שתף קטע נבחר

הנשיא פרס: "אין תחליף למו"מ ישיר עם סוריה"

עם כניסתו לתפקיד הבטיח הנשיא התשיעי כי לא יסתיר את דעותיו הפוליטיות, והיום קיים כאשר קרא למנהיגי שתי המדינות להיפגש ולפתוח במשא ומתן. מוקדם יותר השבוע קרא פרס "להיפטר מהשטחים". מקורות בעולם הערבי מחזקים את ההערכות כי טורקיה היא זו שמסייעת לקדם את המגעים בין סוריה וישראל

נשיא המדינה, שמעון פרס, ממשיך לחרוג מהקו הדיפלומטי שנהגו קודמיו בתפקיד ולהשמיע הצהרות פוליטיות חד-משמעיות. פרס, שעם כניסתו לתפקיד בתחילת השבוע הודיע כי אין בכוונתו להסתיר את אמונותיו, אמר היום: "אם סוריה רוצה בשלום אמיתי, אין תחליף למשא ומתן ישיר בינה ובין ישראל. משא ומתן זה צריך להיפתח בפגישה של שני המנהיגים אשר תסמל הכרה הדדית כשלב פתיחה ראשוני".

 

בתחילת השבוע, כזכור, רגע לפני השבעתו, עורר פרס מהומה ראשונה כאשר בראיון לסוכנות הידיעות איי.פי אמר כי לדעתו "חייבים להיפטר מהשטחים". פרס, שהבטיח להיות נשיא ממלכתי של העם כולו, התייחס לנסיגה משטחי יהודה ושומרון, והוסיף כי "זוהי דעתו של רוב העם בישראל, ולא אסתיר את דעתי. עם זאת, אכבד את המיעוט ולא אעלוב בהם. שיניתי את תפקידי, אך לא את אמונותי".

 

את הדברים בדבר הצורך במשא ומתן עם סוריה אמר היום הנשיא במהלך פגישה עם שליחה המיוחד של סין למזרח התיכון. פרס העביר דרכו מסר אל נשיא סין, הו טאהו, כי הוא מזמינו לביקור בישראל בשנה הבאה במסגרת חגיגות שישים שנה למדינה. השליח השיב לו: "העם הסיני רואה אותך כאדריכל ופורץ דרך ביחסי ישראל-סין. סין מעוניינת בהידוק הקשרים המדעיים והכלכליים בישראל".

 

הנשיא פרס ציין לחיוב את ההתפתחויות האחרונות בשיתוף הפעולה ביחסי סין-ישראל, זאת בעיקר בתחומי המדע וההיי-טק. הוא הודיע שיסייע בהקמת צוות משימה מיוחד בתחום הרפואה על-ידי מיטב המוחות בישראל ובסין אשר ישתף פעולה במחקר, בפיתוח וביישום של טכנולוגיות חדשות. שיתוף הפעולה ייערך בתחומי הביו טכנולוגיה והרפואה.

 

"קטאר מתווכת עם טורקיה בין ישראל לסוריה"

בתוך כך מציינים מקורות דיפלומטים ערבים ובינלאומיים כי טורקיה היא המדינה המתווכת בין סוריה לישראל - זאת בהמשך לנאומו של נשיא סוריה, בשאר אסד, במסגרתו בישר על "מתווך חדש בין הצדדים שאיננו ארצות הברית". העיתון הסעודי "אל-ווטן" מדווח היום בהקשר זה כי אותם המקורות אינם שוללים שגם קטאר מסייעת במאמצי התיווך.

 

מקורות דיפלומטים רמי דרג באנקרה ובקהיר אמרו כי "טורקיה היא המתווך העיקרי אשר פועל לקרב בין סוריה לישראל וכי שליח טורקי מיוחד בנושא זה ביקר בדמשק בשבוע שעבר בפעם השנייה כדי לתאם בעניין זה".

 

אותם המקורות הבהירו: "סוריה וטורקיה הותירו בחשאיות את ביקורו של השליח הטורקי, כך גם את הפרטים והשלב אליו הגיעו מאמצי התיווך". למרות זאת, לדבריהם, "הדברים נמצאים כעת בשלב של גיבוש".

 

בתוך כך התייחסו מקורות בדמשק לנאומו של הנשיא אסד ואמרו: "נאום הנשיא הסורי סביב המשא ומתן לשלום עם ישראל היה ברור והשליך את הכדור, לא רק למגרש הישראלי, אלא אף לעבר פניו של ראש הממשלה אהוד אולמרט". לדבריהם, אסד ציין בבירור את תנאיה של סוריה וזאת מתוך נכונות להקל ככל האפשר באמצעות קבלת מתווך הוגן לצד שלישי שזוכה לאמון - זאת אם הישראלים יעבירו התחייבות לנסיגה מהגולן כמו 'פיקדון רבין': "קריאתו זו של אסד היא התחלה לאור חדש בקצה מנהרת המשא ומתן החשוכה בין סוריה לישראל".

 

אותם מקורות סורים, כאמור, אף לא שללו כי קטאר היא המדינה השנייה המסייעת בתיווך בין שתי המדינות, "אולם הבכורה בתחום זה שמורה לטורקיה", הוסיפו. "אם הישראלים יקבלו את התנאים הסורים, ייפגשו שני הצדדים באחת מעריה של טורקיה".

 

ועוד בנושא זה, גורם דיפלומטי טורקי באנקרה נמנע מלאשר או להכחיש את הדיווחים בישראל לפיהם מדובר בתיווך טורקי. לדבריו "נקיים הערכת מצב לגבי ההצהרות היוצאות מישראל, ורק אחר כך נכריז על עמדתנו", אמר אותו גורם שציין עוד כי העמדה הטורקית ברורה וידועה וכי היא תומכת בכל המאמצים להשכנת שלום במזרח התיכון.

 

אותו גורם נשאל האם מתקיימים ביקורים הדדיים בין שליחים טורקים לישראלים בדרג בכיר, והשיב כי ישנן התייעצויות ודיונים מתמשכים באופן טבעי בין שתי המדינות.

פורסם לראשונה 19/07/2007 11:28

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרס והשליח הסיני, היום
צילום: ישראל נוי
הנשיא אסד. באמצעות מתווכים
צילום: איי אף פי
מומלצים