שתף קטע נבחר

פרס: הסיוע לפלסטינים - לא בדרך של תרומות

הנשיא נועד עם המשלחת הישראלית שמקדמת שת"פ בין אנשי עסקים ממדינות האזור בראשם הפלסטינים ואמר: "שיפור המצב הכלכלי מגיע ישר עד לאיש ברחוב ולכן צריך לפעול בכיוון זה"

נשיא המדינה שמעון פרס נרתם היום (ד') לקידום היוזמה הישראלית לשיתוף פעולה כלכלי בין אנשי עסקים ממדינות האזור בראשם הפלסטינים, כמפתח עוקף ממשלות לכינון השלום. המפגש הבינלאומי מתוכנן באוקטובר.

 


פרס, עמוס שפירא ואלישע ינאי (צילום: ישראל נוי)

 

פרס הגה את הרעיון לפני שנבחר לנשיאות. היום הוא נפגש בלשכתו עם משלחת של הקבוצה הישראלית בראשות עמוס שפירא מנכ"ל סלקום ואלישע ינאי מנכ"ל מוטרולה, כדי להתעדכן במהלכים שנעשו, ולקחת חלק בתכנון הצעדים הבאים, בראשם ארגון מפגש עסקים בינלאומי אותו העלה ראש הממשלה אהוד אולמרט בשיחותיו עם אבו-מאזן.

 

שפירא מסר כי הקבוצה הישראלית מקיפה כ-60 מראשי המשק האחראים לרוב התוצר והקבוצה הפלסטינית כבר מונה כ-50 בעלי העסקים המובילים ברשות. המוטו של פרס שמאחורי היוזמה, עליו חזר היום במעמדו החדש, הוא שצריך להתחיל לחשוב על כינון השלום בערוץ הכלכלי שהוא חזק יותר מכל הסדר מדיני, כי "הכסף של אנשי העסקים גדול יותר מהכסף של הממשלות, וגם הרצון הטוב של אנשי העסקים הוא כוח לא קטן".

 

שפירא כבר הכניס לתמונה את טוני בלייר, ראש ממשלת בריטניה לשעבר והיום נציג הקוורטט למזרח התיכון.

 

שפירא הציג לנשיא פרס את תמונת נכדתו מעיין, ואמר, "בגללה אנחנו פה, להבטיח לה עתיד טוב יותר. אנחנו לא רוצים להיות מעורבים בפוליטיקה אלא לעשות עסקים בעדיפות עליונה ובאנו אל הנשיא כדי שלא נהיה לבד. בשני הצדדים יש אנשי עסקים מוכשרים שיכולים לשתף פעולה והדבר אפשרי גם במצב הפוליטי הקיים".

 

פרס: הסיוע בתרומות אינו נכון

פרס הודה בתשובתו כי "עד כה הזנחנו את ההיבט הכלכלי והדגשנו את הצד המדיני ולכן אני מאד שמח על ההתקשרות הזאת". הוא ציין כי "הניסיון הבינלאומי לסייע לכלכלת הרשות הפלסטינית בתרומות שהגיעו למיליארד דולר בשנה התגלה בחולשתו. הם לא מייצרים שום דבר אבל צריכים לפרנס מנגנון ענקי של עשרות אלפי עובדים ונושאי נשק, מה שהוביל למעשי שחיתות וגרם להם להפסיד בבחירות".

 

הנשיא מקווה שבשיטה החדשה ניתן יהיה לבנות תשתית תעשייתית שתספק תעסוקה ותשפר את המצב הכלכלי ומצב הרוח של התושבים. "אם השלום נעשה רק בצמרת,

האנשים בבית לא מרגישים אותו. שיפור המצב הכלכלי מגיע ישר עד לאיש ברחוב, ואני שמח ליוזמה שלכם, כי הכלכלה חוצה גבולות", אמר פרס.

 

במהלך הפגישה הציג הנשיא פרס לאורחיו את הפרוייקטים הכלכליים שהוא מוביל, בראשם עמק השלום שבבקעת הירדן החופף את גבולות ישראל, ירדן והרשות הפלסטינית, ואת התוכניות להקמת שני אזורי תעשייה משותפים עם הפלסטינים ביריחו ובג'נין בסיוע ממשלות גרמניה ויפן. הוא ציין כי פרוייקט עמק השלום מעורר עניין בקרב עשרות חברות בינלאומיות ואנשי עסקים, מה שיוצר פוטנציאל עסקי אדיר חובק עולם.

 

אלישע ינאי גילה בהקשר לעמק השלום כי הפיתוח המשותף כבר עובד עם ירדן. בתמיכת אנשי עסקים ישראליים הוקמה שם מערכת תעשייתית בסיוע אמריקני שמייצאת את תוצרתה לארה"ב באפס מכס ומעסיקה 150 אלף עובדים. "הייצוא שלהם הוכפל פי 4 מ-850 מיליון ל-3.5 מיליארד דולר. זו מערכת ששינתה ערכים בירדן. אולי לא כולם כבר אוהבים אותנו שם, אבל מרגישים בהבדל וכדאי שהפלסטינים יחקו את המודל".

 

"אני תומך ביזמתכם כי חייבים ליצור שלום אמיתי שהישראלים והפלסטינים יוכלו לגעת בפרותיו ולחוש אותם", אמר הנשיא בתום הפגישה. "אין תחושה יותר טובה מהאפשרות לעבוד ולחיות בביטחון כלכלי לצד הביטחון האישי. לכן תראו בי בן ברית מלא ליזמתכם המבורכת. אעזור ואסייע לה בכל דבר שאתבקש".

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שק קמח, תרומת אונר"א לתושבי עזה
צילןם: איי אף פי
מומלצים