שתף קטע נבחר

נפרדנו כך: טיול לסוף החופש הגדול

רגע לפני שהחופש הגדול נגמר, כדאי לצאת לטיול בשניים מהחופים המקסימים ביותר ארץ: חוף דור והחוף בגבעת אולגה, בהם נוכל לפגוש שרידים ארכיאולוגיים, רצועות חוף מרהיבות בניחוח נוסטלגי, בריכות טבעיות וגם פריחות מפתיעות

חבצלות החוף הפורחות, ושרביטי החצב העולים במלוא הדרם מבשרים על הסתיו המתקרב, ועימו על סיומו של החופש הגדול - ממש בסוף השבוע הקרוב.

 

עם החזרה לשגרת העבודה והלימודים, המסיימת את עונת טיולי באמצע השבוע, מתחייבת גם פרידה מחופי הים. לכן, יצאנו להיפרד משני חופים פורחים ומהנים - חוף דור והחוף בגבעת אולגה.

 

תעלומת החילזון הכחול

נתחיל את סיורנו במוזיאון המזגגה שבקיבוץ נחשולים, השוכן במבנה אבן מרשים שנבנה על ידי הברון רוטשילד בשנת 1891. לאחר שעמד המבנה נטוש במשך למעלה מ-85 שנים, הוחלט לפתוח במקום מוזיאון ארכיאולוגי שבו מוצגים מרבית הממצאים מחפירות תל-דור.

 

העיר דור (דורה) הייתה עיר נמל כנענית הנזכרת בתנ"ך פעמיים: בספרי יהושע ושופטים, ובהמשך הייתה לעיר יוונית ורומית. בחפירות המתבצעות במקום, חלקן גם תת-ימיות, נמצאו חרסים רבים, חלקי רצפות פסיפס, עמודים וקירות רבים.

 

במוזיאון תוכלו לראות שרידים רבים מחיי היום יום של תושביה, המעידים על חיים תוססים ועל מסחר בינלאומי משגשג. ביניהם תוכלו לראות חפצי מותרות מיוחדים שיובאו מארצות הים התיכון, חלקם קשורים לפולחן, כמו חילזון התכלת שנותר עדיין בגדר תעלומה.

 

צבע התכלת, המוזכר בתורה, שימש לצביעת מעילו של הכהן הגדול ופתילי הציצית שלו. לפי הגמרא, קיום מצוות צבע התכלת חייב להיעשות מצבע המופק מדמו של חילזון. בשלב כלשהו, כנראה אחרי חתימת התלמוד, פסק השימוש בצבע התכלת למצוות ציצית והמסורת לגבי החילזון ממנו יש להפיק את התכלת אבדה.

 

המוזיאון מציע גם פעילויות כמו חיפוש החילזון תוך צלילה במפרצים, רפאות חרסים, סדנת פסיפס וסיורים מודרכים בתיאום מראש. הכניסה בתשלום. (א'-ה': 08:30-14:00, ו': 10:00-13:00, 04-6390950 ).


רצועת חוף נפלאה ושרידים היסטוריים. תל דור (צילומים: שרה גולד)

 

חוף נוסטלגי לרביצה ממושכת

לאחר הביקור במוזיאון, נקיף את התל שבו נמצאות בעיצומן החפירות בעיר העתיקה דור. נעלה על התל משמאל (מדרום לכיוון מערב), ונצפה בבריכות טבעיות וחפורות, אשר יש הסבורים כי שימשו גם לגידול החלזונות המיוחדים.

 

נמשיך בשביל העיזים המקיף את התל המוביל אותנו למפרצונים ולמרינות עתיקות. כשתרצו לסיים את הסיור תוכלו לחזור דרומה לנקודת ההתחלה או להמשיך עד לשמורת חוף הבונים. המעוניינים לטייל מכיוון שמורת חוף הבונים יקבלו מהרשויות מפת טיול ובה פירוט והסברים אודות שמונה תחנות המסומנות בשטח.

 

לאורך המסלול לחוף הבונים פורחים עכשיו עשרות שיחי קריתמון ימי. הפרחים הסוככיים הינם ירוקים צהבהבים, בגוון ירוק ורענן, בניגוד ליובש השולט בכל שאר צמחי החוף. ימאים היו נוהגים להחמיץ ולשמר את עלי הצמח (שאינו מוגן) לימי החורף ולמסעותיהם הארוכים ללב ים.

 

אורכה של רצועת החוף היפה והנקייה שבין חוף דור לחוף הבונים שבצפון הוא כ-4.5 ק"מ, והיא שמורת טבע משובצת מפרצונים, סלעי כורכר מתפרקים וחול הנקי שהגיע מהנילוס עד הלום. כל אלו גרמו לתופעות כמו טבלאות גידוד - משטחי סלע שהמים הרדודים שבהם מהווים בית גידול מתאים לבעלי חיים ימיים מסויימים כמו בלוטי- ים, חופיות, טחבית הסלעים, שושנת-ים אדומה ועוד.

