שתף קטע נבחר

אולמרט בכנסת: מלחמת לבנון - המוצדקת ביותר

הכנסת קיימה דיון מיוחד בו נדרש ראש הממשלה להסביר מדוע לא התפטר לאחר פרסום המסקנות בדו"ח החלקי של ועדת וינוגרד. "האמנתי אז כמו שאני מאמין כעת, שהיתה זו ההחלטה הנדרשת וההכרחית בנסיבות שנוצרו", אמר אולמרט. על החיילים והאזרחים שנפלו במלחמה: "זהו חלק מהמחיר הכבד שמשלמת מדינת ישראל מזה שישה עשורים על רצונה לחיות בשלום, בביטחון ובעצמאות". ליו"ר האופוזיציה שקרא לו להתפטר הזכיר: "מר נתניהו אמר לי ב-12 ביולי כי נתונה תמיכתו המלאה והבלתי מסוייגת להחלטות הממשלה"

"אין מלחמות קלות כפי שאין נצחונות ללא מחיר", כך פתח הערב (ג') ראש הממשלה אהוד אולמרט את נאומו במליאת הכנסת, בדיון מיוחד בשאלה מדוע אינו מתפטר לאור המסקנות הקשות שעלו נגדו מהדו"ח החלקי של ועדת וינוגרד. רבים במערכת הפוליטית והציבורית קראו לאולמרט להחזיר את המנדט שניתן לו בעקבות הקביעה כי נכשל במילוי תפקידו במהלך מלחמת לבנון, אך הוא קיבל החלטה להישאר בתפקיד והיום הסביר: "כל החלטה על מלחמה, תהיה גם הברורה והצודקת ביותר - לעולם אינה קלה. כל מי שיאמר אחרת אינו דובר אמת".

 

הדיון היום נערך לבקשת יושבי ראש סיעות הליכוד ומרצ, חברי הכנסת גדעון סער וזהבה גלאון. השניים הגישו בתחילת החודש ליושבת ראש הכנסת, דליה איציק, עצומה עליה חתמו 46 ח"כים בדרישה לקיים דיון מיוחד, בסיומו הצביעו 37 חברי כנסת בעד העמדה שהציג אולמרט, עשרים נגד ואחד נמנע.

 

העדויות והמסקנות וינוגרד - סיקור נרחב ב-ynet

 

ראש הממשלה, בנאום נחרץ ותקיף, ביקש מחברי הכנסת לנסות ולהפיק את המירב ממסקנות וינוגרד ולא לנסות ולנצל אותן לעריפת ראשים. "מי שבאמת אכפת לו מיישום דו"ח ועדת וינוגרד שיקרא את כולו בשלמותו", אמר. "את הטוב ואת הרע. שלא יחפש בו מה שאין ושלא יהפוך אותו לגליוטינה פוליטית. אין למצות אותו במירוץ פוליטי של מי שאצה לו הדרך לתפוס שלטון גם במחיר של הרס עצמי חסר בסיס, היגיון וגבולות - כל זאת סביב מלחמה שלא היתה צודקת ממנה".

 

אולמרט התייחס לשעות הראשונות של המלחמה וההחלטה בעקבותיהן לצאת לפעולה נרחבת בדרום לבנון. "לא חדווה ולא להט קרב מילאו אותי כאשר יצאנו למלחמת לבנון השניה", אמר, "אבל האמנתי אז כמו שאני מאמין כעת, שהיתה זו ההחלטה הנדרשת וההכרחית בנסיבות שנוצרו. נכון, מלחמת לבנון השניה כמו כל מלחמה שנלחמנו עד היום גבתה מחיר יקר. זהו חלק מהמחיר הכבד שמשלמת מדינת ישראל מזה שישה עשורים על רצונה לחיות בשלום, בביטחון ובעצמאות. את המחיר בחיי חיילים ואזרחים לא ניתן לכמת או למדוד משום שאין מחיר לכאב של אם שכולה ואין מדד ליגונו של אב שאיבד את בנו.

