שתף קטע נבחר

 

היום בוחרים נשיא: מאחורי הפרגוד, הכל אפשרי

הכנסת תבחר היום את הנשיא התשיעי של מדינת ישראל, ושלושת המועמדים מקווים כי אלו שהבטיחו לתמוך בהם לא יאכזבו ברגע האמת. שמעון פרס מועמד לזכות, אבל ניסיון העבר והקשרים של רובי ריבלין עשויים לזמן לו הפתעה. קולט אביטל כבר השיגה ניצחון משלה, כשהפכה לדמות מוכרת ומוערכת במהלך המירוץ

משלושה ייצא נשיא. מוסד הנשיאות ספג בשנה האחרונה מהלומה תדמיתית קשה והיום (ד') בשעה 12:00 תבחר כנסת ישראל את הנשיא התשיעי, שיקבל על עצמו את משימת השיקום. שבועות ארוכים של שיחות בארבע עיניים, שכנועים פוליטיים, ביקורים אצל רבנים וחשבונות אישיים שנפתחו ונסגרו, הגיעו לסיומם ושלושת המועמדים - שמעון פרס, קולט אביטל ורובי ריבלין - ממתינים בדריכות להכרעת חבריהם במליאה.

 

כבר בשעות הבוקר יוצב בצידה הימני של מליאת הכנסת תא הצבעה מקורה ("הפרגוד") ובתוכו יונחו פתקי שלושת המועמדים וכן פתקים לבנים. בצהריים, עם תחילת ההצבעה, יוזמנו תחילה פרס, אביטל וריבלין להצביע, ואחריהם יתייצבו מאחורי הפרגוד בזה אחר זה יתר 117 חברי הכנסת.

 

הבחירות לנשיאות עשויות להגיע להכרעה בסיבוב הצבעה אחד, שניים או שלושה. כדי לנצח בסיבוב הראשון - חייב אחד המועמדים לזכות ב-61 קולות לפחות. אם איש מהמועמדים לא ישיג רוב שכזה, ייערך סיבוב שני זהה - בהשתתפות שלושת המועמדים. אם לא יזכה אף אחד מן המועמדים ב-61 קולות גם בסיבוב השני - תיערך הצבעה נוספת, "ראש בראש", ללא המתמודד שהגיע למקום השלישי. בסיבוב השלישי לא יהיה צורך ברוב של 61 קולות (מצב אפשרי, בהתחשב בכך שחלק מחברי הכנסת ישלשלו פתקים לבנים). אגב, אם בסיבוב זה התוצאה היא תיקו, תחזור הכנסת על ההצבעה עד הכרעה.

 

יש לקחת בחשבון סיכוי קלוש שההצבעה היום לא תביא לבחירת הנשיא. הדבר עשוי לקרות במידה ובסיבוב השני יתמודדו שני מועמדים בלבד (בהנחה למשל שאביטל תפרוש אחרי הסיבוב הראשון). במצב כזה, המועמד שיקבל את מספר הקולות הגבוה ביותר יעלה לסיבוב השלישי, אשר בו ההצבעה תהיה בעדו או נגדו. אם המועמד היחיד לא יקבל את רוב הקולות בעדו (ובעצם - יפסיד לעצמו), ייערכו בחירות חדשות בתוך 30 יום.

 

פרס: על הנייר זה שלו, אבל ניסיון העבר מדאיג

שלושת המועמדים מגיעים אל קו הגמר במצב רוח אופטימי - פרס וריבלין משוכנעים כל אחד כי הוא זה שיזכה בכל הקופה, אביטל שבעת רצון מעצם שידרוג מעמדה הפוליטי והציבור בעקבות הקמפיין המתוקשר שערכה.

 

שמעון פרס, מועמד קדימה, עבר כמעט כל תפקיד אפשרי אבל את משכן הנשיא טרם כבש ולמרות תחושת הניצחון אצלו ואצל אנשיו, הם לא יכולים שלא לחשוש ש'הקללה', שהביאה בין היתר להפסד הצורב לפני שבע שנים -  תכה גם הפעם. ראש הממשלה אהוד אולמרט, שקרא לחברי סיעתו לפעול במרץ כדי שפרס ייבחר, הוסיף באותה נשימה: "אנו למודי קרבות פוליטיים ויודעים ששום דבר לא מובן מאליו". מקורבים אחרים למועמד קדימה, שזוכרים כיצד הפסיד לקצב, אמרו: "אם זה לא היה שמעון כבר היינו אומרים - ניצחנו, אבל עם פרס - זה לא נגמר עד שזה נגמר". 


פרס והרב עובדיה יוסף. ש"ס הבטיחה לתמוך. האם תקיים? (צילום: חיים צח)

 

שני מרכיבים מרכזיים משחקים לטובת פרס בהצבעה מחר: הראשון הוא תמיכתה של ש"ס, על שניים-עשר מושביה במליאה, שעשויה להיות זו שתטה את הכף לטובתו. עם זאת - יש לזכור כי מדובר בהבטחות בעל פה, 'על הנייר' בלבד. פרס יכול גם לשאוב עידוד גם מתמיכתם של שבעת חברי סיעת הגימלאים אשר נתנו לו את מילתם (אם כי לא מן הנמנע שמאחורי הפרגוד יעניקו אחד או שניים מהם את קולם לריבלין). כך או כך, בקדימה לא לוקחים סיכונים מיותרים ואפילו שר האוצר אברהם הירשזון, שלא ביקר בכנסת תקופה ארוכה בשל החקירות המתנהלות נגדו, צפוי להגיע להצבעה.

