שתף קטע נבחר

דעה: מיקרוסופט מתה

לפני מספר ימים הבנתי לפתע שמיקרוסופט מתה - אף אחד לא מפחד ממנה יותר. הם עדיין עושים המון כסף, כמו IBM, אבל הם לא מסוכנים עוד. דעה

לפני מספר ימים הבנתי לפתע שמיקרוסופט מתה. שוחחתי עם מייסדו הצעיר של סטארטאפ אודות כמה גוגל שונה מיאהו. אמרתי לו שמיום היווסדה, יאהו פעלה בצל החשש מפני מיקרוסופט. זו הייתה הסיבה מדוע היא בחרה למצב עצמה כ"חברת מדיה" ולא "חברת טכנולוגיה". כאשר בחנתי את פניו היה ברור לי שהוא לא מבין על מה אני מדבר. זה היה כאילו סיפרתי לו כמה בחורות העריצו את בארי מאנילו בשנות ה-80. בארי מי?

 

מיקרוסופט? הוא לא אמר מאום, אבל היה ניכר שהוא לא ממש מאמין שמישהו חושש היום ממיקרוסופט.

 

מיקרוסופט הטילה צילה על תעשיית התוכנה במשך כ-20 שנה, משלהי שנות ה-80. אני זוכר שקודם לכן הייתה זו IBM. רוב הזמן התעלמתי מהצל הזה. מעולם לא השתמשתי בתוכנה של מיקרוסופט, לכן ההשפעה עלי הייתה רק בעקיפין - למשל הספאם שקיבלתי מ-botnets. בגלל שלא התעניינתי במיוחד, גם לא שמתי לב מתי בדיוק נעלם הצל.

 

הצל נעלם. אני יכול להרגיש את זה. אף אחד לא מפחד ממיקרוסופט עוד. הם עדיין עושים המון כסף - כמו גם IBM. אבל הם לא מסוכנים עוד.

 

חיים בעולם משלהם

אז מתי מיקרוסופט מתה, ומה היו הגורמים? אני יודע שהם נחשבו מסוכנים עד ל-2001, כי פירסמתי אז מסה על כמה הם נראים מסוכנים מכפי שהם באמת. נדמה לי שהיא מתה ב-2005. אני יודע בברור שכשהשקנו את Y Combinator, לא חששנו שמיקרוסופט תתחרה בסטארטאפים שהקמנו. למעשה, מעולם לא הזמנו את מיקרוסופט למצגות שהחברות הללו ערכו למשקיעים. הזמנו את יאהו וגוגל ומספר חברות אינטרנט אחרות, אבל מעולם לא טרחנו להזמין את מיקרוסופט. אף אחד גם מעולם לא שלח לנו דוא"ל. הם חיים בעולם משלהם.

 

מה היה הגורם למוות? ארבעה דברים, סבורני, כולם התרחשו בו בזמן במהלך שנת 2000.

 

הגורם המתבקש היא גוגל. יש מקום למלך אחד בלבד, ודי ברור שזו גוגל. גוגל היא החברה המסוכנת ביותר כיום, במובן החיובי והשלילי של המילה. מיקרוסופט יכולה, לכל היותר, להשתרך מאחור.

 

מתי גוגל נטלה את ההובלה? הנטייה היא לחשוב על ההנפקה באוגוסט 2004, אבל הם לא היו אלו שקבעו את כללי המשחק אז. הייתי אומר שהם נטלו את ההובלה ב-2005. עם Gmail הם הוכיחו שהם יודעים לעשות יותר מאשר חיפוש בלבד.

 

Gmail הראה מה אפשר לעשות עם תוכנת רשת הודות ל-Ajax. זה הגורם השני למותה של מיקרוסופט: לכולם היה ברור עכשיו שתם עידן שולחן העבודה. נראה היה כאילו בלתי נמנע עוד שהיישומים יעברו לרשת - לא רק אימייל, הכל, אפילו פוטושופ. אפילו מיקרוסופט יכולה לראות את זה עכשיו.

 

זה רק אירוני שמיקרוסופט סייעה ליצור את Ajax. ה-x מתייחס לאובייקט XMLHttpRequest, שמאפשר לדפדפן לשוחח עם השרת ברקע, בזמן שהדף מוצג. (במקור, הדרך היחידה לדבר עם השרת הייתה על ידי טעינת דף). מיקרוסופט פיתחה את XMLHttpRequest בשלהי שנות ה-90, לשימוש באאוטלוק. מה שהם לא הבינו אז היה שמדובר בטכנולוגיה שתהיה שימושית עבור רבים אחרים - עבור כל מי שניסה ליצור יישומי רשת שמתנהגים כמו יישומי שולחן עבודה טיפוסיים, למעשה.

