שתף קטע נבחר

 

רפורמת פרידמן: "חזרה לימי בראון-חברון העליזים"

ביקורת מימין ומשמאל על הרפורמה בבחירת היועץ המשפטי: "רק במכבסת המילים של אולמרט אפשר להציג את הווטו שניתן לשר המשפטים כפשרה", אומר ביילין. השר שטרית: "אם הדבר לא שבור - אל תתקן אותו". אורלב: "כששרים בחקירה בוחרים את המחליט בעניינם - זה גובל בשחיתות שלטונית". לעומת זאת, ח"כ איתן מצדד ברפורמה: "ממשלה צריכה למנות יועץ משפטי"

ראש הממשלה חלק בצהריים (יום א') שבחים ליועץ המשפטי, מני מזוז, ולשר המשפטים פרידמן, כשהוא מברך על נוסחת הפשרה בעניין הליך בחירתו של היועץ. במסגרת הפשרה, שאומצה בממשלה ברוב של 17 נגד 7, ועדת האיתור תגיש למליאת הממשלה שניים עד שלושה מועמדים לתפקיד היועץ המשפטי.

 

את יו"ר הוועדה תמנה נשיאת בית-המשפט העליון - אך הדבר יתבצע על דעתו של שר המשפטים. מזכיר הממשלה, ישראל מימון, שתיווך מאז הבוקר בין הצדדים, ציין בתום הישיבה כי "אין מנצחים ואין מפסידים, אין כיפופי ידיים". ואולם במערכת הפוליטית והמשפטית יש מי שמותח ביקורת חריפה על הפגיעה בעצמאותו של היועץ המשפטי, ברוח הרפורמה של פרידמן.  

 

"רק במכבסת המילים של אולמרט", אומר יו"ר מרצ, ח"כ יוסי ביילין, "ההחלטה הזאת יכולה להיקרא 'פשרה'. מדובר במתן וטו לשר המשפטים על החלטת נשיא בית-המשפט העליון".

 

ביילין נזכר בפרשה שהסעירה את המדינה בימי ממשלת נתניהו, ואשר בעקבותיה כוננה ועדת שמגר וגובש הנוהל הנוכחי בבחירת היועץ: "כעת מחזירים את השעון לימי בראון-חברון העליזים, בהם קבעה הממשלה את המועמד שנשא חן מלפניה". ביילין הביע תקווה שהחלטת הממשלה תשכנע סוף-סוף את מפלגת העבודה, כי "אין היא יכולה להמשיך ולהשתתף במרד נחקרי הממשלה נגד מערכת המשפט, כפי שהוא מתרחש כיום".  


פרידמן ומזוז בישיבת הממשלה, הבוקר

 

שרי העבודה - להוציא ראלב מג'אדלה - הרימו ידם נגד יוזמת פרידמן, גם לאחר התיקונים שהוכנסו בה. "אין שום סיבה לשנות את החלטות ועדת שמגר", נימק היו"ר היוצא, עמיר פרץ. גם שרי המשפטים בעבר, ציפי לבני ומאיר שטרית מקדימה, התנגדו. "ההצעה בעייתית", הסבירה לבני, "הייתי מציעה לא להצביע עליה ולהותיר את המצב כמו שהוא". שטרית ציטט בתורו אימרה באנגלית: "אם אין הדבר שבור - אל תתקן אותו".

 

גם בימין מחו על יוזמת פרידמן. יו"ר האופוזיציה והליכוד, בנימין

נתניהו, אמר: "מערכת שלטון החוק היא מיסודות הדמוקרטיה הישראלית, ואין לאיים עליה. יש מקום לבדוק ביצוע רפורמות במערכת המשפט תוך הידברות עם המערכת, בשיקול דעת ותוך דיון ציבורי, ולא בדרך החפוזה שבה נוהגת הממשלה".

 

יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ זבולון אורלב (איחוד לאומי-מפד"ל), קרא לשרים הנתונים תחת חקירה שלא להשתתף בדיון ובהצבעה על דרך בחירת היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה. "העובדה ששר שנתון לחקירה יקבע מי יחליט אם להגיש נגדו כתב אישום או לא, גובלת בשחיתות בשלטונית. מדובר בניגוד עניינים מובהק". 

 

דווקא ח"כ מיכאל איתן מהליכוד תומך ברפורמה שהוביל פרידמן: "ממשלה שלא מסוגלת למנות את היועץ המשפטי בגלל חשד לשחיתות היא ממשלה נכה שצריכה ללכת הביתה. אין לזה שום קשר לרפורמת השר פרידמן, שהיא ראויה, משום שאין אף מקום אחר בעולם שבו לממשלה אין את היכולת הפרוצדורלית למנות את היועץ המשפטי שלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מכבסת מילים: ח"כ ביילין
צילום: רויטרס
צילום: אלכס קולומויסקי
בימים ההם בזמן הזה? בר-און
צילום: אלכס קולומויסקי
תומך ברפורמה. ח"כ איתן
צילום: גיל יוחנן
מומלצים