שתף קטע נבחר

לראשונה זה שבע שנים: ראש הממשלה ביריחו

אהוד אולמרט נפגש בצהריים עם אבו-מאזן והביע תקווה לפתוח בקרוב במשא-ומתן להקמתה של מדינה פלסטינית. על הפרק: המבוקשים, המחסומים - ואולי גם סוגיות הליבה של הסדר הקבע. שרת החוץ לבני קראה ל"נורמליזציה בשלבים", והזהירה: "אחדות פלסטינית פירושה קיפאון והידרדרות"

רוח חדשה: לראשונה מאז פרוץ האינתיפאדה השנייה, הגיע בצהריים (יום ב') ראש ממשלת ישראל לשטחי הרשות הפלסטינית. המטרה: להניע מהלך מדיני משמעותי, לקראת ועידת השלום שיוזם הנשיא בוש.

 

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, התקבל ביריחו על-ידי הנשיא הפלסטיני, אבו-מאזן, עמו סיכם להיפגש אחת לכמה שבועות. הביקור כולו מתקיים תחת אבטחה כבדה, שהביאה גם לנוכחות תקשורתית דלילה.

 

"באתי לכאן כדי לדון בנושאים הבסיסיים שבינינו לבין הרשות הפלסטינית, בתקווה שמשא-ומתן זה יוביל להקמת מדינה פלסטינית", אמר אולמרט עם הגיעו ליריחו. הוא הביע תקווה שהשיחות להקמתה של מדינה לפלסטינים יחלו בקרוב.   


 

שני המנהיגים דנים בבקשות הפלסטינים בנוגע למעברים, מחסומים וסיוע הומינטרי. אבו-מאזן, לדברי גורמים ברשות, מתכוון להניח הפעם על השולחן גם את שאלת ירושלים, סוגיית הפליטים והגבולות.

 

"מדובר ביותר מפגישת תחזוקה", אמרו בישראל ערב הפגישה. "פחות נתעסק ביום-יום, ובעיקר נתמקד בדרך לפיתרון של שתי מדינות. בגלל הצורך שדברים יבשילו, אף אחד לא מדבר עכשיו על הסדרי קבע. מה שכן, אפשר להסכים על שורה של דברים, להגיע כמה שיותר רחוק מבלי שהדברים יתפוצצו".

 

בצד הפלסטיני סבורים כי שני המנהיגים לא צפויים להגיע להחלטות משמעותיות בסוגיות הליבה, אך הם מבקשים לקבוע את הקווים הכלליים והמסגרת שבה יידונו סוגיות אלו. לדברי גורמים ברשות, מדובר במסגרת שתאפשר לצדדים להגיע עם הבנות מסוימות לפסגת השלום של בוש.

 

הפלסטינים צפויים להעלות גם את סוגיית המבוקשים, ומקווים לדון בעניין נסיגה אפשרית של צה"ל מערי הגדה. עם זאת, גורם ביטחוני פלסטיני בכיר אמר ל-ynet כי אבו-מאזן אינו מוכן עדיין לקבל לידיו את השליטה בכל ערי הגדה, וכי התיאום בין המנגנונים השונים עדיין לוקה בחסר. "יש מה לשפר, אבל אנחנו מתקדמים בעניין הזה, ובקרוב נוכל לדרוש את העברת השליטה".  


השיירה מגיעה ליריחו (צילום: AP)

 

לפני הפגישה ביריחו אמרה שרת החוץ, ציפי לבני: "אחדות פלסטינית משמעותה

 קיפאון והידרדרות. הישראלים והפלסטינים נדרשים להכרעה. יחסנו לחמאס איננו עונש על העבר, אלא נובע מכך שהוא מונע כל סיכוי ותקווה לעתיד. העולם הערבי צריך לתמוך בממשלה הפלסטינית ובצעדים שישראל עושה מולה, בתהליך של נורמליזציה בשלבים".

 

בפגישה עם נציגי האינטרנציונל הסוציאליסטי, העושים בביקור בישראל, התייחסה השרה לבני גם לתפקידם של שליח הקוורטט לאזור, טוני בלייר, וכן ועידת המדינות התורמות לרשות: "הם צריכים לגשר על הפער בין הרצוי למצוי מבחינת היכולת הפלסטינית להיאבק בטרור ולהקים מוסדות שלטוניים. היישום יהיה בהתאם למקומות שיש בהם שלטון אפקטיבי של ממשלה שמקבלת את תנאי הקוורטט. רק מול ממשלה כזאת יכולים העולם וישראל להתנהל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגישה ביריחו
צילום: עמוס בן גרשם, לע"מ
מומלצים