שתף קטע נבחר

מסתמן: קצב ייפרד מהנהג - אבל לא מהפנסיה

ועדת הכספים צפויה לשלול הטבות מבכירים שהורשעו עם קלון - אבל לא את הכל

ועדת הכספים גיבשה (יום ד') הצעת החלטה לפיה יישללו הטבות הפרישה המיוחדות מכל נושא משרה שלטונית בכירה, אם הורשע בעבירה שיש עמה קלון. ההצבעה נדחתה ליום שני בשבוע הבא, לאחר שהח"כים ישמעו את התייחסותם של בית הנשיא ומזכירות הממשלה לעניין.  

 

ח"כ חיים אורון (מרצ) הוא שיזם לשלול הטבות מהנשיא לשעבר, משה קצב, שהודה בביצוע עבירות מין. אולם הצעת ההחלטה שגובשה אינה נוגעת אישית לקצב, אלא לכל נשיא, ראש ממשלה או שר. משום כך, התנגד אורון להצעה להאזין תחילה לפרקליטיו של קצב, והזהיר מ"כישלון גדול של הכנסת" בהצבעה בשבוע הבא.  

 

ההטבות המדוברות - ככל שהן נוגעות לנשיאי מדינה לשעבר - הן מתן דירת שרד בירושלים למשך שבע שנים מתום הכהונה או ניהול על חשבון המדינה של הבית הפרטי במשך תקופת הזכאות, וכמו כן לשכה ושירותי משרד, כולל שני עוזרים ורכב צמוד עם נהג, לאותה תקופה. הטבות אלה פטורות ממס.

 

למרות ביטול הטבות אלה, הוועדה קבעה כי אין מקום לגעת בתשלומי הפנסיה, מתן שירותים רפואיים, אישפוז על חשבון המדינה ותשלומים עבור אחזקה ושימוש בטלפון נייד. בסך הכל הפנסיה לה יהיה זכאי הנשיא לשעבר היא בשיעור 100 אחוז ממשכורתו (בהיותו גם שר לשעבר) ועומדת על 46,278 שקל נטו בחודש.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ סטס מיסז'ניקוב (ישראל ביתנו), אמר בפתח הדיון כי הוא תומך בשלילת ההטבות הנלוות, אם כי ראוי היה שהדבר לא ייעשה בוועדה, כבבית דין שדה, אלא יש לעגן את העניין באמצעות חקיקה. מיסז'ניקוב אמר כי הוא שואף שההחלטה העקרונית, כפי שתגיש היועצת המשפטית, תתקבל בקונצנזוס ולא בהצבעה.

 

ח"כ אורון הבהיר כי אמנם ראוי שהנורמה תיקבע בחקיקה, "אבל ספק אם הכנסת תסיים אותה בזמן קצר, בעוד שהוועדה היא הגוף המוסמך בחוק להחליט בעניין ההטבות - שהרי היא זו שקבעה וחזרה ואישרה אותן". הוא אף הוסיף כי לדעתו ראוי לקבל החלטה עקרונית כבר היום, כדי שעם ישראל יידע בבירור מה עמדת הכנסת בפרשה ושהיא לא ברחה מקבלת החלטה. עם זאת, לדבריו, יש לדחות את ביצוע ההחלטה עד לאחר מתן פסק הדין במשפטו של קצב. "אני לא רודף אחרי קצב ומעוניין בהחלטה לגופו של עניין ולא לגופו של אדם", הוסיף.

 

"להגן על הציבור מפניו"

יו"ר הוועדה לשעבר, ח"כ יעקב ליצמן (יהדות התורה), הציע להעביר את כל הנושא העקרוני לבדיקה והחלטה מחודשת של ועדת המשנה בראשות הח"כ לשעבר, אברהם (בייגה) שוחט, שהחליטה לפני יותר משנה על הגבלת ההטבות הנלוות לנשיאים וראשי ממשלות לשעבר, שניתנו עד אז לכל ימי חייהם.

 

ועדת המשנה המליצה לקצוב את ההטבות למשך חמש שנים, אולם בלחץ של הליכוד ולשכת הנשיא, הוסכם שההחלטה לא תחול על הנשיא קצב שימשיך לקבל את ההטבות לכל חייו. לגבי הנשיאים הבאים, כך נקבע, היא תוגבל לשבע שנים. החלטה זו התקבלה לפני שנפתחה החקירה נגד קצב.

 

ח"כ שלי יחימוביץ' העירה כי קצב כבר מחפש לשכה בתל אביב, עוד לפני שהחל משפטו, ו"חובה להגן על הציבור מפניו".

 

פרקליטי קצב אמנם ביקשו מהוועדה שלא לקיים את הדיון בנושא לפני סיום משפטו של הנשיא לשעבר, אך הוועדה הייתה שלמה עם ההחלטה לפיה עמדתה צריכה להתקבל ולהתפרסם עוד היום, לפני יציאת הכנסת לפגרה.   

 

ח"כ ראובן ריבלין (ליכוד) אמר כי מראית עין, שמא עלה הנושא בגלל פרשת קצב, מחייבת החלטה שלא תיראה כמחטף. "העיקרון הוכרע היום, ולפיו לא יעלה על הדעת שמדינה שמרשיעה נבחר ציבור גם תתן לו דירה, רכב צמוד ולשכה פטורים ממס. זו עמדת הכנסת כלפי נבחרים שכשלו בשליחותם", אמר - ותמך לפחות בדחיית הדיון לשבוע הבא. 


פורסם לראשונה 25/07/2007 12:22

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי אלגרט
ח"כ אורון. לא רודף
צילום: אלי אלגרט
מיסז'ניקוב. רוצה קונצנזוס
צילום: עטא עוויסאת
קצב. יקבל פנסיה
צילום: איי פי
מומלצים