שתף קטע נבחר

 

"נהיה אחראים לאסון, כמו בסברה ושתילה"

כיצד צריכה ישראל לפעול בעניין המשבר בעזה? במערכת הפוליטית ניטש ויכוח נוקב. ח"כ זהבה גלאון ממרצ מזהירה מפני אסון הומניטרי ברצועה: "המדינה לא צריכה להמתין לקטסטרופה". מנגד, קורא ח"כ אריה אלדד "לא לספק להם אפילו גרגר אחד של מזון". ובארגוני השמאל מודאגים: אורי אבנרי קורא לישראל "להסיר מייד את המצור על עזה"

שאלת הסיוע ההומניטרי לתושבי רצועת עזה מגיעה למסדרונות הכנסת. על רקע השתלטות החמאס על הרצועה ומצוקת הפליטים הנמלטים לעבר מחסום ארז - אומרת יו"ר סיעת מרצ, ח"כ זהבה גלאון, כי "מדינת ישראל לא צריכה לחכות שתתרחש קטסטרופה בעזה". מנגד, סבור ח"כ אריה אלדד (האיחוד הלאומי-מפד"ל) כי יש לעצור לאלתר את אספקת המזון, המים והחשמל לרצועה.

  

ח"כ גלאון אמרה בשיחה עם ynet כי ישראל לא יכולה לחמוק מאחריות למניעת אסון הומניטרי ברצועה. "יש להעביר מזון ותרופות באופן מיידי לרצועת עזה. אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו לעמוד מנגד. החוק הבינלאומי וכללי המוסר לא מאפשרים לנו לגלות זחיחות ולומר 'שהערבים יהרגו אחד את השני'", אומרת גלאון ומזהירה ש"במקרה אסון האחריות תוטל על ישראל - כפי שהיה בטבח בסברה ושתילה". 

 

ח"כ אריה אלדד (האיחוד הלאומי-מפד"ל) טוען מנגד כי "לא צריך לספק להם אפילו לא גרגר אחד של מזון". ח"כ אלדד מפנה את הפלסטינים למצוא פתרונות מעבר לגבול: "רצועת עזה גובלת במצרים, אז שיקנו מים, חשמל, מזון ותרופות מהמצרים. במקום להבריח נשק במנהרות שיעבירו בהם מזון ותרופות, מה גם שאפשר להעביר מזון ותרופות באופן גלוי דרך המעברים עם מצרים.

  

אלדד קובל על כך שלמרות שישראל ביצעה התנתקות חד צדדית - היא ממשיכה לספק חשמל למחרטות שמייצרות קסאמים. "טמטום כזה לא מוכר בשום סכסוך אלים בין מדינה לבין ארגון טרור", הוא אומר וקורא לנתק את החשמל ואספקת המים לרצועה מיידית. "אסור גם להעביר לפתח את כספי המיסים שישראל רוצה לשחרר. במקום כסף מזומן - שיעבירו לאבו מאזן שווה-ערך במזון ותרופות".

 

ח"כ דני יתום (העבודה) אומר כי תושבי הרצועה לא צריכים לסבול. "יש להעביר להם את כל הסיוע ההומניטרי הנדרש. אולם, יש לעשות זאת באופן שהסחורות והמזון, לא יעברו דרך החמאס, כדי לא לתת לו לגיטימציה". יתום אומר כי יש להמשיך את אספקת המים והחשמל "עד להערכת מצב חדשה", כהגדרתו.

  

ח"כ אפי איתם (האיחוד הלאומי-מפד"ל) טוען כי יש להתנער מהאחריות לאספקת מזון ותשתיות לרצועה, אך בתהליך מדורג שיימשך שלושה עד שישה חודשים. "בעזה קמה מדינה אסלאמית שנמצאת בחצר האחורית שלנו. מי שלמעשה שולט היום בעזה זו איראן ומכאן יש לגזור את ההחלטות לגבי הסיוע ההומניטרי לרצועה".

  


פליטים במחסום ארז בסוף השבוע (צילום: AFP)

 

ח"כ איתם אומר שמי שאמור לקחת אחריות על הסיוע לרצועה היא מצרים: "אין לי בעיה שינחיתו מזון ברצועה, או שיעבירו אותו באמצעות שיירות של האו"ם. אין לי בעיה שהאו"ם יספק מזון באמצעות שיירות שיעברו דרך ישראל, אבל האחריות לא צריכה להיות מוטלת עלינו, אלא על מצרים".

 

"להסיר את המצור על עזה"

בשמאל הישראלי מודאגים מהמצב בעזה. אורי אבנרי פעיל "גוש שלום" וח"כ לשעבר, טוען כי "המצב הוא שערורייה על גבי שערורייה. ישראל מחוייבת על פי אוסלו לפתוח 4 מעברים בין רצועת עזה והגדה המערבית. ממשלות ישראל לדורותיהן הפרו את ההתחייבות הזאת. לא לפתוח את המעבר בפני אנשים מסיבה כלשהי ולא לתת להם להגיע לגדה המערבית זהו דבר בלתי אנושי וטיפשי מבחינה פוליטית".

 

לדברי אבנרי, "אין פה מוסר ואין חוכמה. לפני שנים אמרנו שלא נעשה שלום עם ערפאת, אז רמסנו והרסנו שלטון של ערפאת. בא אבו מאזן, שבניגוד

 לערפאת הוא נחשב ל"איש הטוב". לא נתנו לו כלום והרסו אותו. האיש הזה, במשך כל ימי שלטונו לא זרקו לו את העצם הכי קטנה. ואז, כשקמה ממשלת אחדות פלסטינית, נוצרה הזדמנות פז לקיים משא ומתן עם כל העם הפלסטיני - ובמקום לנצל אותה חירבנו הכל".

 

אבנרי קורא לממשלת ישראל "להסיר את המצור על העם הפלסטיני, לפתוח את המעברים ולתת תנאי שנקיים יחסים בהתאם להתנהגות השלטון בעזה. פילוג פלסטיני יפעל לרעתנו וייצור מצב שבו ינצח הכי קיצוני נגד ישראל - וזה לא ייעצר בחמאס".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודי ועקנין
גלאון. "אחריות לאסון"
צילום: דודי ועקנין
צילום: ניב קלדרון
אלדד. "אפילו לא גרגר"
צילום: ניב קלדרון
יתום. לסייע ללא החמאס
צילום: עופר עמרם
צילום: גיל יוחנן
איתם. סגירה מדורגת
צילום: גיל יוחנן
אבנרי. די למצור
צילום: צביקה טישלר
מומלצים