 

"אני רואה אותם, את האימהות והאבות והאחים והילדים והרעיות, משפחות משפחות, עטופות בקדרותן, מתייצבות מדי שבוע בלשכתי לשיחות שאין קורעות לב מהן. מול כל אלו המנסים לזרוע תסכול בנוסף לשכול, אני מבקש לומר בכל התוקף: מחיר הדמים לא היה לשווא. חובתי לומר זאת שוב ושוב בראש וראשונה למשפחות".


אולמרט היום בכנסת. לוקח את כל האחריות, לא מתחרט (צילום: גיל יוחנן)

 

"היו טעויות והיו כשלים", הודה אולמרט, "חלקם התהוו במהלך המלחמה, חלקם מובנים בשיטה, חלקם נגררו לאורך שנים. הדו"ח מצביע על כולם באופן נוקב ובהיר. חברי ועדת וינוגרד הסבירו כי הגישו דו"ח חלקי עוד לפני השלמת עבודתם דווקא משום שראו דחיפות בתיקון הליקויים. כל מי שעיניו בראשו הבין שהוועדה אומרת 'כן לתיקון הליקויים ולא לעריפת ראשים'. הממשלה כיבדה גישה עניינית זאת של הוועדה, קיפלה שרוולים ויצאה ליישם. צה"ל מצוי בתקופת עשייה בלתי רגילה ואנו עוקבים מקרוב אחר יישום הלקחים. לא ניתן שוב שיקרה מצב שבו יגיע אלי מפקד גדוד בנח"ל המשמש בתפקיד שנתיים ויספר שאת התרגיל הגדודי הראשון שלו ביצע תוך כדי קרב בלבנון.

 

"חלק ניכר מהמלצות הוועדה כבר מיושמות גם בדרך התנהלות הממשלה והקבינט. ביום חמישי האחרון החל בעבודתו צוות היגוי ליישום מסקנות הוועדה בראשותו של הרמטכ"ל לשעבר אמנון ליפקין שחק על פי הנחינתי הצוות אמור לסיים את עבודתו בהקדם. כעת אם כן, זהו זמן התיקונים. ואת כל הממהרים למיניהם ארגיע ואומר שהזמן לחשבונות אישיים עוד יגיע".

 

"מאיפה התסכול, הייאוש והחמיצות?"

"האחריות העליונה היא של הממשלה ובראש וראשונה שלי כמי שעומד בראשה", הדגיש אולמרט את העובדה כי הוא מודע לביקורת הקשה נגדו. "לא שיניתי מעמדתי , לא ברחתי מאחריות, לא התחמקתי מכל המשתמע ממנה. אני מודע למלוא היקף האחריות לכשלונות לליקויים למחדלים וגם להישגים הגדולים".

 

כחלק מהניסיון להצדיק את הישארותו בתפקיד והוכחת ההצלחות בלבנון במלחמה, אמר אולמרט: מאז יישום החלטת האו"ם 1701 נשמר שקט מוחלט בדרום לבנון. רק פוסטרים ודגלים פה ושם. בשטח מסיירים טנקים איטלקיים, אין טילים חדשים מדרום לליטני. גם בעולם מתיחסים למלחמה ככזאת שהביאה נכסים אסטרטגיים לישראל. אחד הפרשנים החשובים ביותר בעיתונות העולמית, תומאס פרידמן מהניו יורק טיימס, אשר פרסם מאמר בעקבות פרסום הדו"ח החלקי של ועדת וינגורד, כותב: מדובר בהפסד אסטרטגי עצום לארגון".

 

ראש הממשלה התייחס גם לאווירת הנכאים בציבור לאחר המלחמה והתחושה שישראל הפסידה במערכה: " מה קורה לנו? אני רואה את מראות התסכול, שומע את קולות הייאוש, חש בתחושת החמיצות ומאוד מוטרד מכולם. אולי, כמו שאמר אחד מחברי ועדת וינוגרד, הסיבה שאנחנו יושבים כאן היום הוא פער גדול מאוד בתודעה של הציבור הישראלי ביחס בין מידת הפגיעה שפגענו בחזבאללה ובין הניצחון התדמיתי של החזבאללה כארגון גרילה קטן. מהיכן ההתעקשות האובססיבית הזאת להציג תמונת נגטיב בגווני שחור בלבד? הרי ועדת וינוגרד קבעה שבהתנהלות של כל מקבלי ההחלטות במלחמה היו גם גילויים רבים ומרשימים של מסירות והשקעה, יכולת הכרעה וקבלת הכרעה".

