שתף קטע נבחר

 

מסתמן: ועדת הכנסת תתנגד לבקשת פרס

25 חברי ועדת הכנסת יחליטו מחר האם לאשר לנשיא המדינה לפעול בעמותות להנצחת דוד בן גוריון. ynet ערך בדיקה בקרב חברי הוועדה וגילה פרס צפוי להיתקל בסירוב. ח"כ ריבלין: "זה לא ראוי". עם זאת, ייתכן שלחצים של הרגע האחרון יכריעו את הכף לטובת הנשיא

ועדת הכנסת תתכנס מחר (יום ב') כדי לדון ולהצביע על בקשתו של נשיא המדינה, שמעון פרס, לאשר לו לפעול בעמותות להנצחת ראש הממשלה הראשון, דוד בן גוריון. מבדיקת ynet בקרב חברי הוועדה מסתמן כי הבקשה כנראה תדחה.

 

ב-ynet פורסם לראשונה כי הנשיא פרס פנה בשבוע שעבר לוועדת הכנסת בבקשה לכהן בתפקידים שונים בעמותות הקשורות להנצחת בן גוריון, אלא שהיועצת המשפטית לכנסת, עו"ד נורית אלשטיין, פרסמה חוות דעת המתנגדת לבקשתו של פרס. אם תאושר בקשתו של הנשיא, עשויה הפרשה אף להגיע להכרעת בג"ץ. זאת, אם חברי הכנסת המתנגדים לבקשה, בהם זהבה גלאון (מרצ) יחליטו להתעקש על אי-מתן האישור.

  

לקראת הדיון וההצבעה מחר בנושא פנינו ל-25 חברי ועדת הכנסת ושאלנו כיצד יצביעו. ח"כים שהודיעו על כוונתם להתנגד לבקשת הנשיא הם: גלאון, אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל), יולי אדלשטיין (ליכוד), נאדיה חילו (עבודה), אורי אריאל (איחוד לאומי-מפד"ל), משה שרוני (גימלאים), וכן שני חברי כנסת מטעם ישראל ביתנו. ח"כים שטרם החליטו סופית, אך נוטים להתנגד לבקשה: ראובן ריבלין (ליכוד) ורונית תירוש (קדימה).

 

הח"כ היחיד שהביע תמיכה בבקשת פרס הוא יואל חסון (קדימה), ואילו יעקב מרגי (ש"ס) הבהיר כי הוא טרם החליט סופית, אך נוטה לאשר את הבקשה.

 

ח"כים שכלל לא גיבשו החלטה בנושא הם יורם מרציאנו (עבודה), גדעון סער (ליכוד), מאיר פרוש (יהדות התורה), נסים זאב (ש"ס), מגלי והבה (קדימה), שלי יחימוביץ' (עבודה) ודוד אזולאי (ש"ס). לעומתם, ישנם ח"כים שכלל לא מתכננים להגיע לדיון בוועדה: קולט אביטל (עבודה), שי חרמש (קדימה), יצחק גלנטי (גמלאים), אביגדור יצחקי (קדימה). אולם ייתכן שחברי הכנסת שלא יגיעו יוחלפו על ידי חברי סיעתם. 

 

עד פרסום הכתבה לא ניתן היה להשיג תגובה מח"כים מוחמד ברכה (חד"ש) ואליהו גבאי (איחוד לאומי-מפד"ל). אולם לפי התמונה המסתמנת נראה כי הכנסת תאמר מחר "לא" לאזרח מס' 1. עם זאת, ייתכן כי לחצים של הרגע האחרון ישיגו את הרוב המיוחל ופרס יזכה באישור המבוקש.

 

"נשיא של כולם"

ח"כ תירוש אמרה כי "לפי השכל הישר והחומר שהועבר לעיוני, כרגע אני נוטה שלא לתמוך בבקשת הנשיא. עם זאת, ייתכן כי במהלך הדיון מחר אשתכע אחרת".

 

לעומתה, ח"כ ריבלין, שהפסיד לפרס בבחירות לנשיאות, יצא נגד הבקשה: "כפי שרבים רואים בזאב ז'בוטינסקי מקור אמונתם ומורשתם, כך רואה פרס בבן גוריון את מקור השראתו. עם זאת, על הנשיא להיות נשיא של כולם, גם בהיבט הזה, ולא ראוי שיעמוד בראש מוסד בעל גוון מסוים, בייחוד אם מוסד כזה מתוקצב על-ידי המדינה".

 

כזכור, פרס ציין בפנייתו לוועדה: "בכל התקופות שבהן כיהנתי כשר בממשלה, קיבלתי היתר מוועדת ההיתרים שלצד מבקר המדינה לכהן בתפקידים האמורים. מדובר בתפקידים שאינם מחייבים פעילות שוטפת וכוללים רק הכוונה והדרכה, והשתתפות פעם בשנה, בישיבות הגופים המנהלים של התאגידים".  

 

עו"ד אלשטיין הבהירה אז בתגובה כי "עמידתו של נשיא המדינה בראש עמותה נותנת לה מעמד מיוחד, מורם ממעמדן של עמותות אחרות, ראויות אף הן, באופן היכול להיראות כהעדפה בלתי תקינה". עוד ציינה היועצת כי מעמדו של הנשיא עלול להשפיע על קבלת תקציבים לפעילות העמותות מהמדינה. "עצם העובדה שמר פרס המשיך וכיהן בתפקידים אלו במהלך השנים, ואפשר אף שמתוך תחושה של מחויבות אישית וציבורית למורשת דוד בן גוריון, אין בה כדי לרפא את הפגם הנעוץ בהמשך הכהונה בתפקידים אלו בעת שהנשיא פרס מכהן כנשיא המדינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרס. הכנסת צפויה לומר לא
צילום: לע"מ
ריבלין. לא ראוי
צילום: דן בלילטי
צילום: גיל יוחנן
תירוש. נוטה להתנגד
צילום: גיל יוחנן
מומלצים