שתף קטע נבחר

HDTV: מהפכה שיווקית בעיקר

מספרים לנו על מהפכה גדולה, מבטיחים לנו גדולות ונצורות: שדרוג מהפכני בחווית הצפייה, שינוי אדיר ותענוג לעיניים. הגיע הזמן לומר את האמת: הטכנולוגיה עדיין לא בשלה. בארץ אין בכלל High Definiton

יש מומחים שהשוו את מהפכת ה-HDTV למעבר מטלוויזיה שחור/לבן לצבע. אחרים השוו זאת למעבר מהתקליט לפורמט הדיסק הדיגיטלי. לאט לאט. לא צריך להגזים: קודם כל, זה עדיין לא ממש כאן ומעבר לכך, אין מדובר במהפכה אלא בקפיצת מדרגה אבולוציונית - שיפור של הקיים ולא המצאתו מחדש.

 

זה מצחיק, אבל רובנו חווינו HD: כל מי שאי פעם עבד על מחשב עם מסך 17' ברזולוציה של 768*1024 ומעלה התנסה למעשה ברזולוציית HD.

 

 

מה נותן לנו High Definiton? 

ההבדל מתבטא בפרמטר בסיסי אחד: רזולוציה. הפורמט החדש מגיע ברזולוציה גבוהה יותר מהקיים, מה שמאפשר לשלב פרטים רבים יותר בתמונה. בפועל זה מיתרגם לערך אחר שכולנו מכירים: גודל. HD מאפשר

 להשתמש במסכים גדולים יותר מבעבר תוך כדי שמירה על איכות תמונה גבוהה.

 

יכולת זו לא היתה קיימת בעבר בתחום הטלוויזיות (להבדיל מקולנוע, שם מקרינים היישר מהפילם, מה שמאפשר להציג תמונה באיכות מצוינת על מסך ענק).

 

דווקא בפרמטר הנוסף החשוב במסכים, ניגודיות, היתה עד עכשיו ידן של טלוויזיות ה-CRT על העליונה. תעשיית המסכים הדקים התמקדה באתגר של השוואתו לנתונים של טלוויזיות ה-CRT (שמצטיינות בתחום הזה לעומת מסכי LCD למשל).

 

רק כעת מאפשרות טכניקות חדשות להגיע לערכים טובים יחסית המקנים תמונה תלת-מיידית בעלת שחורים עמוקים.

 

למה לא רואים טוב שידורי טלוויזיה? 

לא פעם שומע אני תלונות מפי אנשים אשר רכשו מסך דק במיטב כספם והתאכזבו מאיכות הצפיה (בשידורי טלוויזיה): "הכיצד זה שמסך מודרני - פאר הטכנולוגיה האחרונה, אינו מסוגל להציג כראוי שידור טלוויזיה בסיסי?"

 

הבעיה המרכזית כיום טמונה בחיבור בין מסכים מדור עכשווי אשר מאולצים להציג שידורים מדור קודם. חייבים להבין זאת לפני הקניה על מנת שלא להתאכזב.

 

איכות שידור PAL 

כיום אנו צופים בשידורי טלוויזיה המוצגים בתקן PAL. בתקן זה, רזולוציית השידור היא ברמה של 576*720 פיקסלים אולם בפועל, האיכות במקרים רבים פחותה מהתקן, לכך מתווספות גם תופעות שליליות הנגרמות מדחיסת השידורים על ידי המפעילים.

 

מסכי HD מגיעים ברזולוציה של 720*1280 (היקרים שבהם מגיעים אף ל-1080*1920) מה שמחייב את המסך למתוח את התמונה פי כמה מגודלה המקורי וזה בהכרח מוריד מאיכות התמונה.

 

ניסוי קטן שימחיש את התופעה: כנסו לאתר YouTube או לאתר סרטונים אחר. החלו לצפות בסרטון (שמוקרן על חלק קטן מהמסך), לאחר מספר שניות הגדילו את התמונה לגודל מסך מלא: מיד תבחינו בירידה משמעותית באיכות התמונה. זה בדיוק מה שמסכי ה-HD נאלצים להתמודד איתו כיום.

 

לכך מתווספת בעיה נוספת: השידורים הקיימים משודרים ביחס מסך מרובע של 4:3 ואילו המסכים הדקים מגיעים ביחס מלבני של 16:9 (על כל 16 ס"מ ברוחב ישנם 9 ס"מ בגובה) ולכן מעבד המסך נאלץ למתוח את התמונה

לרוחב, מה שגורם לעיוותים בתמונה. חלק מדגמי המסכים מתמודדים עם המתיחה בעזרת מנגנון יעיל, האחרים מגיעים לתוצאות פחות נעימות לעין.

