שתף קטע נבחר

"תמיכת הערבים בברק - אות קלון ובגידה"

הרבה דם רע זרם בין אהוד ברק לבין ערביי ישראל, בעקבות מהומות אוקטובר שבהן נהרגו 13 בני אדם. אבל בפריימריז הוא ניצח ביישובים הערביים והדרוזיים את עמי אילון. חסן עאסלה, ששכל את בנו: "זה אות קלון. אני חושש שהוא ינצח גם בסיבוב השני בזכות ה'ערבושים'". השר הרצוג: "זה מהלך של פיוס לאומי. הם מוכנים לקבל את ברק כמודל רבין"

אחת ההצלחות הגדולות של אהוד ברק בסיבוב הראשון בבחירות לראשות העבודה היתה במגזר הערבי, שם קיבל 33 אחוזי תמיכה (אחרי פרץ - 34.4). אחריהם מרחוק עמי אילון עם 11.9%, פינס ויתום עם 10% לכל אחד. גם אצל הדרוזים זכה ברק לתמיכה גדולה עם כמעט 50% מהקולות, לעומת כ-30% לאילון. התמיכה הנרחבת בברק במגזר הערבי מפתיעה, בעיקר בשל הטינה שהם חשים כלפיו לאחר מהומות אוקטובר 2000, אז כיהן בראש ממשלה.

  

  

התמיכה בברק הרתיחה במיוחד את חסן עאסלה - דובר 13 המשפחות ששכלו את בניהם במהומות, שאירעו בתקופת כהונתו של ברק כראש ממשלה. "זה אות קלון, בגידה, בושה וחרפה", אמר ל-ynet עאסלה. "אני חושש שבסיבוב השני ברק יצליח לגבור על אילון בעזרתם של ה'ערבושים' (כך במקור - ר.נ). אני חש פגוע ומרגיש שבני עמי נטלו חלק ברציחתו של בני, אסיל. לבי על הצעירים שעדיין אינם יודעים מה מחכה להם בעתיד. גם הלילה בקושי אשן, כמו שקרה מאז היום בו אסיל נהרג".

 

עאסלה הבהיר כי אם ברק ייבחר בסיבוב השני, הוא ואנשיו יקראו להטיל חרם על מפלגת העבודה - כפי שקרה בבחירות לראשות הממשלה בשנת 2001. "לפני הבחירות הללו אמרתי שלא נדרוש מאף אחד מחברי מפלגת העבודה הערבים לעזוב את המפלגה, אך ביקשתי שהם יכבדו את עצמם ואת עמם, ויהוו לובי כפי שהיהודים מהווים לובי בארה"ב, וביקשתי שיתרחקו מברק. לדאבוני, הם לא שומעים לאיש, חוץ מלאינטרס האישי שלהם. זה ראוי לגינוי חריף. אם ברק יזכה בסיבוב השני, נפתח בקמפיין נגדו ונגד חברי העבודה הערבים".     


התפלגות הצבעה במרחבים

התפלגות הצבעה במרחבים
  ברק אילון פרץ פינס יתום

קיבוצים

40.9 44.6 5.5 7.7 0.9
מושבים 44.6 28.8 21.9 3.2 0.8
ערבים 33 11.9 34.4 10.2 10
דרוזים 49.7 29.7 8.7 7.4 4.3
צפון 36.1 24 28.9 7.9 2
חיפה 34.8 37 19 7.3 1.1
שרון שומרון 36.3 36.7 14.5 9.6 2.1
דן 34.5 38.3 17.4 7.9 1.2
תל אביב 27.6 46.7 16.4 7.6 1.1
מרכז 28.9 28.4 32.3 8.1 1.7
ירושלים 30.2 35.5 11.3 21.4 0.7
דרום 26.4 17.1 50.1 3.9 1.4
 

בכיר במטה ברק אומר כי התמיכה בברק התקבלה הרבה בזכות השר בנימין בן אליעזר, ש"כמעט ועבר לגור במגזר הערבי". גם הסיורים שערכו הרצוג, שמחון, וכן איתן כבל וברק במגזר הערבי סייעו להשגת התמיכה. "רבים במגזר הערבי רואים בו מנהיג שמסוגל לעשות שלום, ולבצע מהלכים גדולים. כמו שהם התחברו לרבין ולשרון, כך הם מתחברים גם לברק", אמר.

