שתף קטע נבחר

סרקוזי: לא אסכן לעולם את ביטחון ישראל

בנאום מדיניות החוץ הראשון שלו מאז בחירתו אמר נשיא צרפת: "יש לי מוניטין כידיד ישראל - וזה נכון". על איראן אמר: משבר הגרעין הוא החמור ביותר על סדר היום העולמי. דיפלומטיה עדיפה על פצצה איראנית או הפצצה באיראן. קרא ללוח זמנים לנסיגה אמריקנית מעיראק אבל אמר כי היחסים עם וושינגטון הדוקים. קרא לרוסיה לחדול מהתנהלותה הברוטלית במדיניות האנרגיה שלה עם שכנותיה

"יש לי מוניטין כידיד של ישראל והמוניטין הזה נכון. לעולם לא אסכן את ביטחונה של ישראל", כך אמר נשיא צרפת ניקולא סרקוזי בנאום מדיניות החוץ הראשון שלו מאז בחירתו במאי. בנאום, בפני שגרירים זרים בארמון האליזה, התייחס סרקוזי לשורה ארוכה של נושאים שעל סדר היום הבינלאומי, לרבות המצב במזרח התיכון והגרעין האיראני.

 

בהמשך לדבריו על ישראל אמר סרקוזי: "חרף זאת, מנהיגים ערבים רבים שבאו לפריז מאז כניסתי לתפקיד, ובראשם הנשיא הפלסטיני מחמוד עבאס, מכירים את הידידות והכבוד שאני רוחש לבני עמם. הידידות הזו מאפשרת לי לומר למנהיגים הישראלים והפלסטינים שצרפת נחושה לקחת חלק ולתמוך בכל יוזמה בעלת תועלת. אבל יש לה (לצרפת) מטרה: שהשלום יידון ראשית בין ישראלים ופלסטינים".

 

בהמשך דבריו על המזרח התיכון התייחס סרקוזי לרצועת עזה הנשלטת בידי חמאס בכינוי הישראלי "חמאסטן", ואמר כי אי אפשר לקבל את המצב כפי שהוא. שעלול להפוך לשלב הראשון של השתלטות האיסלם הקיצוני על שטחי הרשות הפלסטינית כולם. הוא אמר כי יש לפעול לשיקום הרשות הפלסטינית תחת הנשיא עבאס, ויש לפעול ללא עיכוב כדי להניע מחדש את התהליך השלום הדינמי במזרח התיכון שבסופו תוקם מדינה פלסטינית.

 

דיפלומטיה עדיפה על פצצות

סרקוזי הגדיר את משבר הגרעין כחמור ביותר על סדר היום העולמי וציין כי איראן בעלת נשק גרעיני היא אפשרות שאינה מקובלת עליו. הוא ציין כי על המעצמות להמשיך במדיניות החרפת הסנקציות נגד טהרן אך במקביל לשמור את הדלת פתוחה לשיחות אם תשעה את פעילותה הגרעינית. הוא אמר סרקוזי כי פעילות דיפלומטית ענפה מצד מעצמות העולם לבלימת תוכנית הגרעין של טהרן "היא היוזמה היחידה שיכולה לאפשר לנו להימלט מאלטרנטיבה שלדעתי היא קטסטרופית: הפצצה האיראנית או הפצצה של איראן".

 

היה זה איזכור רב משמעות של שימוש בכוח נגד איראן בתרחיש הגרוע ביותר. הוא לא פירט אם צרפת תיקח חלק מפעולה צבאית נגד איראן או אפילו תתמוך באפשרות כזו. אולם על פי פרשנים, העובדה שהזכיר ולו בחטף את האפשרות של תקיפת איראן מהווה איתות ברור לעבר טהרן על ההשלכות של המשך העדר שיתוף הפעולה מצידה.

 

בקו שונה לחלוטין מזה של קודמו בתפקיד, ז'אק שיראק, אמר סרקוזי כי צרפת מוכנה לקחת חלק בשיחות בדרג גבוה עם סוריה, אם זו האחרונה תתמוך ביוזמות הצרפתיות לפיתרון המשבר הפוליטי בלבנון.

 

עמדה מרוככת על צירוף טורקיה לאיחוד

סרקוזי פרש גם את חזונו האירופי ואמר כי בנייתה של שותפות אירופית היא משימה ראשונה במעלה עבור צרפת וקרא להקמת ועדה מייעצת של נציגי המדינות באיחוד, שתדון בעתיד החוקה האירופית ועתיד האיחוד בשנים הבאות.

 

בהקשר זה הוא ציין כי ועדה זו צריכה לדון גם בעתיד יחסי האיחוד וטורקיה והציג עמדה מרוככת יותר מזו שהוצגה על ידו עד כה. סרקוזי היה ידוע כמתנגד נחרץ לצירופה המלא של טורקיה לאיחוד ומעדיף - כמו קנצלרית גרמניה מרקל - שותפות הדוקה על פני חברות מלאה. בנאום הוא אמר עם זאת כי לא יתנגד להמשך המשא ומתן בין בריסל לאנקרה כל עוד כל האפשרויות נלקחות בחשבון - גם חברות מלאה וגם שותפות "שהיא האפשרות עליה דיברתי בכל מסע הבחירות שלי - ולא שיניתי את דעתי בנושא".

 


האלטרנטיבה לדיפלומטיה: פצצה או הפצצה. נאום סרקוזי (צילום: AFP)

  

להפסיק עם "בריונות" האנרגיה

הוא התייחס בנאום גם לרוסיה והזהיר אותה מפני ניהול מדיניות משאבי האנרגיה שלה באופן ברוטלי, על רקע החשש באירופה מעתיד אספקת הנפט והגז ליבשת. סרקוזי ציין כי רוסיה סוללת את חזרתה למרכז הבמה העולמית על ידי שימוש במשאבי הנפט והגז שלה באופן ברוטלי לעיתים".

 

סרקוזי אמר כי מהלך זה של רוסיה מתנהל "כאשר העולם כולו, ובמיוחד אירופה, מקווה לתרומה חשובה וחיובית מצד רוסיה באשר לפיתרון בעיות הדור הזה". הוא הוסיף ואמר - שלא מתוך הכתב - "כשמדובר במעצמה גדולה, אסור להשתמש בברוטליות".

 

דבריו של סרקוזי נאמרו בעקבות המשא ומתן הקשוח שמנהלת רוסיה עם שכנותיה - אוקראינה ובלארוס - על גובה התשלום בעבור הגז והנפט שהן רוכשות ממנה. כאשר נתקלו הרוסים בהתנגדות להעלאת המחיר, הופסקה הזרמת הגז והנפט בצינורות בטענות שונות של תיקוני או תקלות. הניתוק הדאיג מאוד את מדינות מערב אירופה, שחלק ניכר מהגז והנפט שהן רוכשות מרוסיה מוזרם אליהם בצינורות דרך מדינות מזרח אירופה.

 

מאז בחירתו במאי ניהל סרקוזי קו מדיניות נוקשה יותר כלפי רוסיה והנשיא פוטין לעומת קודמו בתפקיד, ז'אק שיראק. בפגישתם הראשונה, בשולי פסגת מנהיגי מדינות G8, סרקוזי שאל את פוטין על הפרות זכויות אדם בצ'צ'ניה, ועל הרצח באוקטובר שעבר של העיתונאית החוקרת אנה פוליטיקובסקיה, שמתחה על פוטין ביקורת פומבית.

 

בנושא עיראק הוא קרא לקבוע לוח זמנים ברור לנסיגתם של הכוחות הזרים מהמדינה. "אין כל פתרון אחר מאשר פתרון פוליטי", אמר סרקוזי. "יש להגדיר אופק ברור בנוגע לנסיגת הכוחות הזרים. ההחלטה שתתקבל בסוגיה זו תיאלץ את השחקנים העיקריים במערכה להתארגן בהתאם".

 

בנושא הטרור אמר סרקוזי כי העולם כולו - לרבות מדינות מוסלמיות - נמצאות תחת האיום של פיגועי טרור נפשעים ועל כולם להתארגן בשיתוף פעולה בין שירותי הביטחון כדי להערך למצב הזה.


פורסם לראשונה 27/08/2007 15:26

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אני ידיד ישראל. סרקוזי
צילום: איי פי
דיפלומטיה תמנע קטסטרופה: פצצה איראנית או הפצצה באיראן
צילום: איי פי
מומלצים