שתף קטע נבחר

פרס ביום השבעתו: חייבים להיפטר מהשטחים

עוד בטרם הושבע כנשיא התשיעי, שמעון פרס כבר חורג מהחזות הממלכתית ומשחרר לאוויר הצהרה פוליטית לוחמנית. "חייבים להיפטר מהשטחים", אמר בראיון לסוכנות הידיעות איי.פי. פרס הוסיף כי למרות תפקידו החדש, לא יסתיר את דעותיו. " שיניתי את תפקידי, אך לא את אמונותי". ובינתיים בכנסת כבר החל הטקס החגיגי. פרס יושבע בעוד שעה קלה, ואמור גם לשאת דברים

בליווי פרשים ואופנועים, וברוב הוד והדר, החל הערב (יום א') טקס השבעתו של נשיא המדינה הנבחר שמעון פרס. שיירתו של פרס עשתה דרכה לכנסת דרך טיילת חדשה המובילה לשם ממשרד האוצר. שם, בכנסת, המתין קהל ענק ובהם ילדים ששמעו מהנשיאה בפועל, דליה איציק, הסבר: "זהו שמעון פרס". אחרי סקירת משמר הכבוד נכנס פרס אל מליאת הכנסת, ושם נשבע אמונים. יו"ר הכנסת והנשיאה בפועל, דליה איציק, קראה "יחי מדינת ישראל" וחברי הכנסת השיבו לה: "יחי, יחי, יחי". פרס עצמו נראה נרגש מאוד, והתקשה לחייך.

 

בינתיים, פרס כבר מעורר מהומה ראשונה. בראיון לסוכנות הידיעות איי.פי לרגל השבעתו, אמר פרס כי לדעתו "חייבים להיפטר מהשטחים". פרס, שהבטיח להיות נשיא ממלכתי של העם כולו, התייחס לנסיגה משטחי יהודה ושומרון, והוסיף כי "זוהי דעתו של רוב העם בישראל, ולא אסתיר את דעתי. עם זאת, אכבד את המיעוט ולא אעלוב בהם. שיניתי את תפקידי, אך לא את אמונותי".

 

בנימה אישית יותר התייחס פרס בראיון לגילו המופלג ואמר: "אם אתה בריא וצלול בדעתך, מה הבעיה? אינני ממהר למות". לדבריו,  "היום הזה יגיע. לא אשכח למות. אך עד אז, איני מתכוון לבזבז את חיי".

 

גם גאידמק באורחים

בינתיים בכנסת, הגיעו מאות אנשים לאירוע ההשבעה המיוחד, בהם פוליטיקאים לשעבר, שגרירים זרים, ואמנים - וגם ארקדי גאידמק. יריב בן אליעזר, נכדו של דוד בן גוריון אשר היה מורו של פרס, נשאל מה היה סבו, ראש הממשלה הראשון, אומר לו ראה את פרס ביום חגו. "סבא היה גאה מאוד בפרס", השיב "הוא ניבא לו גדולות".

 

השחקנית חנה מרון שהגיעה לכנסת אמרה: "אני חשה שביעות רצון ביום כזה. כמו שאני מכירה את פרס, הוא לא ינוח כל כך הרבה". הזמר ניסים גרמה, ידידו הוותיק, אמר: "שנים ארוכות האמנתי באיש הזה, גם כשקיללו אותי ברחוב. היום אני מרגיש שניצחתי". רות דיין, אלמנתו של משה דיין הגיעה עם בתה, יעל דיין ואמרה: "אני מאוד מתרגשת. אני חושבת שעם פרס כנשיא, יש תקווה לשלום בקצה המנהרה".

 

עד לתחילת החגיגות, התנהל בכנסת קרב עיקש על אישורי הכניסה: לאירוע הוזמנו 950 מוזמנים, אלא שהביקוש להשתתף באירוע היה גדול הרבה יותר. לפיכך, על פי החלטת מנכ"ל הכנסת אבי בלשניקוב החל מהשעה 13:00 לא התאפשרה כניסה לכנסת אפילו לבעלי היתרי כניסה קבועים. לאזורים שבהם נערך הטקס יכולים להיכנס רק בעלי הזמנות. לחץ רב הופעל בימים האחרונים על לשכת יו"ר הכנסת דליה איציק מצד גורמים שונים, בהם חברי הכנסת, שביקשו לקבל היתר כניסה לבני זוגם. בכנסת החליטו להזמין לאירוע אנשים מחתך של כלל החברה הישראלית.

 

בסופו של דבר בטקס לוקחים חלק ראש הממשלה אהוד אולמרט, שרים, חברי הכנסת, נשיאת בית המשפט העליון, סגל א' של המדינה, ראשי הנציגויות הזרות, חניכי תנועות הנוער ומכובדים נוספים. הנשיאה בפועל דליה איציק הזמינה לאירוע גם בני משפחות שכולות, ואת בני משפחות החטופים (גם נעדרים מן העבר כמשפחת באומל, משפחת ארד רעייתו של אלי כהן ואחרים הוזמנו). באירוע ייקחו חלק גם מפוני גוש קטיף, תושבי שדרות, מפוני ימית, סופרים, אנשי רוח, כלכלנים, אנשי משק ועוד.

 

מוקדם יותר היום אמר ראש הממשלה, אהוד אולמרט, כי "זהו יום גדול לישראל. פרס הוא אחד האישים הבולטים ביותר בתולדות המדינה. הוא אדם שאין מקובל ממנו בעולם כולו ויש כלפיו יחס שמקרין על המדינה כולה". 


פורסם לראשונה 15/07/2007 17:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
הנשיא הנבחר, שמעון פרס
צילום: גיל יוחנן
צילום: אפי שריר
סבא בן-גוריון היה גאה. בן אליעזר
צילום: אפי שריר
מומלצים