שתף קטע נבחר

פגישת בוש ובראון: המחלוקת על עיראק הוצנעה

בתום הפגישה הרשמית שלהם אמרו נשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש וראש ממשלת בריטניה גורדון בראון כי הם מסכימים על הצורך להחריף את הסנקציות נגד איראן ולפעול לשיפור המצב בדרפור. גם בנושא העיראקי הם דיברו על הסכמות ומשימות שיש למלא עד תום - אבל בין השורות ניתן היה לזהות גם את המחלוקות

המחלוקת על עיראק הוצנעה כדי שלא לפגוע באווירה הטובה במסיבת העיתונאים המשותפת הראשונה של נשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש וראש הממשלה החדש של בריטניה גורדון בראון אחר הצהריים (ב').

 

עם תום שני ימי שיחות בקמפ דייויד, התמקד הנשיא בוש בכימיה הרבה השוררת לדבריו בינו לבין בראון, השונה כל כך באופיו מטוני בלייר. "כולם שואלים אם ראש הממשלה ואני מסוגלים להסתדר. התשובה היא כן", אמר בוש.

 

בפגישתו דיברו השניים על איראן, והסכימו שהסנקציות הכלכליות עובדות ושצריך ללחוץ להחרפתן. בראון ברך על המהלכים האמריקנים לקדם את התהליך הישראלי-פלסטיני. שני נושאים נוספים שהיו על הפרק: דרפור והתחממות כדור הארץ. אבל עיראק כמובן היא הנושא הבוער.


בוש אמר מה שבראון לא רצה לומר (צילום: AP)

 

בראון, בשפה רפה ובמאמץ שלא לקלקל את האווירה בין שתי בעלות הברית ההיסטוריות, דיבר בחצי פה על הצורך להעביר אחריות לעיראקים ועל המעבר של החיילים הבריטים ממשימות לחימה להדרכה. הוא לא הזכיר את התוכנית הבריטית, שגובשה עוד בשלהי כהונתו של בלייר, לפיה יצאו החיילים הבריטים מעיראק עד השנה הבאה. הוא אמר עם זאת כי הוא שותף לעמדה האמריקנית לפיה יש "חובות למלא... בכל הנוגע לעיראק" - ניסוח מפותל למדיניות האמריקנית לפיה לא תיסוג מעיראק עד שכוחות הביטחון המקומיים יוכלו לקחת את המושכות לידיהם.

 

"המטרה שלנו, כמו של ארצות הברית, היא לבצע שלב אחר שלב העברה של האחריות לרשויות העיראקיות", אמר בראון. אך הוא הדגיש כי ההחלטות יבוצעו "בהתאם להמלצות של המפקדים בשטח" - כלומר, שני המנהיגים דיברו על קבלת חוות דעת של מפקדי הצבא שלהם לפני שתתקבל החלטה על הוצאת כוחות מעיראק.

 

אזניים קשובות היו מצליחות לזהות בין הניסוחים המפותלים את המחלוקות בין הצדדים. מפקדי הצבא הבריטי כבר הודיעו על כך שצריך להתחיל בפינוי הכוחות. גם בוש ממתין להמלצות הצבא, למרות שברור שאין בכוונתו לסגת מעיראק או להציב לוח זמנים לנסיגה.

 

"גנרל פטריוס יעביר המלצות לקונגרס ב-15 בספטמבר וחשוב לכולנו להמתין לדו"ח שלו", אמר בוש בהתייחסו למפקד הכוחות שלו בעיראק. "אני מאמין שהדרך קדימה בעיראק צריכה להתקבל על סמך המלצות של הצבא. אמרתי שזה יקח הרבה זמן. נגיב בהתאם. יש שיפורים בחבל אנבר, שם דחו התושבים את האידיאולוגיה של אל-קאעידה. יש גם אכזבות. נחכה לדיווח".

 

בראון אמר כי על פי המלצות מפקדי הצבא שלו, "אנחנו רוצים להעביר את האחריות לצבא העיראקי". על פי התוכנית הבריטית יעבור הצבא הבריטי מתפקידי לחימה להדרכה. בראון אמר שבאזור הדרום - תחום האחריות הביטחונית הבריטית - "אפשר להתקדם". ראש ממשלת בריטניה מקווה "להעביר את האחריות בעתיד לצבא ולמשטרה העיראקים. יש בעיות, אבל באזור אחריותנו, אפשר להתקדם ולהעביר אחריות לעיראקים".

 

את מה שבראון לא אמר, ניסה הנשיא בוש לומר בשמו. "בראון מבין שבריחה מעיראק תפגע בנו במזרח התיכון", והדגיש כי "זה יחזק מדינות כמו איראן". אך הוא מיהר וחלק שבחים לשותפו לדרך, והדגיש כי הוא "מעריך את המחויבות של בריטניה לאפגניסטן ועיראק, וכי "הצלחה באפגניסטן ועיראק תהיה משמעותית בהבסת האידיאולוגיה של הטרור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המחלוקת הוצנעה. בראון ובוש
צילום: איי פי
מומלצים