 

רכיב קריטי נוסף ב-Ajax היא Javascript, שפת הפיתוח שרצה בתוך הדפדפן. מיקרוסופט הבינה את הסכנה שטמונה בה, והיא ניסתה להבטיח שהמימוש שלה ישאר פגום למשך זמן רב ככל שיכלה (לא צריך להתאמץ כדי ליצור אי תאימות. כל מה שנדרש זה לא לעבוד קשה מדי כדי לתקן באגים - שכאשר מדובר בחברה גדולה מאוד, ישנם רבים מהם. כמו תיאוריטיקנים של ספרות. רובם לא מנסים להיות בלתי ברורים, הם פשוט לא מנסים להיות מובנים. לא משתלם להם). אבל עולם הקוד הפתוח ניצח לבסוף, כאשר סיפק ספריות Javascript ששיגשגו בגלל המגבלות של IE, כמו שעץ גדל מעל גדר תיל.

 

הגורם השלישי למותה של מיקרוסופט היה הפס הרחב. כל מי שחפצו בכך יכלו להשיג חיבור מהיר לאינטרנט. וככל שהצינור שמוביל אל השרת רחב יותר, כך הופך שולחן העבודה נחוץ פחות.

 

Windows זה לסבתות

המסמר האחרון שננעץ בארון הגיע ממקום בלתי צפוי לחלוטין, חברת אפל. הודות ל-Mac OS X, אפל חזרה מהמתים בקמבאק נדיר מאוד בעולם התוכנה (באופן חלקי בגלל שג'ובס נבעט החוצה על ידי ג'ון סקאלי באופן חריג למדי. אם חבר המנהלים לא היה מבצע טעות זו, לא היה צורך בקאמבק). הניצחון שלהם כה שלם, שאני מופתע להתקל עדיין במחשבים שמריצים Windows. כמעט כל האנשים שאנחנו מממנים ב-Y Combinator משתמשים בניידים של אפל. אותו הדבר בבית הספר לסטארטאפים. אנשים משתמשים במקינטוש או לינוקס. Windows זה לסבתות, כמו שהמק היה בשנות ה-90. לא רק ששולחן העבודה אינו חשוב עוד, מי שמתעניינים במחשבים ברצינות, אינם מתעניינים במיקרוסופט בכל מקרה.

 

וכמובן שאפל מתחרה במיקרוסופט בתחום המוזיקה גם כן, עם TV וטלפונים בדרך.

 

אני שמח שמיקרוסופט מתה. הם היו כמו נירו או קומודוס (קיסרים רומאיים) - מושחתים כמו שרק מי שירשו את כוחם יכולים להיות. צריך לזכור שהמונופול של מיקרוסופט לא התחיל עם מיקרוסופט. הם ירשו את המונופול מיבמ. עסקי התוכנה היו תחת השפעת מונופלים החל בשנות ה-50 עד 2005. למשך כל תקופת קיומם למעשה. אחת הסיבות מדוע תופעת הווב 2.0 כה אופורית, היא בגלל התחושה, בין אם במודע או שלא, שייתכן מאוד שבקרוב יסתיים עידן המונופול.

 

כמובן שבתור האקר אני לא יכול להמנע מלחשוב איך ניתן לתקן את מה שהתקלקל. האם מיקרוסופט יכולה לחזור איכשהו? כן, בעיקרון. כדי לראות כיצד הדבר אפשרי, דמיינו שני דברים: (א) כמות המזומנים שעומדת לרשותה היום, ו(ב) לארי וסרגיי מתדפקים על דלתיהן של חברות החיפוש לפני 10 שנים ולא מצליחים למכור את גוגל תמורה מיליון דולר.

 

העובדה המפתיעה היא, האקרים מבריקים - האקרים מבריקים באופן מסוכן - עמדו למכירה במחיר זול מאוד במושגים של חברה עשירה כמו מיקרוסופט. אז אם הם רוצים לחזור לתחרות, זה מה שהם צריכים לעשות:

 

1. לרכוש את כל סטארטאפי הווב 2.0 הטובים. הם יכולים לרכוש את כולם בהרבה פחות ממה שתעלה להם Facebook, הרשת החברתית הלימודית.

 

2. לשים את כולם בבניין בעמק הסיליקון ולהבטיח שהם מבודדים לחלוטין מרדמונד.

 

אני לא חושש לתת להם טיפים, משום שברור שהם לעולם לא יעשו בהם שימוש. החולשה הגדולה ביותר של מיקרוסופט היא שהם עדיין לא מבינים כמה הם דפוקים. הם עדיין מאמינים שהם יכולים לפתח תוכנה בעצמם. ייתכן שהם יכולים, אבל על פי הסטנדרטים בעולם הדסקטופ. הבעיה היא שהעידן הזה הסתיים לפני מספר שנים.

 

ברור לי מה יהיו התגובות למסה זו. מחצית המגיבים יאמרו שמיקרוסופט עדיין חברה רווחית להחריד, ושאני נחפז להסיק מסקנות על בסיס הדיעות הרווחת בבועת הווב 2.0 שלנו. המחצית השניה, הצעירה, תפטור את כל הדיון הזה כחדשות ישנות.

 

המסה "Microsoft is Dead " מאת פול גרהם, האקר, משקיע הון-סיכון והוגה דעות בתחום הטכנולוגיה, תורגמה לעברית על ידי אורי שרף עבור לינמגזין , מגזין קוד פתוח ותרבות חופשית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"החולשה הגדולה ביותר של מיקרוסופט היא שהם עדיין לא מבינים כמה הם דפוקים". פול גרהם
מומלצים