 

על שני הנושאים האחרונים אחראים מעבדי הווידאו של הטלוויזיה. בגלל שיקולי תקציב ועלות, איכות המעבדים הללו איננה מן המשובחות בדרך כלל והתוצאות בהתאם.

 

מעבד וידאו חיצוני יעשה את העבודה בצורה טובה יותר אך מחירו ההתחלתי הוא 2000 דולרים ומעלה (בתוספת למחיר המסך) מה שהופך את השדרוג לחוויה בלתי כלכלית בעליל.

 

צפייה במסכי CRT 

כדאי להשתמש ביציאות האיכותיות יותר של הממיר, בכבלי וידאו מתאימים שישמרו על האיכות הקיימת ולא יקלקלו אותה. משחק בהגדרות וכיול אופטימלי של המסך (ניגודיות, בהירות, צבע ופרמטרים נוספים) ישפרו את התמונה, אך בסופו של דבר תגיעו לקצה הגבול העליון: איכות השידורים עצמם. זה מה יש נכון לעכשיו. 

 

בהתייחסות לשידורי הטלוויזיה העכשוויים בלבד, כל הבעיות שהוזכרו עד עתה אינן רלוונטיות לטלוויזיות ה-CRT: עקב הרזולוציה הנמוכה שלהן והנטייה לעגל ולרכך את התמונה, לא יבלטו בנקל התופעות השליליות שתוארו לעיל.  

 

מה לעשות? 

אם החלטתם לרכוש מסך דק (פלזמה או LCD), יש להתעקש על צפיה בחנות או בחדר ההדגמה, בדגם המסך הספציפי כשהוא מחובר לשידור חי מבית HOT או yes. אין להסתמך על סרטי ההדגמה המחמיאים שמוקרנים בדרך כלל בחנויות: הם לא משקפים מצב צפייה אמיתי.

 

אל תאמינו לאיש המכירות שאומר לכם "בבית זה יראה אחרת". אמנם קיים סיכוי שהמצב בבית אכן ישופר (בזכות כיול נכון ושימוש בחיבור איכותי) אולם איכות התמונה (בשידורי טלוויזיה) לא תזנק פלאים בהשוואה לחנות.

 

בחיבור לנגן DVD, המצב טוב יותר הודות לאיכות קובץ הוידאו (דחיסה קטנה יותר = קצבי נתונים גבוהים בהשוואה), בדגמי הנגנים האחרונים (והיקרים יותר) תמצאו גם חיבור HDMI ויכולת Upscale (הגדלת הרזולוציה כך שתתאים למסך) מה שמשפר עוד יותר את התמונה.

 

גם בצפייה בסרטי Divx, קיים סיכוי לא קטן לאכזבה בזמן צפייה במסך דק וגדול: תוכלו למצוא הפרעות שונות כמו חוסר חדות, רעש גרעיני רוחש, מריחות וקוביות שרצות על המסך (במקרים גרועים במיוחד זה נראה כמו מסך של לגו). תופעות אלו נובעות בעיקר מהדחיסה האגרסיבית אותה עברו הסרטים לפני העלתם למרחב האינטרנטי.

 

בסרטי HD (כולל Divx HD) המצב שונה והאיכות בדרך כלל טובה בהרבה.

 

HD או לא HD? 

גם היום נהנים צופים רבים (המשתמשים בטלוויזיות CRT) מאיכות השידורים הקיימת. לכשזו תשתפר וגם המסכים יוחלפו לדגמי HD, גם אליה יתרגלו במהרה ויהיו מרוצים באותה המידה. נכון להיום, המהפכה היא בעיקר שיווקית ובהחלט מהווה זרז לקידום מכירות מסכים דקים. 

 

האם נבחין בהבדלים (בין איכות השידורים הקיימת, SD, לבין שידורי HD העתידיים? רמת ההבדל קשורה קשר ישיר לגודל המסך: ככל שהמסך גדול יותר כך יבלטו ההבדלים לעין.

 

בגדלי מסך של 20'-32' ההבדלים קטנים יחסית, בגדלי 37'-42' ההבדלים ניכרים יותר לעין, בגדלי 50' ומעלה הבדל האיכות יהיה ברור, ובכלל, אם תבחרו לצפות במסך בגודל 102' ממרחק 3-4 מטרים, תבחינו גם תבחינו בהבדלי האיכות.