 

חוף דור (טנטורה) הוא אחת מרצועות החוף הנעימות והחוליות שהתמסחרו לאחרונה. במקום מפרצים נוחים לשחייה התחומים על ידי שוברי גלים טבעיים אשר יוצרים מעין בריכות טבעיות וצלולות שבהם אין גלים.

 

החוף הנוסטלגי הוא המקום לרביצה ממושכת, ל"סתלבט" בורגני המלווה את השמש בשקיעתה. נעים לגלות שלמרות ההתמסחרות, הים והחוף נשארו מדהימים כמו לפני שנים. במקום גם מקלחות ומלתחות. הכניסה בתשלום.

 

איך מגיעים? נוסעים על כביש תל אביב-חיפה הישן (מס' 4), יורדים במחלף זכרון יעקב לכיוון צומת פורדיס. פונים לכביש 7011, ונוסעים ישר לחוף דור.

 

 

החבצלות נראות נפלא

גבעת אולגה הנמצאת מערבית לחדרה, נקראת על שם אולגה חנקין, אשתו של יהושע חנקין, גואל האדמות הידוע. השכונה בנויה על גבי צוק כורכר היורד לים לעיתים מגובה רב, ונושק לרצועת חוף בתולית, נקייה ונינוחה, אשר שוברי גלים טבעיים יוצרים בה אזורי בריכות טבעיות, נוחות לרחצה, כמעט ללא גלים.

 

החוף רגוע ואינו הומה אדם. מגיעים לכאן רוחצים כמו בימים הטובים - נטולי פוזה, ידידותיים, ללא גלשנים (אין גלים),

ללא ג'יפים, וללא מטקות.

 

במקומות מסויימים התפורר הסלע, בבלייה מכנית או בעקבות מפולות, וחול ים רך מכסה על הסלעים, ומאפשר גישה נוחה לים.

 

לפני שתחליטו להתמקם ולטבול, המשיכו דרומה עם הכביש עוד כ-150 מטר, עד לחנייה מאולתרת, כשמשמאלכם תראו צוק הגולש לים. זהו המקום להחנות את הרכב ולהתכונן להפתעה.

 

מיד ביציאה מהרכב תגלו את מאות פרחי חבצלות החוף הלבנות, בין הפרחים הגדולים היפים הפורחים בארץ. הפרחים ממשפחת הנרקיסיים נפתחים לפנות ערב, ומפיצים ריח נעים המבשם את האוויר. החבצלות פורחות בבת אחת לאורך חופי הארץ כשהיום מתקצר, ונראות נפלא, כאילו יצאו זה עתה מסלון כלות, גם בחום הנורא.

 

הצמחים הפורחים בחוף פיתחו מנגנוני הישרדות מיוחדים כנגד הרוחות, רסס הים ונדידת החולות. כך לדוגמא זרעי הצמח מצופים שכבה מיוחדת המאפשרת להם לצוף מרחקים בים מבלי לאבד מחיוניותם.

 

צמחים נוספים הפורחים עתה בחוף הם נר הלילה החופי בעל הפרחים הצהובים, והקריתמון הימי, אך החבצלת ללא ספק גונבת את ההצגה.

 

החבצלות גונבות להם את ההצגה. קריתמון ימי

 

אם נמשיך צפונה לרגלי הצוק הגבוה, נגלה בריכה הטבעית בתוך הים. המים צלולים ותכולים, ובשעות הבוקר יש גם צל למרגלות הצוק. זהו בדיוק הזמן לבחור פינה להתמקם בחוף המוסדר ללא תשלום, ולהיכנס לטבילה - סוכת המציל אינה רחוקה.

 

כאשר שבעתם מהים, אך קיבתכם עודנה רעבה, חיזרו על עקבותיכם עד לעיקול הדרך, חנו במגרש החניה לפי השילוט, חצו את כפר הנופש המטופח עד לקו המים, עלו לראש הגבעה הצופה לים, למסעדה בבית חנקין (כ-30 מדרגות, ללא הסדר לנכים).

 

בניית הבית שבנה יהושע חנקין לאשתו אולגה הסתיימה בשנת 1938, אך היא לא זכתה להתגורר בו אף לא יום אחד. המקום מכבד את זכרה בתמונות ומציע ארוחת בריאות חלבית ומהנה ברקע נופי הים והחוף. האוכל מוגש בכלים מהאוסף הנוסטלגי של אריק, המפעיל את המקום בשלוש השנים האחרונות, שבו צלחת לא תדמה לרעותה וגם הסכו"ם לא יהיו תואמים.

 

איך מגיעים: יורדים מכביש החוף במחלף אולגה, ונכנסים ברחובה הראשי והמטופח של גבעת אולגה. נוסעים עד סוף הרחוב עד שמגיעים לקומפלקס מלון הדירות הנמצא על שפת הים, ופונים שמאלה. נוסעים כ-400 מטרים ומגיעים לחוף מוסדר ומטופח, הכולל כרי דשא ומלתחות ללא תשלום.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יצאו מסלון כלות. חבצלות החוף
צילום: שרה גולד
חצבים המבשרים את בוא הסתיו
צילום: שרה גולד
שמורת טבע וטבלאות גידוד
צילום: שרה גולד
מומלצים