בעזה יותר חדשותית.
צילום: רויטרס
מומלצים