 

המרכיב השני שעליו בונים אנשי פרס הוא 'נדידת' קולות תומכיה של אביטל, במידה שתחליט לפרוש מהמירוץ. על פי ההערכות, תזכה אביטל בסיבוב הראשון בתמיכתם של כ-20 חברי כנסת. אם אכן תחליט לפרוש, או לחילופין אם תמשיך לסיבוב השני ותודח ממנו - מאמינים במחנה פרס כי מרבית חברי הכנסת שהצביעו עבורה יתנו לו את תמיכתם. מצד שני, מאחר ומדובר בעיקר בקולות חברי מפלגת העבודה, ייתכן שחלקם דווקא ינקמו בפרס על שעזב אותם ערב הבחירות לכנסת אשתקד.

 

ריבלין: בונה על הקילומטראז' במסדרונות הכנסת

מן הצד השני מתמרק רובי ריבלין לקראת ההצבעה ומקווה לא להיות האיש שייזכר כראשון שהפסיד לפרס בקרב פוליטי משמעותי, בוודאי לא אחרי קמפיין ארוך ויסודי שניהל. ריבלין הרגיש בטוח על הסוס לאורך תקופה ארוכה, אך נאלץ להוסיף ליומן העמוס עוד ועוד פגישות לאחר שפרס הצטרף באופן רשמי למירוץ רק לפני כחודש והפך אותו ל"אנדרדוג". מועמד הליכוד בנה על תמיכה של ש"ס בו, מה שאמור היה להגדיל באופן משמעותי את סיכוייו לנצח, אלא שהחלטת מועצת החכמים טרפה מבחינתו את הקלפים, לפחות על הנייר. 

 

ריבלין נהנה מרוב כמעט מוחלט בקרב חברי הכנסת מהימין, המהווים את הבסיס המשמעותי של כוחו במירוץ. אם יתברר כי הצליח לגייס גם קולות מהמרכז וכמה מהשמאל, הוא עשוי אולי להפתיע ולנצח ב'פוטו-פיניש'. היתרון המשמעותי שלו הוא החיבה הגדולה שרוכשים לו חברי כנסת רבים - חלקם גם מהשמאל - כפרלמנטר ותיק במליאה. בבחירות לנשיאות - וזה לא סוד - כמעט הכל אישי, וריבלין הוא ידידם האישי זה שנים רבות של מספר לא מבוטל מעמיתיו לכנסת. בעוד שפרס מילא כל השנים תפקידי שר והירבה להסתובב בעולם, ריבלין התרוצץ כמעט תמיד במסדרונות המליאה וסעד במזנון הכנסת עם אלו שאמורים להיות לצידו ברגע האמת. 


ריבלין בדרך לעוד פגישה. הכל אישי, אולי זה יעזור (צילום: דודי ועקנין)

 

על האלמנט האישי המצוי בבחירות הללו אפשר ללמוד מהדוגמא הבאה: חברי הכנסת של מרצ והסיעות הערביות אמורים, לכאורה, להצביע לאביטל או לפרס - "מועמדי השמאל" - אלא שדווקא החברוּת וההערכה האישית עשויות להעביר כמה קולות שלהם לצידו של ריבלין ולהכריע את הכף לטובתו. אגב, חברי הכנסת מהסיעות הערביות, כמו גם אלו של סיעת יהדות התורה, הם החידה הגדולה ביותר לקראת ההצבעה, מאחר שנמנעו מהכרזה רשמית על המועמד המועדף. ההערכה היא כי בקרב חברי הכנסת הערבים יתפצלו הקולות בין ריבלין לפרס, בעוד שסיעת יהדות התורה תלך ברובה עם מועמד הליכוד.

 

ומה עם הצלע השלישית במירוץ למשכן? כבר עכשיו, עוד לפני תחילת ההצבעה, אפשר לומר כי קולט אביטל עשתה את שלה כאשר שידרגה את מעמדה הפוליטי לאין ערוך, בעקבות החשיפה לה זכתה בשבועות האחרונים. חברי כנסת רבים אמנם מסכימים כי היא יכולה להיות נשיאה טובה אבל לא הפעם, ובוודאי לא כשמולה מתמודדים שועלים פוליטים ותיקים כפרס וריבלין.

 

קלף שיכול לשחק לידיה של אביטל הוא העובדה שמספר חברי כנסת - לאו דווקא מהעבודה - לא רוצים להצביע לפרס או לריבלין וכברירת מחדל הם יתנו לה את קולם וימנעו ממנה הפסד משפיל. לא מן הנמנע שבסיבוב הראשון היא תצליח לגרוף מספר קולות נמוך רק במעט מפרס ותסיים את המירוץ בכבוד, לפני שתצפה מהצד בשני המועמדים האחרים נאבקים על הבכורה, עד שיוכתר נשיא חדש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
שמעון פרס. אולי הפעם הוא ינצח?
צילום: גיל יוחנן
ריבלין. בונה על קשרי החברוּת במליאה
צילום: דן בלילטי
צילום: גיל יוחנן
אביטל. היא את שלה עשתה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים