שתף קטע נבחר

"פוליגרף? שב"כ? זה משדר פאניקה"

שרים בממשלה מביעים פליאה על ההחלטה החדשה להזהירם לפני ישיבות ממשלה מפני הדלפות: "ברור שיש למנוע הדלפות, אבל מכאן ועד לקיחת מכשירים ניידים או איום בחקירה - הדרך ארוכה". בלשכתו של אולמרט נזהרים מהשימוש במילה "פוליגרף", אך מבהירים שהם מרוצים מהדיון הציבורי: "מימדי התופעה יצטמצמו"

המלחמה בהדלפות נמשכת. מזכיר הממשלה, עובד יחזקאל, יזהיר את השרים לפני דיונים ביטחוניים ומסווגים מפני חקירה של הדלפות על ידי השב"כ. במסגרת זאת עלולים שרים למצוא עצמם נחקרים בין היתר באמצעות פוליגרף, כל זאת כחלק ממלחמתו של ראש הממשלה אהוד אולמרט בהדלפות פרטים מסווגים.

 

כחלק מהנוהל החדש יקריא מזכיר הממשלה לפני כל דיון מסווג בממשלה את סעיף 35 לחוק, הנוגע להדלפת מידע מסווג. "על פי סעיף זה רשאי ראש הממשלה לנקוט בכל האמצעים למצוא את המדליף", מבהירים בלשכת ראש הממשלה. "בין יתר האמצעים נכללים גם חקירת שב"כ ואף שימוש בפוליגרף".

 

לצד זאת מכחישים הבוקר (ה') בלשכת ראש הממשלה את הדיווחים על כך שאולמרט הזהיר את השרים בנוגע לאפשרות שייבדקו בפוליגרף. לדברי גורם בכיר בלשכה, כל מה שנאמר הוא שמעתה יוחל הנוהל החדש של הקראת סעיף 35 וייתכן כי חלק מהשרים פירשו זאת בכך שהם עלולים להיחקר בפוליגרף.


ישיבת ממשלה. "ההרגשה היא שלא סומכים על שרים" (צילום: רויטרס)

 

"ראש הממשלה ומזכיר הממשלה לא איימו ולא הזהירו את השרים שהם או עוזריהם יבדקו בפוליגרף", אמר אותו גורם. "כל מה שנאמר הוא שמעתה יופעלו האמצעים, כולל מסירת הטלפונים והקראת סעיף החוק, לפני ישיבות מסווגות".

 

מספר שרים אמרו הבוקר ל-ynet כי הם רואים בהחלטה להזהיר את השרים לפני ישיבות, ניסיון כושל למנוע הדלפות. "מההחלטה עולה תחושה של פאניקה", אמר אחד מהם. "ההרגשה היא שלא סומכים על שרים וזאת תחושה מאוד לא נעימה. ברור שיש למנוע הדלפות, ואני אישית מתנגד להדלפת חומרים מסווגים מדיונים סגורים ונמנע מכך בכל שנותי הרבות בפוליטיקה. אבל מכאן ועד לקיחת מכשירי הטלפון הניידים, או איום בחקירת שב"כ ופוליגרף - הדרך ארוכה".

 

שר אחר אמר: "ראש הממשלה אכן דיבר על הצורך במניעת הדלפת חומרים. זה היה בקבינט האחרון לפני כשבועיים. אבל לא הזכיר עניין של פוליגרף. כך או כך, ראוי היה לחדד את ההנחיות, אבל אין לפעול באיומים כנגד שרים. שר שרוצה להדליף דבר מה ידליף אותו, אם לא עכשיו, אז עוד שעה שעתיים. המערכת הזאת צריכה להיות בנויה על אמון ולא על איום ששרים או עוזריהם יחקרו על ידי השב"כ".

 

בלשכת ראש הממשלה בירושלים דווקא מברכים על הדיון הציבורי שנפתח בעקבות הפרסומים על הצעדים שמתכוונים אהוד אולמרט ומזכיר הממשלה לנקוט כדי למנוע הדלפות. "הצעדים ננקטו כחלק מהפקת הלקחים של וועדת וינוגרד ושל ועדת ליפקין-שחק, ליישום המלצות וינוגרד. הדיון הציבורי יצמצם את ההדלפות האלה שהפכו לפגע רע, ומנעו דיונים ענייניים בממשלה. אנו מניחים שבתהליך ארוך טווח הממשלה כולה תרוויח. הרוב המוחלט של השרים מגבה את הצעדים שננקטו כדי למנוע הדלפות", אמר גורם בכיר בלשכה.

 

נושא המאבק בהדלפות זכה לכותרות מוקדם יותר השבוע, כאשר מזכיר הממשלה הוציא תקנה חדשה לשרים לפיה עליהם להפקיד את אמצעי התקשורת שלהם בכניסה לישיבה השבועית. "כשתצאו, תקבלו אותם בחזרה", הבטיח יחזקאל.

 

זאת ועוד - ביום ראשון, לראשונה מזה שנים ארוכות, הטיל אולמרט איפול מלא על סקירת ראש השב"כ, יובל דיסקין. מזכיר הממשלה ויועץ התקשורת, ינקי גלנטי, הבהירו בתדריך לכתבים מדיניים כי מדובר ב"חומר רגיש שאין כוונה לחושפו

לציבור, או לפלסטינים". כמו כן הבהירו שמדובר במדיניות חדשה, שיישומה החל בימים אלה ונועדה לצמצם את ההדלפות מדיונים רגישים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט. אזהרה לשרים
צילום: פלאש 90
פוליגרף. "לא לפעול באיומים"
צילום: שאול גולן
מומלצים