שתף קטע נבחר

תמיר מציעה: מס הורים במקום תשלום לביה"ס

שרת החינוך, יולי תמיר, הציגה בוועדת החינוך של הכנסת הצעה מהפכנית להטלת "מס הורים" במקום תשלומים לבתי הספר. על-פי ההצעה, המוסד לביטוח לאומי יגבה מהורים עשירים תשלום גבוה יותר (3,147 שקלים בשנה) לעומת הורים עניים שישלמו 284 שקלים בשנה

מהפכת תשלומי ההורים: משרד החינוך מציע היום (ג') הצעה מהפכנית לגביית תשלומי הורים למוסדות חינוך באמצעות הביטוח הלאומי. במסגרת ההצעה הזו, יגבה מדי חודש המוסד לביטוח לאומי תשלום גבוה יותר מהורים עשירים (עד 1,740 שקלים בשנה) ומהורים שיש להם יותר ילדים במוסדות חינוך. מנגד, הורים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך ישלמו פחות. ממוצע התשלום מכל הורה יגדל בצורה משמעותית.

 

 

על-פי ההצעה שהוצגה בוועדת החינוך של הכנסת, הורה ישלם לביטוח הלאומי על סמך מצבו הסוציו-אקונומי בסולם דרגות של 1-10. כך למשל, בבתי הספר היסודיים, הורה ממעמד סוציו-אקונומי גבוה ישלם 1,740 שקלים בשנה והורה ממעמד סוציו-אקונומי נמוך (הממוקם במקום ה-10 בסולם עשירוני הטיפוח) ישלם 284 שקלים בלבד בשנה. הסכום הממוצע שייגבה מכל הורה יהיה 843 שקלים בבתי הספר היסודיים לעומת 565 שקלים בממוצע, שנגבים כיום.

 

משרד החינוך והמוסד לביטוח לאומי כבר החלו לקיים סדרת פגישות במטרה לגבש הצעת חוק, שתובא לאישור הכנסת. נציגי האוצר שנכחו בדיון מסרו שהם מתנגדים לשיטת הגבייה החדשה. נציגת האוצר, ריקי ארמן: "אנחנו לא מכירים את הצעת משרד החינוך ומתנגדים לה. האוצר מתנגד לכל מס ייעודי שנקבע".

 

בחטיבות הביניים הורה ממעמד סוציו-אקונומי גבוה (המסומן בסולם כ-1) יידרש לשלם 2,868 שקלים בשנה לעומת הורה ממעמד סוציו-אקונומי בדרגה 10 שיידרש לשלם 284 שקלים. כיום נדרשים ההורים בחטיבות לשלם בממוצע 874 שקלים בשנה. סכום זה יעלה על-פי השיטה החדשה ל-1,289 שקלים בממוצע לכל הורה שילדיו לומדים בחטיבה.

 

לגבי החטיבות העליונות והתיכונים - הורה ממעמד סוציו אקונומי גבוה יידרש לשלם 3,147 שקלים, לעומת הורה בדרגה נמוכה בסולם התשלומים שיידרש לשלם 284 שקלים. כיום גובה התשלום עבור תלמיד הוא בממוצע 1,020 ואילו בעתיד על-פי ההצעה יעמוד גובה התשלום לכל תלמיד על 1,401 שקלים.

 

תמיר: ההצעה תפתור את בעיית האי-שוויון 

לדברי שרת החינוך, אם תתקבל ההצעה, ניתן יהיה לממשה מינואר 2008. תמיר: "הגבייה תיעשה דרך ביטוח לאומי באופן גורף ולפי מספר ילדים בכל משפחה. זה יביא לכך שהקופה הכללית של המדינה תגדל ואז נוכל לחלק את התקציב לפי התלמידים בכל בית בפר וגם על פי יעדים לאומיים. זו תהיה גבייה מאסיבית".

 

השרה הוסיפה כי הסל יעודכן מדי שנה, אך היישום התקציבי שלו ייקח כשנה גם כן וייעשה באופן הדרגתי. היא דיברה על כך שיש צורך במס החדש, כדי לדאוג ליתר שוויוניות בין בתי הספר, כדי שבתי הספר יפסיקו להיות מוסדות גבייה.

  

יו"ר ועדת החינוך, מיכאל מלכיאור: "מדובר ברעיון יצירתי שיש לו הרבה יתרונות, אך עם זאת קשה לי לקבל את הרעיון של גבייה הפוך על הפוך. בכדי לממן את נשמת אפה של מערכת החינוך אנחנו בונים מנגנון שלא מושתת על התפיסה שהחינוך בישראל הוא חינם".

 

מנכ"ל המועצה לשלום הילד, יצחק קדמן, קרא להצעת משרד החינוך מהפכה שצריך לתמוך בה בכל לב. הוא אמר שכבר בחודש האחרון התקבלו במועצה לשלום הילד על ילדים שהורדו מהאוטובוסים במהלך טיול שנתי כי האמהות שלהם לא יכולים לשלם מאחר והן מקבלות השלמת הכנסה. "ההצעה לא מושלמת, אך המצב היום הוא בלתי מספיק והשיטה הזאת מקדמת אותנו מעט כלפי מעלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תמיר מציעה מס הורים
צילום: ששון תירם
רעיון יצירתי. מלכיאור
צילום: גיל יוחנן
צילום: אמיר כהן
יצחק קדמן. תומך במהפכה
צילום: אמיר כהן
מומלצים