שתף קטע נבחר

הקוורטט אישר: בלייר - השליח למזרח התיכון

בחמאס לא מרוצים, רוסיה עיכבה עד הרגע האחרון, אבל לראש ממשלת בריטניה היוצא אין דאגות בנוגע למציאת עבודה והערב נקבע רשמית כי הוא יהיה שליח הרביעייה הבינלאומית למזרח התיכון

הקוורטט הודיע הערב (יום ד') באופן רשמי כי ראש ממשלת בריטניה שסיים היום את תפקידו, טוני בלייר, יהיה שליח הרביעייה הבינלאומית במזרח התיכון. מוקדם יותר הודיע שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, כי נציגי הקוורטט סיכמו על הגדרת תפקידו של בלייר.

 

ההסכמה על הגדרת התפקיד ועל מינויו של בלייר היתה אמורה להתקבל כבר אתמול. ואולם, עקב חילוקי דעות בין ארבעת החברים בקוורטט - ארצות הברית, האו"ם, האיחוד האירופי ורוסיה - ההודעה התעכבה ונדחתה להיום. סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה כי בלייר שוחח היום טלפונית עם נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, שממשלתו היא זו שעיכבה את מינויו בתוך הקוורטט.

 

"טוני בלייר יביא רצף ועוצמה בהתמקדות בעבודת הקוורטט בתמיכה בפלסטינים, במסגרת הרחבה של מאמצי הקוורטט להביא לסיום העימות בהתאם למפת הדרכים. הוא יבלה זמן משמעותי באזור, יעבוד עם הצדדים ואחרים לעזור ליצור מוסדות ממשלה ברי קיימא שייצגו את כל הפלסטינים, כלכלה איתנה ואווירה של חוק וסדר לכל הפלסטינים", נאמר בהחלטת הקוורטט.

 

בלייר יפעל ממשרד בירושלים כשלרשותו יועמדו מספר קטן של מומחים כדי לסייע לו לפעול ליצירת תנאים לקידום תהליך השלום הישראלי-פלסטיני.

 

על פי החלטת הקוורטט אלו הם תפקידיו:

  • גיוס עזרה בינלאומית לפלסטינים, תוך עבודה יחד עם הגופים התורמים והגופים המתאמים הקיימים.
  • סיוע בזיהוי והבטחת סיוע בינלאומי נאות, טיפול בצרכים של מוסדות הממשלה של המדינה הפלסטינית, תוך התמקדות בנושאים הבוערים של שלטון החוק.
  • פיתוח תוכניות לקידום הפיתוח של הכלכלה הפלסטינית, לרבות שותפויות במגזר הפרטי, בניית מסגרות עליהן כבר הוסכם, במיוחד בכל הקשור לגישה ותנועה.
  • תיאום עם מדינות אחרות את היעדים עליהם הסכימו חברות הקוורטט.

 

לשכת ראש הממשלה, אהוד אולמרט, בירכה על מינויו של בלייר. "בלייר יסייע לפלסטינים לבנות את המסד עליו תיבנה מדינתם, וישראל תעניק לו את כל הסיוע", נמסר מלשכת אולמרט. דובר הבית הלבן, טוני סנואו, אמר כי נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, "מאושר" ממינויו של טוני בלייר לשליח הקוורטט למזרח התיכון, והוסיף כי הוא "מתאים בצורה בלתי-רגילה לתפקיד". עם זאת, צינן סנואו את ההתלהבות וקרא שלא לפתח ציפיות גבוהות מדי מהמינוי: "הוא לא סופרמן, אין לו גלימה", התלוצץ.

 

בחמאס הביעו הסתייגות מהמינוי. "בלייר, שתמך בפלישת הכוחות האמריקנים לעיראק ולאפגניסטן, אינו יכול להיות איש של שלום. הוא לא יפעל להגנה על האינטרסים הפלסטינים אלא יגן על הכיבוש הישראלי", אמר דובר הארגון, פאוזי ברהום.

 

אפילו בטרם אושר המינוי הביעו בחמאס את התנגדותם למהלך. גורם בארגון, סמי אבו-זוהרי, אמר: "הניסיון של העם שלנו עם טוני בלייר היה רע... וייתכן שהמינוי הזה יחמיר את הדברים". אתמול אמר ברהום: "לבלייר יש טביעת אצבע שחורה על ההיסטוריה של העם הפלסטיני. הוא תמך בטרור ובמעשי הטבח של הכיבוש הציוני נגד עמנו".

 

גם גורמים אירופים הביעו ספק ביכולתו של בלייר לגבש תמיכה פלסטינית וערבית רחבה לפעילותו מפאת הקרבה הרבה שלו לנשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש והתפקיד המרכזי שמילא בפלישה לעיראק.

 

מנגד, הודיע הממונה על המשא ומתן ברשות הפלסטינית, סאיב עריקאת, כי הנשיא הפלסטיני מחמוד עבאס (אבו מאזן) "קיבל בשמחה" את מינויו של בלייר לתפקיד.

 

כאשר נשאל בלייר, בהופעתו האחרונה בפני הפרלמנט כראש ממשלת בריטניה, מה תהיה עדיפותו הראשונה אם יקבל את המינוי, השיב: "בראש סדר העדיפויות נמצא הניסיון להוציא לפועל את מה שנתפס כקונצנזוס בעיני הקהיליה הבינלאומית, כדרך היחידה להשגת יציבות ושלום במזרח התיכון: פתרון של שתי מדינות".

 

בהכנת הידיעה השתתף רוני סופר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יפעל ממשרד בירושלים. בלייר
צילום: איי אף פי
מומלצים