שתף קטע נבחר

אושר בטרומית: אדמות קק"ל - ליהודים בלבד

יוזמי החוק מסבירים כי מדובר במהלך ציוני שנועד למנוע התערבות משפטית של בג"ץ: "דורות של יהודים ביקשו לרכוש קרקע שתהיה קודש לעם היהודי. באנו לעשות צדק היסטורי". החוק, שאושר ברוב גדול בקריאה טרומית, עורר את זעמם של חברי הכנסת הערבים: "זוהי גזענות יהודית ממוסדת"

בתום דיון סוער אישרה היום (ד') מליאת הכנסת בקריאה טרומית הצעת חוק הקובעת כי אדמות של הקרן הקיימת לישראל יוקצו ליהודים בלבד. ההצעה אושרה ברוב גדול של 64 תומכים מול 16 מתנגדים ונמנע אחד. ההצבעה במליאה עוררה את זעמם של חברי הכנסת הערבים, הטוענים שמדובר בהצעת חוק גזענית.

 

יוזם החוק, ח"כ אורי אריאל (האיחוד הלאומי-מפד"ל), מסביר כי "מנהל המקרקעין מנהל את האדמות עבור הקרן הקיימת ומחזיק באדמות האלה בנאמנות. כנאמן של הקרן הקיימת, על המנהל להיות נאמן גם לעקרונותיה ולמטרותיה של קק"ל, ובכלל זה לעקרון הבעלות הלאומית על הקרקע".

 

אריאל הוסיף כי "במשך דורות, מיליוני יהודים אספו פרוטה לפרוטה כדי לרכוש קרקעות בארץ ישראל עבור העם היהודי. המנהל חייב לכבד את מטרות הקרן הקיימת ואת רצונם של דורות של יהודים, שביקשו לרכוש קרקע שתהיה קודש לעם היהודי".

 

ח"כ זאב אלקין (קדימה), אף הוא מיוזמי החוק, הסביר את המהלך באומרו כי "מדובר בהצעת חוק שבאה לעשות צדק היסטורי ולמנוע ממדינת ישראל - בגלל התערבות משפטית בוטה של בג"ץ - להפר את אמנת היסוד בינה לבין קק"ל. הקרן קיימת הוקמה על-ידי העם היהודי בתפוצות לשם מטרה מוגדרת והיא יישוב ציוני בארץ ישראל".

 

ח"כ והבה: התגלו הפנים הגזעניות של רבים מהח"כים

אישור החוק, כאמור, עורר ביקורת קשה בקרב חברי הכנסת הערבים במשכן. אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל) אמר כי "זו גזענות יהודית ממוסדת ודמוקרטיה אתנית משתוללת נגד כל מה שהוא ערבי".

 

גם סגן יו"ר הכנסת, ח"כ מגלי והבה (קדימה), מתח ביקורת על אישור הצעת החוק בקריאה ראשונה. "היום התגלו הפנים הגזעניות והאפלות של רבים מחברי הכנסת, ביניהם לצערי גם חברי סיעתי, סיעת קדימה. דווקא בשבוע בו מתברר כי אחוז הגיוס בקרב הצעירים הדרוזים, גבוה מזה של היהודים, מתברר שוב כי שוויון בחובות לא מביא עימו שוויון בזכויות וכי הכנסת מבקשת לדחוק אל מחוץ לגדר את המיעוטים במדינת ישראל". והבה קרא לראש הממשלה "להתעשת ולמנוע את המשך הליכי חקיקת החוק הגזעני והאנטי דמוקרטי שאישורו מהווה אות קלון לכנסת, לקואליציה ולמדינת ישראל".

 

ח"כ ואסל טאהא (בל"ד) אמר שחוק אדמות קק"ל מהווה שוד קרקעות. "רק כנסת לא שפויה מעבירה חוק גזעני שמכשיר את שוד הקרקעות הגדול של שנת 48', והופך אותו לנכס של יהודים בלבד. זאת, על-אף שבעליו המקוריים נמצאים עדיין על אדמתם".

 

חברו לסיעה, ח"כ ג'מאל זחאלקה, הוסיף "העברת החוק מצביעה על עלייה במפלס הגזענות, ירידה במפלס הדמוקרטיה ודהירה לעבר אפרטהייד ממוסד. ישנו רוב גזעני בכנסת שמוכן לתמוך כמעט בכל הצעה נגד האזרחים הערבים".

 

יו"ר חד"ש, ח"כ מוחמד ברכה, תקף בחריפות את החוק ואמר כי "מדובר בחקיקת תועבה, ופני הכנסת כפני אורי אריאל. זהו ביטוי נוסף בסדרת חוקי הגזע שמתקבלים מדי יום במדינת היהודים".

 

גם בגופים הפועלים למען דו-קיום בין יהודים לערבים, מתחו ביקורת על אישור ההצעה. מנכ"ל שותף בעמותת "סיכוי", שולי דיכטר, אמר: "קרקעות הקק"ל הן משאב מדינה לכל דבר וחובה להקצותו באופן שוויוני לכל האזרחים. הצעת החוק היא פגיעה בריבונות המדינה וחובתה להקצות את משאביה לכל אזרחיה ללא דת, גזע או לאום".

 

מ"קרן אברהם", הפועלת לקידום שוויון יהודי-ערבי, נמסר כי "הצעת החוק מנציחה וממסדת את האפליה נגד אזרחי המדינה הערבים באופן כללי ובנושא הקצאת משאבי הקרקעות בפרט".

 

ביקורת נוספת התעוררה דווקא מתוך מסדרונות הקרן הקיימת. ראדי ספורי, ישראלי-ערבי, שמונה לפני כשנה לדירקטור בקק"ל מטעם סיעת מרצ, אמר ל-ynet בתגובה להחלטה: "זהו חוק גזעני שיזמו אותו תנועות הימין הקיצוני. חוק זה לא קיים בכל המדינות הדמוקרטיות, והוא פוגע בזכויות האזרח במדינת ישראל, ובאוכלוסייה הערבית בעיקר".

 

יש לציין כי לפני כשלוש שנים החליט מינהל מקרקעי ישראל לאפשר לעאדל קעדאן, לרכוש מגרש, ולבנות את ביתה ביישוב קציר שבוואדי ערה. תשע שנים המתין קעדאן, אח מוסמך, שמועסק כראש צוות במחלקה הכירורגית בבית החולים הלל יפה בחדרה, לאישור להתיישב בקציר. אך רק לאחר שעתר לבג"ץ הוחלט לאפשר לו לגור במקום.

 

בהכנת הידיעה השתתפו רועי נחמיאס ורועי מנדל
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
אריאל. קודש לעם היהודי
צילום: גיל יוחנן
אלקין. צדק היסטורי
צילום: אתר הכנסת
מגלי והבה.
צילום: אתר הכנסת
צילום: יותם פרום
טיבי. גזענות ממוסדת
צילום: יותם פרום
צילום: אבי כהן
טאהא. הכנסת לא שפויה
צילום: אבי כהן
קק"ל. בלב המחלוקת
צילום: קק"ל
מומלצים