שתף קטע נבחר

משפצים - רוב המוזיאון סגור

80 אחוז מחלל התצוגה במוזיאון ישראל בירושלים עומד לעבור שיפוץ החל ממחר למשך שנתיים וחצי. המשמעות: רוב התצוגות סגורות לקהל. הפיתרון: העברת התערוכות למוזיאונים בחו"ל והצגתן במקום עצמו כתערוכות מתחלפות

מוזיאון ישראל יעבור החל ממחר (ב') פרויקט חידוש, פיתוח וארגון מחדש. שמונים אחוז משטח התצוגה של המוזיאון (וארבעים אחוז משטח המוזיאון כולו ) ייסגר לרגל השיפוצים, שיימשכו כשנתיים וחצי. משמעות הדבר - לא ניתן יהיה לצפות ברוב תערוכות הקבע של המוזיאון. הפתרון: הן יוצגו במקום כתערוכות מתחלפות - חלקן יוצגו בביתן וייסבורד ובגן האמנות. 

 

במסיבת עיתונאים בהשתתפות המשנה למנכ"ל דור לין ונציג משרד הארכיטקטים אפרת קובלסקי, צבי אפרת, שנערכה הבוקר במוזיאון נמסר שרוב הנטל יוטל על אגף הנוער, בית טיכו ומוזיאון רוקפלר, שישמשו כמשכנים מארחים לחפצי האמנות שייוותרו חסרי בית. מדובר בין השאר, באוסף האתנוגרפיה, אוספי האימפרסיוניסטים והאמנות המודרנית, אוספי האמנות האפריקאית והמזרח הרחוק, יודאיקה, ארכיאולוגיה של ארץ ישראל ועוד.

  

סיפור של 80 מיליון דולר

עלות פרויקט החידוש היא כ-80 מיליון דולר. 10 מיליון התקבלו מהממשלה, והשאר - מכיסם של 16 תורמים פרטיים. מדובר בפרויקט המקיף ביותר שנעשה במוזיאון מאז 1965. מטרת הפרויקט היא להקל על הגישה לחללי התצוגה העיקריים, תוך כדי נאמנות לשפה העיצובית של המוזיאון שתכנן אלפרד מנספלד. מתחם המוזיאון גדל פי 10 מאז הקמתו, ולאחרונה נוסף לו גם מודל ירושלים בימי בית שני. תוכנית הבנייה הרב-שנתית כוללת יצירת מערך כניסה חדש, בניית מעבר מקורה מהכניסה הראשית שבחזית אל אולם הכניסה הראשי החדש שייבנה, ארגון מחדש והרחבה של תצוגות הקבע והקמת חלל תצוגה חדש ומרכזי לתערוכות מתחלפות. בסך הכל יתווספו לשטח הבנוי כ-8,000 מ"ר, ו-20 אלף מ"ר של אולמות תצוגה יחודשו, יורחבו ויעוצבו מחדש.

 

על השאלה כיצד פרויקט כה נרחב יתבצע כשהמוזיאון פתוח למבקרים, השיבו ש"אכן רוב העבודה מתבצעת בתוך המעטפת של המוזיאון, אבל הושקעה מחשבה רבה בתכנון ובביצוע". לדברי ג'יימס שניידר, מנכ"ל המוזיאון, "המרחב של הקמפוס ינוצל בדרך חדשה וכל האמצעים יינקטו להציג את האוספים בצורה היעילה ביותר, כולל השאלת אוספים למוזיאונים בחו"ל. כרגע ישנה תערוכה של ערש הנצרות המוצגת באטלנטה ובכוונתנו לנייד תערוכות נוספות לחו"ל".

 

ואם היה יותר כסף, הייתם פועלים אחרת?

 

"לא. קודם גיבשנו תוכנית, חישבנו את העלות והשגנו את המימון במלואו. אנשים בארץ לא מבינים שזה לא עניין של כסף".

 

אבל האם פיתרון הביניים לא יפגע במוזיאון?

 

"רוב האנשים משתמשים במילא בחלקים שיישארו פתוחים. מה שעשו במוזיאונים בחו"ל (העברת כל התצוגות למוזיאון חלופי למשל) זו אסטרטגיה מסוג אחד, ולנו הייתה אסטרטגיה שונה".

 

מה לגבי מחקרים שנערכים במוזיאון, האם הם ייפגעו עקב השיפוץ, האם תיחסם הגישה למוצגים? 

 

"אם הייתי בונה אוהל גדול ומאכסן בו את כל המוצגים, או מפזר אותם במוזיאונים ברחבי העיר, החוקרים היו מתרוצצים, ומה שאנחנו עושים עכשיו זה שבזמן השיפוץ אנחנו מעסיקים את החוקרים בקטלוג מחדש של כל פרטי המוזיאון, ומאפשרים להם גישה רחבה יותר. המטרה שלנו היא לתת משאב לחוקרים ולשמור על התוכן הפעיל. הסקנדל הוא לא השיפוץ של המוזיאון. הסקנדל הוא שאנשים לא משתמשים במוזיאון מספיק".

 

אבל גם אם נרצה להשתמש לא נוכל לצפות בכל מוצגי הקבע בשנתיים וחצי הקרובות.

 

"במוזיאון יש מעל לחמשת אלפים פריטים. אף פעם לא רואים את כולם".

 

עוד טוענים במוזיאון שמנויי המוזיאון קיבלו מספר הודעות על השיפוצים במהלך השנה, ובנוסף הבטיחו שהם יקבלו תמורה מלאה לכרטיס. עוד נטען שכל מי שרכש מנוי ברגע שהתגבשה תוכנית השיפוצים - עודכן בעניין.

 

מלשכת דובר עיריית ירושלים נמסר: "מוזיאון ישראל הינו נדבך חשוב הן בנוף התרבותי והן בנוף התיירותי של העיר. המוזיאון אינו נסגר כי אם משודרג. השיפוצים שיישמכו כשלוש שנים, יהפכו אותו למוסד המוביל מסוגו במדינה, נגיש לנכים, מודרני ומתאים לבירת ישראל. על פי מה שהובהר לנו, המוזיאון ימשיך לתפקד ולקיים גם במהלך השיפוצים אירועים רבים ופעילויות שיזמינו את המבקרים לקחת בהם חלק. צוות המוזיאון, שהוא המוביל בארץ ואחד המובילים בעולם, יצטרך להשקיע את מיטב המאמצים והאמצעים וזה מה שאנחנו עושים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
היכל הספר. הוא דווקא כן פתוח
באדיבות מוזיאון ישראל
לאתר ההטבות
מומלצים