שתף קטע נבחר

אחרי 59 שנים: זוהו חמישה מהרוגי תל א'ריש

בזמן מלחמת העצמאות ניהלו כוחות ההגנה של ישראל קרב במבואות יפו, בסופו נאלצו לסגת תחת אש צבאות ערב כשמאחור נותרים 7 לוחמים נעדרים. כמעט 60 שנים אחרי, הודיע צה"ל כי הצליח לזהות בוודאות את גופותיהם של חמישה מהם תוך שימוש בבדיקות DNA חדישות שבוצעו בארה"ב. אחיו של אחד הלוחמים שזוהו: " לא יודע אם אני יותר שמח או עצוב"

59 שנים לאחר הקרב הקשה בתל א'ריש שבמבואות יפו, בעיצומה של מלחמת העצמאות, הודיעו הערב (ב') חוקרי הענף לאיתור הנעדרים בצה"ל כי הצליחו לזהות חמישה מבין שבעת נעדרי הקרב. אחיו של אחד ההרוגים שזוהו: "לא פשוט לפתוח את הפצע מחדש. האסון הוא עדיין אסון".

 

החמישה הם סגן יחיאל רוזנפלד, טוראי דוד כוכבי, טוראי יצחק חממי, טוראי יהושוע לוסטיג ולוחם נוסף שטרם נמסרה הודעה למשפחתו. זיהויים של החמישה התאפשר בעקבות בדיקת DNA שנעשתה במעבדה מיוחדת בארה"ב.

 

הקרב בתל התרחש ב-28 באפריל 1948, במסגרת מבצע "חמץ" שנועד להדק את טבעת המצור על יפו הערבית ולשלוט על הכביש מיפו לירושלים. אז הוטל על חטיבת גבעתי בשיתוף כוחות של יחידת אלכסנדרוני וקרייתי, לכבוש את תל א'ריש ולהתכונן למתקפת הנגד של כוחות הצבא הערבי.

 

הכוחות הצליחו לכבוש את התל, אך במהלך המבצע חלה תקלה מבצעית שגרמה לעיכוב בלוח הזמנים. כתוצאה מהעיכוב, לא הספיקו הלוחמים לבנות כיאות את מערך ההגנה שלהם, וכשהחלה התקיפה הערבית הם נאלצו לסגת במהירות מהמקום. בקרב נהרגו 19 לוחמים ושבעה אחרים הוכרזו נעדרים. חמישה מתוכם נקברו בנחלת יצחק וזוהו רשמית רק היום, בעוד גופותיהם של שני לוחמים אחרים לא אותרו מעולם.


ארבעת ההרוגים ששמותיהם הותרו לפרסום (צילום: באדיבות דו"צ)

 

"אני לא יודע אם אני יותר שמח או יותר עצוב", אומר ל-ynet אהרון פלד, אחיו של יחיאל רוזנפלד ז"ל. "האסון הוא אסון. גם אחרי 60 שנה, לחזור אחורנית ולעבור שוב את הטראומה הזו זה לא קל, אבל אלה הם החיים. בין בני המשפחה אני התנגדתי לפתוח מחדש את הפצע, אבל אחי, מאיר פלד התעקש ונלחם במשך 60 שנה שצה"ל יפתח את הקברים ויחקור את הגופות. לצערי, מאיר נפטר לפני חודש ולא זכה להיות נוכח בניצחון מאבקו".

 

לדברי פלד, זיהויים של החמישה בהם אחיו, הוא סיום לתקופה ממושכת ומורכבת, עם סימני שאלה רבים. "מ-48' הסתובבנו בתחושה קשה כי ידענו שהקרב היה אכזרי והנסיגה היתה מבולבלת מאד. איש מבין המשפחות לא ידע במשך שנים ארוכות שחברה קדישא אספה את הגופות מסביב לתל וקברה אותם בנחלת יצחק. במשך 20 שנה הסתובבנו בהרגשה שהערבים זרקו את הגופות לבור. אבל לאחי היתה תחושה שבקבר בנחלת יצחק טמונים ההרוגים, והוא צדק".

 

דוד לוסטיג, אחיו של טוראי יהושוע לוסטיג, התרגש מאד כשהתבשר על זיהוי גופת אחיו: "טוב שזה נגמר, אני היום בן 88, כבר לא כל כך צעיר ועברתי הרבה דברים בחיים, אבל אני עדיין מאד מתרגש. הכרתי את כל השבעה, הם היו בחורים טובים וצעירים. חבל לי שזיהו רק חמישה מהם".

 

דוד מגלה כי אחיו, יהושוע, נפל בקרב בתל א'ריש אף על פי שלא היה צריך להיות נוכח במקום: "הוא התחתן עם חברתו ולקראת חג הפסח אמרו לו לקחת חופש ליומיים שלושה. במהלך החופש, הוא ראה את הגדוד עובר ברחוב הראשי לכיוון יפו. מיד קפץ על האוטו שעבר והצטרף לחבריו, אבל מפקד הגדוד זרק אותו ואמר לו ללכת הביתה לחופש. אחי נסע הביתה, לקח את האופנוע, נסע אחרי הכוחות וחבר אליהם. הוא נהרג בפריצה לתל א'ריש".

 

חקירה ארוכה, טכנולוגיה חדשנית והרבה רגישות

במסיבת עיתונאים בבית סוקולוב בתל אביב, בישרו חוקרי הענף לאיתור נעדרים כי בתום חקירה ממושכת בת 10 שנים, הם הצליחו לזהות בוודאות מלאה חמישה מבין הנעדרים בקרב. סא"ל אורלי כהן גופן, ראש הענף לאיתור נעדרים, אמרה כי "מדובר בסיומו של תהליך מורכב ורגיש, הכולל חיפוש בארכיונים, עדים ובני משפחה, חיפוש בנבכי ההלכה ופתיחת הקברים. היו ציפיות גדולות ואכזבות מצד המשפחות שיקיריהם לא זוהו. הבטחנו למשפחות שנמשיך ונחקור עד שנביא את כל יקיריהם לקבר ישראל".

 

סרן במיל', פרופסור אלון פרס, סיפר כי זיהויים של הנעדרים, שדגימות מגופותיהם הוצאו מקבריהם בנחלת יצחק, התאפשר בזכות טכנולוגיה חדישה שקיימת רק במעבדות בארה"ב, בתהליך ארוך שנמשך 9 חודשים: "לצערנו, לא היה בידינו הטכנולוגיה הדרושה לזהותם בארץ. בדיקת ה-DNA שנעשתה על ידי החוקרים היא ודאית ב-100%".

 

חוקר נוסף, סרן במיל' אמיר רוזנברג סיפר כי תהליך החקירה היה מורכב וכלל בעיות משפטיות והלכתיות: "במשך תקופה נדרשנו להדיינות רצינית לגבי פתיחת הקברים בנחלת יצחק. הוגדרו שלושה תנאים לפתיחת הקברים: סבירות גבוהה שמדובר בנעדרים מתל א'ריש, אפשרות לבדיקת DNA והסכמת המשפחות. לאחר ששלושת התנאים התאפשרו, התאפשר הזיהוי".

 

לדברי רוזנברג, היתה חשיבות גדולה בזיהוי הגופות, גם לאחר 59 שנים. "לחפש אחרי כמעט 60 שנה אחרי נעדרים זה דבר מרגש ובכלל לא פשוט. החקירה כללה תשאול של המשפחות, המשתתפים בקרב וארכיונים בישראל ובבריטניה", סיפר. 

 

על פי נתוני הענף לאיתור הנעדרים, ישנם 195 חיילים שמקום קבורתם אינו נודע ועוד עשרה נעדרים שלא ברור מה עלה בגורלם. גופותיהם של חלק מהחיילים שמקום קבורתם לא נודע נמצאות ככל הנראה במצרים ובירדן. לדברי ראש הענף, סא"ל כהן גופן, בעקבות השיפורים הטכנולוגיים הקיימים ישנה אופטימיות זהירה כי תתאפשר מציאתם וזיהויים של חללים נוספים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות דובר צה"ל
דוד כוכבי ז"ל
באדיבות דובר צה"ל
באדיבות דובר צה"ל
יחיאל רוזנפלד ז"ל
באדיבות דובר צה"ל
באדיבות דובר צה"ל
יהושוע לוסטיג ז"ל
באדיבות דובר צה"ל
מומלצים