 

גם איילת נחמיאס, פעילה בכירה במטה ברק, מספרת על המאמץ: "ברק נסע המון למגזר הערבי, ממש חרש את האזורים. הוא הרגיש צורך לדבר איתם ומצאנו ציבור שהיה מוכן לשמוע. למרות הטעויות שעשה כמנהיג, הוא דגל במדיניות של משא ומתן. הציבור הזה רוצה שהתהליך המדיני יחזור, הרי הם חיים בנסיבות בלי אפשריות ומחפשים מישהו שייתן להם מענה". 

 

במטה ברק אומרים שחל תהליך התפייסות: "היה פה תהליך מאוד מרתק", אומר שר במטהו של ברק. "זה תהליך של התפייסות". סקר שהוצג בפני ברק בתחילת הקמפיין הראה כי בניגוד לציפיות, המגזר הערבי דווקא מוכן לשובו לחיים הציבוריים. "רבים במגזר הערבי רואים בו מנהיג שמסוגל לעשות שלום, ולבצע מהלכים גדולים. כמו שהם התחברו לרבין ולשרון, כך הם מתחברים גם לברק. הם רואים בו משהו דומה לרבין, שעשה שורת כשלונות בקדנציה הראשונה ואחר כך ניסה לסגור פערין", אומר בכיר במטה ברק.

 

השר ראלב מג'אדלה אמר ל-ynet: "אין ספק שלברק יש בעיה בעקבות אוקטובר 2000 במגזר הערבי והוא יודע את זה מצוין. פרט לכך יש הבדל עצום בין התמודדות בפריימריז על קולותיהם של 13,000 בעלי זכות בחירה ערבים במפלגת העבודה לבין כלל הציבור. עובדה שגם רבין הצליח לשקם את תדמיתו בקרב הציבור הערבי אחרי האינתיפאדה הראשונה. שרים תומכי ברק ביקשו צ'אנס נוסף לנסות ולתקן את הרושם, ומותר לציבור להשתכנע ולתת צ'אנס. אין לנו עניין להשאיר את ברק כאדם שנוא במגזר הערבי. גם לנו יש עניין לתקן טעויות ואיננו מעוניינים בעוינות נצחית".

 

האם אתה חושב שניתן לשקם את תדמיתו של ברק בציבור הערבי?

 

"כל עוד ברק לא עושה צעדים אדירים, יהיה קשה מאוד לדבר על סליחה. קודם כל הוא צריך לבוא לציבור הערבי ולומר מה בכוונתו לעשות כדי לשקם את הקרע בין הממשלה לבין אותו הציבור".

  

"הגיע הזמן להתחיל לדבר"

חברת הכנסת נדיה חילו, מהמחנה של עמיר פרץ, הודתה שהופתעה באופן יחסי מהתמיכה בברק: "גם אני קצת הופתעתי, אני לא חושבת שזה מבטא את רחשי ליבם של הציבור הערבי כלפי ברק, אלא את העבודה שהשרים שתמכו בו עשו".

 

היא אמרה ל-ynet: "שלושה שרים מרושתים, יצחק הרצוג, בנימין בן אליעזר ושלום שמחון, השתמשו בכל המשאבים שעומדים לרשותם, בכל המערכות, העוזרים והפעילים לגיוס קולות. בנוסף היה גם ניצול של שתיקתו של ברק לגיוס תמיכה מירבית בו. אני מצפה מברק ומאילון שיתחילו לדבר, יש עכשיו הכרעה נוספת ושני המועמדים צריכים לדבר כדי להציג את האג'נדה שלהם". 

 

במרכז מוסאוא לזכויות הערבים בישראל קראו בלשון מרומזת לרשויות אכיפת החוק לבצע בדיקה מעמיקה בנוגע לבחירות, בשל חשש שניתנו לכאורה הבטחות פוליטיות תמורת הצבעה. 

 

מהמרכז נמסר כי "ראוי שהגורמים הרלוונטיים יחקרו את ההבטחות השלטוניות שניתנו על-ידי אישים המקורבים לחלק מהמועמדים והמעורבים בבחירות, וזאת תוך ניצול העוני, האפליה בתעסוקה והפערים בתשתיות ובחקלאות ביישובים הערבים. פעילי העבודה שהצביעו ברק יודעים שבבחירות הקרובות מפלגת העבודה תוענש על אירועי אוקטובר כפי שקרה בבחירות לראשות הממשלה בשנת 2001".

 

בהכנת הידיעה השתתפה מיטל צור
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חזק אצל הדרוזים. אהוד ברק
צילום: עופר עמרם
צילום: ניב קלדרון
עבד קשה במגזר. פואד
צילום: ניב קלדרון
חזק בערים. אילון
צילום: דורון גולן
מומלצים