שתף קטע נבחר
זירת הקניות
צילום: liquidlibrary

ארזתם לבד?

שינויים קטנים באורח החיים, זה כל מה שצריך לעשות כדי לעזור להציל את הכדור. איך מתחילים? תנו לנו לפנק אתכם בערכת הצעות ידידותית למשתמש ולסביבה - שדווקא רצוי לנסות בבית. היום: כך תמגרו את מפגע שקיות הניילון הלאומי (בלי הממשלה)

ב-2002 אסרה בנגלדש את השימוש בשקיות ניילון לאחר שהתברר כי הן סותמות את תעלות הביוב במדינה; באירלנד הן נמכרות בתשלום ותוך שנה כמותן פחתה ב-90%; ממשלות טנזניה, רואנדה, טייוואן וסינגפור שוללות את חלוקתן בחינם; דרום-אפריקה דרשה מהיצרנים להפוך אותן לעמידות יותר וכך מזערה את צריכתן; דנמרק ואיטליה הטילו עליהן מיסוי עקיף; בריטניה מפעילה תוכניות הסברה המפצירות בציבור להמעיט להשתמש בהן. ובישראל? מיליוני שקיות נחטפות מדי יום. הלו, זה בחינם! 

 

 

יובל חלף מאז הוצגו שקיות הפלסטיק הראשונות לאריזת מזון בארצות-הברית. בשנת 1957 הן נחשבו למוצר יעיל וזול, בשנת 2007 מידת הנזק שהן גורמות לסביבה הביא מדינות רבות להשקיע תקציבי עתק בצמצום השימוש בהן. 400 עד 1,000 שנה יעברו בטרם תתכלה כל שקית, ועל הדרך היא תספיק לקפד את

חייהם של כ-100,000 לווייתנים, ציפורים, כלבי ים וצבים מדי שנה. אבל עוד טרם הושלכה, תהליך ייצורה של כל שקית יניב זיהום אוויר, צריכת אנרגיה מיותרת ופליטת גזי חממה. ועוד לא הזכרנו את העובדה שהניילון, כמו כל חומר פלסטי, הוא תוצר לוואי של נפט. 

 

על-פי ההערכות, כשבע מיליון שקיות ניילון מסופקות לצרכנים הישראלים מדי יום, וכשני מיליארד מהן בשנה. תקווה מסוימת מגולמת בהצעת חוק חדשה שתונח על שולחן הכנסת עם תום פגרת הקיץ, ותחייב לגבות מס על כל שקית. תחת הניילון המרשרש, מקווים מנסחי החוק, הישראלים יעברו לשימוש בשקיות רב-פעמיות המיוצרות מפוליפרופילן, חומר פלסטי עמיד וידידותי יחסית לסביבה. בינתיים, הסביבה משלמת את מחירן של השקיות שאנחנו מקבלים בחינם.  

 

נו, אז מה כן? 

 

  • לכו לסופרמרקט עם תיק בד או סל גדול ואל תיקחו את שקיות הניילון שמחולקות בחינם בקופות. את התיק/סל השאירו במכונית או ליד דלת הבית כדי לא לשכוח אותם. זה הרגל 'מגונה' שרכשתי בחו"ל שעובד מצוין גם בארץ (אוון כהן)

 

  • את המצרכים ארזו בקרטונים ששימשו להעברת מוצרים כמו בקבוקי שמן, קופסאות שימורים ועוד, שלרוב אפשר למצוא ערימות מהם בסמוך לסורפמרקטים (שולי)

 

  • אל תשמשו בשקית להעברת מוצרים באריזות גדולות עם ידית נשיאה, כמו חיתולים חד-פעמיים, נייר טואלט, מגבות נייר, אבקות כביסה וכדומה (דן חסכן)

 

  • ואם בכל זאת אתם משתמשים בשקיות ניילון בסופרמרקט, ארזו באופן חכם את המצרכים והשתמשו בכמה שפחות מהן (דלית)

 

  • אל תזרקו את שקיות הניילון מהסופרמרקט והשתמשו בהן כשקי אשפה. כך לא תיקנו עוד שקיות מיותרות (אלון זילברמן)

 

  • כשאתם פוקדים את השוק או הסופרמרקט, השתמשו בשקיות ניילון שאספתם. במקום להושיט את היד ולתלוש שקית חדשה מהמתלה, פשוט שלפו שקית משומשת (דנה, באר-שבע)

 

  • במקום בשקיות חד-פעמיות מניילון דקיק, השתמשו כמה פעמים בשקיות אוכל מפלסטיק עבה בעלות סוגר רב-פעמי (עופר)

 

  • ובכלל, את ארוחת העשר של הילדים ארזו בקופסת פלסטיק רב-פעמית. בתי ספר רבים הנהיגו את השימוש בקופסאות, וכך העלימו את הלעג בו לעתים נתקלים ילדים ידידותיים לסביבה

 

  • כשאתם יוצאים לשופינג בקשו מהמוכרים בחנויות לא לארוז את המוצר החדש שקניתם בשקית נייר, אלא הניחו אותו בתיק שהבאתם איתכם מהבית (דנה, תל-אביב)

 

  • ואם פיתו אתכם שקיות הנייר והפלסטיק האיכותיות המחולקות בחנויות הבגדים וכלי הבית, העשויות מחומר פלסטי עמיד יחסית, עשו בהן שימוש חוזר

 

  • במקום לעטוף זרי פרחים בנייר צלופן מרשרש, שמושלך מיד שהזר הונח באגרטל, אפשר לוותר על העטיפה לגמרי. בארצות רבות, מתברר, הפרחים נעטפים בנייר עיתון או בנייר ממוחזר (דנה)

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים