שתף קטע נבחר

סקר: 37% סבורים שמערכת המשפט מושחתת

מסקר שנערך עבור ארגון שבי"ל עולה עוד כי 77 אחוזים מתושבי המדינה סבורים שהמערכת המשפטית מסורבלת ואיטית. 24 אחוזים סבורים כי יש לשחד גורם כלשהו במערכת המשפט על מנת לזכות במשפט הוגן. הבשורות הטובות: אנחנו פחות מושחתים מסוריה, לבנון ואיראן

נתונים מדאיגים: 37 אחוזים מתושבים המדינה סבורים כי מערכת המשפטית בישראל מושחתת. כך עולה מסקר שמתפרסם היום (ה'), שנערך על-ידי מכון גאלופ עבור ארגון שבי"ל (שקיפות בינלאומית), הסניף הישראלי של ארגון השקיפות הבינלאומי. ארגון זה עומד מאחורי מדד השחיתות העולמי.

 

הדו"ח הבינלאומי מתמקד השנה במערכות המשפט בעולם. מהסקר בישראל שביצע מכון "גאלופ" עולה עוד כי 77 אחוזים מתושבי ישראל סבורים כי המערכת המשפטית היא מסורבלת ואיטית. רק 49 אחוזים אומרים כי הם מאמינים בהגינות המערכת המשפטית. 24 אחוזים מהנשאלים השיבו בסקר כי יש לשחד גורם כלשהו במערכת המשפט על מנת לזכות במשפט הוגן. 43 אחוזים מאותם משיבים אמרו כי יש לשחד שופט ו-36 אחוזים אמרו שיש לתת יותר כסף לעורך דין.


סקר - שחיתות מערכת המשפט בישראל

התפלגות הסקר בנושא מערכת המשפט
השאלה ממוצע כללי בעלי חינוך יסודי בעלי חינוך תיכוני בעלי חינוך גבוה
האם מערכת המשפט מושחתת? 37% 84% 39% 35%
האם המערכת איטית ומסורבלת? 77% 90% 75% 80%
האם אתה מאמין בהגינות המערכת המשפטית? 49% 41% 49% 49%
 

בנוסף נתבקשו הנשאלים בסקר לדרג את רמת השחיתות בגופים שונים בישראל, בציון 1 (לא מושחת) ל-5 (מושחת מאוד). התשובות אינן מחמיאות במיוחד. כך מערכת החינוך קיבלה את הציון 2.6, מערכת השפיטה והמשפט 2.8, מערכת הבריאות 2.9, המשטרה 3.3, השירות הציבורי 3.0 ומערכת המס 3.0.

 

יו"ר שבי"ל, פרופ' יוסף גרוס, אמר כי ישראל מוקמה השנה במקום ה-34 במדד השחיתות הנתפסת הבינלאומית, בין 163 המדינות שנסקרו. "הציון שקיבלה ישראל השנה הינו 5.9 בסולם 10 (הציון הפחות מושחת), כאשר בשנה הקודמת דורגה במקום ה-28 עם ציון 6.3. בהשוואה למדינות האזור, ישראל נמצאת במקום טוב יותר משכנותיה- ירדן ציון 5.3, מצרים 3.3, סוריה 2.9, לבנון 3.6 ואיראן 2.7. המדינות שזכו בציון הגבוה ביותר הן מדינות סקנדינביה 9.5, שוויץ 9.1, בריטניה 8.6, גרמניה 8.0 ואילו ארה"ב זכתה בציון 7.3".

 

מנכ"ל שבי"ל, סוזאן תאם, הוסיפה: "אחת השאלות שעולות מתוצאות הסקר היא: האם העובדה שהציבור חושב כי 'הכל מושחת' משפיעה על תפיסתם את השופטים ומערכת המשפט? זו שאלה אשר ראוי שיתקיים סביבה דיון ציבורי שקוף ומעמיק בין המערכת המשפטית בישראל והשופטים בראשה לבין הציבור. ספק שהממצאים מעוררים דאגה, וחייבים לעורר את המערכת להבנה כי יש כאן בעיה".

 

דוברת בתי המשפט מסרה בתגובה לממצאים: "הדו"ח אינו עוסק בעובדות מוכחות ותוקפו של הסקר הנדון בו לא נבדק. כך גם אופן הצגת השאלות במסגרתו, ולא מן הנמנע כי ניתן להרהר אחר אופן עריכתו ותוצאותיו.

 

"במשך כל שנות קיומה של מדינת ישראל, מעולם לא הורשע שופט בעבירת שוחד, וקשה להאמין שהנשאלים בסקר אכן סבורים כי צריך לתת שוחד כדי לזכות במשפט הוגן. התברכנו במערכת שיפוט מקצועית והגונה, ויש לעשות הכל על-מנת לבצר את אי תלותה. יוער כי מערכת בתי המשפט שוקדת כל העת למציאת פתרונות שיהא בהם כדי לשפר את קצב הטיפול בתיקים.

 

"עם זאת, אין לבלבל בין בעיית הפיגורים לבין 'שחיתות' במערכת. במספרם ההולך וגדל של הפונים לקבלת סעד ממערכת בתי המשפט, יש כדי להעיד על מעמדה וחשיבותה של מערכת השיפוט בישראל ועל אמון הציבור בה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בג"ץ. מקום לדאגה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים