שתף קטע נבחר

אמנות לעם או לשר?

"משרד התרבות השתלט על אמנות לעם", טוענים חברי הנהלת העמותה שהתפטרו במחאה על מינוי חברים חדשים, רובם המוחץ אנשי מפלגת העבודה, שהופיעו ברשימה שהוכנה על ידי השר מג'אדלה. במקביל פעל השר גם למינוי יו"ר לעמותה. במשרד התרבות מכחישים התערבות בהליך המינויים

שבועות ספורים אחרי התפטרותם של מנכ"ל "אמנות לעם" גדעון שירין ויו"ר העמותה אלעזר שטורם, הגישו את התפטרותם גם חמישה מחברי הוועד המנהל במחאה על מה שהם מכנים "השתלטות של משרד התרבות על העמותה". מדובר בבני גל-עד, קרלו שטרנגר, אריה רוטנברג, רונית דולב ובני וקנין, שביקשו לסיים את תפקידם לאלתר. חבר נוסף בוועד המנהל, ראש עיריית קריית שמונה חיים ברביבאי, עתיד גם הוא להגיש את התפטרותו.

 

הרקע להתפטרות ההמונית הוא מהלכים למינוי חברים ויו"ר לוועד המנהל של

העמותה, שנעשו בשם שר התרבות ראלב מג'דלה, ובמקביל - דו"ח מיוחד של ועדת בדיקה בראשות יוסי פרוסט, שכיהן בעבר כמנכ"ל אמנות לעם.

 

הדו"ח הוגש ימים ספורים אחרי שמונתה ועדת הבדיקה, ואף שנחשב חסוי, ההדלפות מתוכו גרמו סערת רוחות בעמותה. חברי הוועד המנהל טענו במכתב לשר מג'אדלה כי הדו"ח הוגש לשר מבלי שחברי הוועדה נפגשו עם החשב המלווה או עם חברי הוועד המנהל, וכי לא התאפשרה לעמותה זכות טיעון ותגובה כנדרש.

 

משרד התרבות סרב להעביר לידי ynet את הדו"ח המלא, אך נודע כי הוא מתבסס על נתונים שהוגשו בידי משרד התרבות ועל דו"ח של משרד רו"ח גורודנסקי-ביטראן.

 

בארבעת החודשים האחרונים ביקש חשב משרד התרבות מאמנות לעם להגיש 18 דו"חות ביקורת שונים. חבר הוועד המנהל, חיים ברביבאי, אמר היום: "כשמחפשים, מוצאים. אם לטענת המשרד נעשו עבירות או מעשים בניגוד לחוק, יש דרכים לטפל בזה. לשם כך יש חשב, מבקר פנים, יועץ משפטי והנהלה שיפעלו לתיקון הדברים. אבל אני לא חושב שיש כאן ניסיון לתקן - הם באים בכדי לשחוט, במטרה לבצע השתלטות של משרד התרבות על העמותה".

 

כשלים ואי סדרים

במשרד התרבות לא מבינים על מה המהומה. "מהדו"חות האחרונים שהוגשו למשרד, עולים ממצאים חמורים המעידים לכאורה על התנהלות לקויה של ראשי העמותה בעבר", טוענים במשרד. "לאור הזעזועים שעוברת העמותה ומתוך הבנה וראייה כי פעילותה חשובה ואין לה תחליף, פועלים לאחרונה השר והמנכ"ל במרץ רב על מנת לחדש את פני העמותה והבאתה לפעילות תקינה".

 

על כך שמצבה של "אמנות לעם" בכי רע ושבדיקות שונות מעלות חשש לאי סדרים בתוכה, אין עוררין. גם מאבקי העמותה עם העומדים בראש משרד התרבות ידועים. בכל זאת, המחוקק אינו מתיר למשרד התרבות ולשר העומד בראשו להתערב במינויים בעמותה.

 

הכשלים המיוחסים לעמותה רבים, ובולט בהם אי היישום של חוק אזרחים

ותיקים. במסגרת חוק זה אמורה היתה העמותה להעניק הנחות לוותיקים, אולם רו"ח שפיר מגדיר נושא זה כ"טיפשות שנעשתה מחוסר מחשבה", ולא מחדל מכוון, וביקורתו מופנית גם למשרד התרבות עצמו, שלא בדק את הדיווחים ולא קיים שום מהלך של בקרה.

 

בעקבות פניית ynet להבהרת דבריו של רו"ח שפיר, כפי שעולים מפרוטוקול הישיבה, נחשפים כשלים חמורים. מבדיקה ראשונית של הדוחות הכספיים עולה, כך לדברי החשב, כי משנת 1999 דווחה העמותה על זכאים לתשלום בהיקף של 2.5 מיליון שקל, אך לא העבירה את הכספים בפועל.

 

"לא הצלחנו לקבוע עם השר"

במסגרת הכשלים והמצב אליו נקלעה העמותה, טוענים חברים בוועד המנהל כי נערכו על ידם במהלך החודשים האחרונים ניסיונות רבים ליישב את ההדורים מול משרד התרבות שסגר את הברז. הניסיונות, לדברי הדירקטורים המתפטרים, עלו בתוהו. "ביקשנו להגיש תכנית הבראה שכוללת היערכות לשינויים, צמצומים בכוח אדם וגיוס כספים, אבל במשך חודשים לא הצלחנו לקבוע עם השר פגישה. פשוט לא עניין אותו לשבת איתנו. הוא רצה הנהלה חדשה שתעשה את דברו".

 

מצויד במסקנות ועדת פרוסט שהמליצה למג'אדלה, בין היתר, לקבוע הנהלה חדשה של 5-7 אנשים שביחד עם המשרד תהיה אחראית על מינוי מנכ"ל זמני, השר ומשרדו היו מוכנים לפעולה. המלצה זו, יש להדגיש, עומדת בניגוד להנחיות היועצת המשפטית של משרד התרבות. בתשובה לפנייה שהוגשה ליועצת המשפטית באמצעות דוברת המשרד בעניין זה נכתב מפורשות: "שר אינו יכול למנות חברים לוועד מנהל של גוף אותו המשרד מתקצב". עוד המליצה הוועדה "להגדיר מחדש 'יחסי' המשרד עם העמותה", לקיים דיונים על הפרטתה ולבטל את מחלקת ההפקות באמנות לעם.


מג'אדלה. "אמנות לעם" חיה ופועמת (צילום: חגי אהרון)

 

ממסמך רשמי, שהוציא משרד התרבות ומובא כאן כלשונו, עולה כי למרות ההנחיות קיבל מג'אדלה את המלצות הוועדה. "במסגרת פעולותיו של השר להצלת פעילות העמותה, מונו 5 חברי ועד מנהל חדשים וזמניים, שיפעלו לחידוש פעולותיה של 'אמנות לעם', עמידה בהתחייבויות כלפי מוסדות תרבות ואמנים וכן החזרתה של העמותה לדרך של מנהל תקין", כותב דובר השר ומוסיף, "השר מינה חשב מלווה וממלא מקום מנכ"ל זמני, אשר בוחן את מצבה הכלכלי של העמותה ואת הדרכים לחידוש פעילותה בהקדם האפשרי. מינוי חברי ועד חדשים הינו צעד נוסף בדרך להשגת המטרה – 'אמנות לעם' חיה ופועמת".

 

גם בדיון ועדת החינוך מיום 15 באוגוסט, הצהיר השר בפני מנהלי מוסדות, אמנים וחברי כנסת: "מינינו חמישה אנשים ראויים, טובים, מהשורה הראשונה שהסכימו להיות ועד מנהל זמני להצלה". באותה הישיבה הוסיף השר ואמר: "מינינו יו"ר ואני מאמין שהחל מהלילה, הדברים יתקדמו בכיוון הנכון ויבוא המענה לגוף הזה".

 

"השר לא מינה"

במשרד התרבות מכחישים היום בכל תוקף את דבר המינוי ואומרים בתגובה: "השר לא מינה את חברי הועד המנהל החדשים ב'אמנות לעם'. מינוי זה הוא מסמכותה של מועצת 'אמנות לעם'. אין זה תפקידו של השר למנות או להתערב במינויים אלו".


 

את תגובת המשרד קשה ליישב עם דברים שאומר ל-ynet היו"ר החדש, דוד פרוינד, מי שכיהן בעבר כיו"ר תיאטרון החאן וכדירקטור בחברה למתנ"סים. פרוינד מאשר שההצעה לכהן בתפקיד הגיע ישירות מהשר מג'אדלה ומדבר על רשימת אנשים מומלצים שהוכנה על ידי המשרד לכהן בוועד המנהל של העמותה. "הוא היה צריך להרכיב רשימה, הוא הרכיב והציע אותה", אומר פרוינד, "העסק היה בהתדרדרות ולקראת התנפצות כללית. האמון שלו בחברי העמותה הקודמת היה כנראה נמוך מאוד. הוא צריך היה להחליט אם להנשים את העמותה הזו, להעביר כספים או לא, אז הוא בא והציע שמות".

 

את הדברים מחזק גם חבר הועד המנהל עדי רוזנפלד שאמר: "קיבלנו רשימה". יש להדגיש כי גם המתנגדים להתערבות השר בהליך המינויים, מדגישים בכל פה כי מדובר באנשים ראויים.

 

רשימת המומלצים של מג'אדלה אכן אושרה בישיבת דירקטוריון סוערת. הרשימה כללה את פרוינד, גיורא רוזן, עו"ד חיים קמחי, אמנון נויבך ויחיאל לקט. ארבעת האחרונים ברשימה הם חברים ותיקים במפלגת העבודה.

 

מבדיקת ynet עלה כי לקט, לשעבר ח"כ מטעם המפלגה, נדרש לוותר על חברותו בדירקטוריון "אמנות לעם" שעות ספורות לאחר המינוי, כיוון ששמו נכלל גם ברשימת המועמדים מטעם מג'אדלה לכהן במועצה הישראלית לתרבות ולאמנות. גוף זה, מייעץ לשר בכל הנוגע להתוויית וביצוע מדיניות התרבות בישראל כמו גם חלוקת ההקצבות למוסדות נתמכים. חברות בהנהלות שני הגופים במקביל, תחשב כניגוד עניינים.

 

לאחר פניית ynet מיהרו במשרד התרבות להוציא תיקון לרשימת חברי הוועד המנהל החדשים ב"אמנות לעם", ממנה נפקד הפעם שמו של לקט. היום אומרים במשרד בתגובה: "מדובר בטעות סופרים שתוקנה".

 

חברי הדירקטוריון המתפטרים נדהמו לגלות בישיבת הוועד המנהל את מנכ"ל

משרד התרבות, יואב רוזן, שנכח בהצבעה על אישור המינויים החדשים. "משרד התרבות אף פעם לא נכח בישיבות שלנו, מדובר אחרי הכל בהנהלה ציבורית עצמאית. זה בהחלט חריג. התערבות בסדר גודל שכזה בניהול העמותה לא קרתה מעולם".

 

בתגובה אומרים במשרד: "המנכ"ל השתתף בישיבה בכדי לחזק את ידם ורוחם של העושים במלאכה".

 

חברי הדירקטוריון המתפטרים טוענים כי לא הותירו להם ברירה מלבד התפטרות. "קודם מייבשים משאבים, אחר כך מחכים שהגוף יגסוס וההנהלה פשוט תרים ידיים", הם אומרים ומתריעים, "איננו יכולים להיות שותפים לדבר או לתת את ידינו להליך שעיקרו מושחת. ההתפטרות היא דרכנו להביע התנגדות למה שקורה ולא היה בידינו למנוע. אנחנו מניחים שבחודש הקרוב יגישו את התפטרותם גם שאר הדירקטורים, מה שיסלול דרך למינוי הנהלה חדשה לגמרי".

 

הראשון שיצטרף אל המתפטרים הוא, כאמור, חיים ברביבאי שאומר: "מדברים על טוהר מידות אבל נותנים יד לפוליטיזציה של גוף שהוא במהותו א-פוליטי לחלוטין. במדינת ישראל שרים אף פעם לא מחזיקים מעמד, אז עכשיו כל שר שייכנס יחליף את מועצת המנהלים? כל אחד יביא את האנשים שלו וזה יהיה סופה של 'אמנות לעם'".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביגיל עוזי
לקט. טעות סופרים
צילום: אביגיל עוזי
לאתר ההטבות
מומלצים