 

"נתניהו אמר לי: יש לך תמיכה מלאה"

בפנייה ישירה אל יו"ר האופוזיציה, בנימין נתניהו, אשר עלה לנאום אחרי אולמרט, הזכיר ראש הממשלה: "הרוב המכריע בבית הזה נתן גיבוי מלא להחלטת הממשלה מה-12 ביולי. הערכתי וכיבדתי את תגובתו הנחושה של נתניהו שהוזמן אלי בליל ה-12 ביולי. הוא קיבל ממני כמתחייב עדכון מפורט, מלא, מקיף על הדיון בממשלה, על התגובה הישראלית באותו לילה ועל היעדים הספציפים שלה.

 

"מר נתניהו אמר לי כי נתונה תמיכתו המלאה והבלתי מסוייגת להחלטות אלה. גם הוא היה נוהג כך, אמר לי. גם ביום ה-26 ביולי, שבועיים לאחר פתיחת המערכה, ולמעשה 10 ימים אחרי התקופה שנבדקה על ידי ועדת וינוגרד, זכיתי לתמיכה מקיר לקיר של ועדת החוץ והבטחון של הכנסת. מר נתניהו אמר אז את הדברים הבאים: 'אני מתיצב מאחורי היעדים שהציב הקבינט, קובע שאלה יעדים ראויים שצריך לתת תמיכה להשגתם'".

 

לקראת סיום נאומו הגביר אולמרט את קולו ואמר בתקיפות: "לא באתי להתנצח - לא איתכם חברי הכנסת ולא עם שום גורם אחר. אני גאה על החלטת ממשלת ישראל מה-12 ביולי להגיב באופן חד ובעוצמה נוכח חטיפת אודי (גולדווסר) ואלדד (רגב) , הריגת שמונה מחיילנו וביצוע ירי לעבר ישובי הצפון. לא תמיד הגבנו כך. במספר אירועים בעבר הבלגנו, התאפקנו, ב-12 ביולי החלטנו - לא עוד. שקלתי היטב במספר דיונים לאורך מספר חודשים את דפוס התגובה שלנו זמן רב לפני שהתרחשה. הבאתי את ההמלצות לדרגי הבטחון בממשלה וכל הממשלה, לאחר ששמעה היטב את כל הפרטים, הצביעה פה אחד בעד תגובה ישראלית חריפה. הגעתי ל-12 ביולי מגובש בעמדתי ולא נחפזתי בקבלת ההחלטה רק על בסיס ההתרחשות באותו יום. כך צריך לנהוג , כך היה חובה לנהוג".

 

חברים בקואליציה מתחו ביקורת על האופוזיציה מאחר וחברים רבים בה אשר חתמו על הדרישה ל'קיום את הדיון בכנסת בנוכחותו של ראש הממשלה לא נכחו במליאה. ח"כ יואל חסון (קדימה): "אופוזיציית הקרטון התגלתה הערב במלוא מערומיה. נוכחותם הדלה של חבריה בדיון מיוחד אותו יזמה במעמד ראש הממשלה, שברה שיא נוסף של חוצפה וצביעות. הטרחתו של ראש הממשלה בימים אלו לדיון מלאכותי, אליו לא טרחה האופוזיציה להגיע מוכיחה שוב שמדובר באופוזיציה חלולה ורופסת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אהוד אולמרט. יורה לכל הכיוונים
צילום: גיל יוחנן
נתניהו. הביע תמיכה מלאה
צילום: גיל יוחנן
צילום: אוראיל הרשקו
משפחות שכולות. שיחות קורעות לב
צילום: אוראיל הרשקו
מומלצים