 

מלבד גודל המסך, גם מרחק הישיבה ממנו מהווה משתנה חשוב במשוואה: ככל שתתרחקו מהמסך, כך גם תשתפר איכות התמונה: זאת בזכות העובדה שתופעות המריחה, רעש גרעיני ועוד ניכרות פחות ממרחק.  

 

הבדלים בין 720p ל-1080p: 

החלטתם לרכוש מסך HD? לרשותכם מסכים בשתי רמות רזולוציה המצוינות למעלה. התשובה לגבי ההבדלים בין שתי הרמות איננה חד משמעית ולא ברור האם מצדיקה כיום את הבדלי המחיר בינהן (במיוחד בגדלי מסך קטנים עד בינוניים).

 

 

כמה זה עולה לי? 

המעבר ל-HDTV מחייב השקעה עצומה: מצלמות מתאימות, אמצעי אחסון קבצים בעלי קיבולת גדולה, מכשירי עריכה מתאימים ומחשבים חזקים, נגני HD, תשתיות בעלות רוחב פס גדול ולבסוף ממירים מתאימים בבית וכמובן מסך תומך.

למעשה, יש צורך בהחלפה ושידרוג כל שרשרת השידור מהאולפן ועד הבית.

 

השקעה בסדר גודל שכזה איננה מהלך פשוט עבור חברות שידור/מפעילים ברחבי העולם ובטח שלא עבור גורמים ישראלים מקומיים כמו YES ו-HOT.

 

לכן, כניסת HD לתחום שידורי הטלוויזיה תתחיל בהשקת מספר ערוצים בודד, מעבר ללוח שידורי HD מלא (הכולל גם את ערוצי 1,2,10) יימדד בשנים ולא בחודשים.

 

שידורי HD בישראל צפויים להתחיל בסוף השנה, הם יכללו מגוון מצומצם של ערוצים ויחייבו הוצאה נוספת על ממיר מתאים. מקורות HD אחרים הקיימים כיום כוללים: נגני Blu-ray או HD DVD יקרים, הורדות מאינטרנט (חוקי/לא חוקי) וניגון ממחשבי מדיה (HTPC).

 

מחירי המסכים הדקים יורדים משנה לשנה: לפני מספר שנים הם היו בהישג יד של עשירים בלבד ואילו כיום מסכים דקים רבים הגיעו לרמות מחירים שהיו נחלת חלקן של טלוויזיות CRT. אולם, יש לזכור, כי המחירים ממשיכים במגמת הירידה ומי שממתין בסבלנות, זוכה לרכוש דגם טוב וזול יותר בהשוואה לדגם אותו החליף. 

 

גם היום ניתן לרכוש עדיין מסכי CRT במחירים נוחים של אלפי שקלים בודדים (לגודל 34'-29'), אולם, מפעלי ייצור לטלוויזיות כאלו נסגרים חדשות לבקרים, רוב היצרנים עברו לייצור ומכירה של מסכים דקים (בעיקר LCD) כך שהאלטרנטיבות מצטמצמות והולכות.

 

סיכום 

איננו ממליצים לא לקנות מסך דק: זה יפה, זה אסטטי, אינו תופס מקום רב, מציג תמונה טובה בסרטי DVD וסבירה עד לא רעה בשידורי טלוויזיה (בהתאם לערוץ / סוג הממיר והחיבור).

 

אם התקלקלה טלוויזיה ה-CRT, או שברצונכם לרכוש מסך דק משיקולי מקום ואסטטיקה, יש לקחת בחשבון את ירידת איכות הצפיה בשידורי טלוויזיה ולהמתין בסבלנות עד שידור ה-HD יגיע במלואו: רק אז תוכלו להנות ממלוא פוטנציאל המסך.

 

וגם אז, בעודכם מתמוגגים למראה שידור HD, זיכרו: ככל שהמסך גדול יותר, כך מואץ ה"שיפור" מהדור הקודם והופך קרוב יותר למונח "מהפכה". 

 

בינתיים, לא להלחץ, אין להיחפז, להחליף טלוויזיה רק אם אתם צריכים ורוצים, לשמור על שפיות ולא להכנע ללחצים שיווקיים או חברתיים. כאשר גל ה-HDTV ינחת כאן, היו סמוכים בטוחים שגם תורכם להצטרף וליהנות מהחוויה עוד יגיע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נראה טוב בחנות
לאתר dtown.co.il
מומלצים