שתף קטע נבחר

איך מייצרים יהלום מלאכותי?

מערכת האנציקלופדיה עונה לשאלות הגולשים

שאלה: איך מייצרים יהלום מלאכותי? והאם אפשר להבדיל היום בין יהלום אמיתי ללא אמיתי?

  

תשובה: לגולשת היקרה שלום, היהלומים הטבעיים נוצרו במעבה האדמה, בתנאים קיצוניים של לחץ וטמפרטורה. שחזורם של תנאים כאלה במעבדה או בסדנה הוא עניין קשה ומסובך, אך לפני כמה עשרות שנים נפתרו הבעיות הטכניות בזו אחר זו, וכיום מיוצרים יהלומים סינתטיים במקומות רבים בעולם.  

 

היהלום הוא גביש, וכמו בתהליכים אחרים של התגבשות, ייצורו קל יותר אם כבר קיימים בתוך חומר הגלם "זרעים" - יהלומים טבעיים או סינתטיים זעירים מאוד - הסופחים אליהם אטומי פחמן נוספים ומצרפים אותם לסריג הגבישי שלהם. ספיחה כזו מתרחשת בתנאים של לחץ גבוה (55,000 אטמוספירות) וטמפרטורה גבוהה (˚1,400 צלזיוס). בלי זרעים, היה צורך בלחץ ובטמפרטורה גבוהים הרבה יותר, והתהליך לא היה מעשי.  

 

המתקן המשמש לייצור רוב היהלומים הסינתטיים הוא מכבש בוכנה שבתוכו אבקת פחם או גרפיט דקיקה ו"זרעים". הפעלת המכבש מעלה את הלחץ והטמפרטורה, וזרם חשמלי העובר בחומר מעלה את הטמפרטורה עוד יותר. קצב היווצרותם של יהלומים בשיטה זו הוא כ-1 קרט בשבוע (הקרט, יחידת המידה למשקל יהלומים, שווה לחמישית גרם; הוא מחולק ל-100 נקודות).  

 

יש כמה הבדלים כימיים דקים בין יהלומים טבעיים וסינתטיים, בעיקר באופן השתלבותם של אטומי חנקן בסריג הגבישי – כמחליפי אטומים של פחמן, ו/או כזיהומים. וייתכנו גם הבדלים בתכונות אחרות. בכמה שיטות שונות, ובראשן הקרנת היהלום באור על-סגול, אפשר לזהות את ההבדלים הללו ולקבוע אם יהלום הוא טבעי או סינתטי. עם זאת נמצא כי שום שיטה יחידה אינה משיגה ודאות מוחלטת. לשם כך יש לשלב מספר שיטות בדיקה.

 

למאגר התשובות - לחצו כאן

 


 

 

אנציקלופדיה ynet מכילה מגוון עצום של ערכים וחיונית לתהליכי למידה והעשרה כמקור מידע מוביל, אמין ובטוח. ערכי האנציקלופדיה נכתבים ונערכים על-ידי צוות עורכים מקצועי, ומשולבים בהם סרטונים, מצגות ועוד.

  

                        לרכישת מינוי לאנציקלופדיה ynet 



פורסם לראשונה 22/07/2007 23:52

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
אצלי הכל טבעי
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
מומלצים