שתף קטע נבחר

אישי ציבור מתייצבים לצד קק"ל

הרמטכ"ל לשעבר יעלון וחתן פרס נובל פרופ' אומן, מבקשים עם עוד שורת אישי ציבור להצטרף כמשיבים לעתירות שהוגשו נגד הצעת החוק לפיה אדמות קק"ל יוקצו ליהודים בלבד. מגיש הבקשה, עו"ד משה בלטר: "קבלת העתירות תפגע במפעל הציוני ותגרום להפחתה משמעותית בתרומות לקק"ל"

הרמטכ"ל לשעבר משה (בוגי) יעלון, חתן פרס נובל הפרופסור ישראל אומן, דובי הלמן, פרופ' שמחה יגל, פרופ' דוד קאסוטו ופרופ' קופל, הם חלק מרשימת אישים המבקשים להצטרף כמשיבים ציבוריים לעתירות שהוגשו לאחרונה לבג"ץ נגד קק"ל (קרן קיימת לישראל).

 

העתירות הוגשו על רקע הצעת החוק שאושרה לאחרונה במליאת הכנסת, וקובעת כי אדמות קק"ל יוקצו ליהודים בלבד. אנשי הציבור מבקשים למנוע מצב בו יועברו קרקעות מקק"ל למי שאינו יהודי, ומציינים כי התורמים היהודים ברחבי העולם תורמו לקק"ל כחלק מהמפעל הציוני.

 

מדובר בהצעת חוק שאושרה בתום דיון סוער במליאת הכנסת בקריאה טרומית, ברוב גדול של 64 תומכים מול 16 מתנגדים ונמנע אחד. ההצבעה במליאה עוררה את זעמם של חברי הכנסת הערבים, הטוענים שמדובר בהצעת חוק גזענית. 

 

מגישי ההצעה, הח"כים אורי אריאל (האיחוד הלאומי-מפד"ל), זאב אלקין (קדימה) ומשה כחלון (ליכוד) ציינו בדברי ההסבר לחוק כי "התיקון לחוק נועד לאפשר למינהל מקרקעי ישראל להמשיך לנהל את מקרקעי קק"ל, המהווים כ- 13% מכלל שטח המדינה, בהתאם למטרות לשמן הוקמה הקרן הקיימת ב-1901 ליישב יהודים בארץ ישראל".

 

הבקשה: קק"ל התחייבה כלפי התורמים

עו"ד משה בלטר, שהגיש ביחד עם עו"ד הילה צור את בקשת אנשי הציבור להצטרפות כמשיבים, אומר: "הקק"ל התחייבה כלפי כל אותם תורמים ומתרימים כי בכספים שיתרמו תירכשנה קרקעות עבור יהודים כקניינם לעד". בבקשה נטען כי "למבקשים קיימת זכות מוצקה לכך שקק"ל תמשיך לפעול בהתאם למטרתה וכי קרקעותיה, אשר נקנו בכספי היהודים, עבורם וכקניינם, תשארנה בבעלות ובהחזקה יהודית.

 

"לקק"ל התחייבות ברורה ונהירה לפעול על פי מטרתה ולשמור על הקרקעות שרכשה בבעלות העם היהודי - התחייבות חוזית כלפי המבקשים, כתורמים ומתרימים אחרים, והתחייבות על פי דין כנאמן המחויב לפעול על פי תנאי הנאמנות ומטרתה".

 

עוד נטען בבקשה כי "לא ניתן כיום, לאחר חלוף של עשרות שנים, במהלכן תרמו היהודים מנכסיהם לקק"ל במטרה לרכוש קרקעות כקניין העם היהודי, לעשות שימוש בקרקעות אלה שלא למטרה לשמה נתרמו הכספים ולשמה נרכשו הקרקעות באמצעותם. לא ניתן לפגוע בהסתמכותם של רבבות יהודים ולהפנות עורף לתורמים וצוואתם. לא ניתן לפגוע בזכויות היסוד של התורמים ולכפות עליהם ליתן קניינם למטרה בה אינם חפצים".

 

"קבלת העתירות תפגע במפעל הציוני ובמהותה של המדינה היהודית", נכתב,"ובין היתר תופחתנה משמעותית התרומות לקק"ל - ולמעשה גם בכלל לכל גוף אחר. זאת עקב חוסר הוודאות והביטחון שישרור אם יקבע, כי ניתן להשתמש בכספים הנמסרים למטרה פלונית מוצהרת - גם למטרה אחרת".

 

"מדינת ישראל קמה בזכות הצלחתו של המפעל הציוני האמור של קק"ל" ציין עו"ד בלטר בפנייתו. "הצלחה זו יש לשמר ואת המדינה יש לחזק. ישראל כמדינה יהודית מצויה במאבק עם שכניה-אויביה. המלחמות אינן מאחורינו, עתיד קיומה של מדינת ישראל כמדינת העם היהודי אינו מובטח ומדינות רבות ואוכלוסיות שונות חולקות ומאיימות על זכות קיומה. מכאן, שחשיבות רבה נודעת לשימור המפעל הציוני". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קק"ל (ארכיון)
צילום: קק"ל
תמיכה עקרונית. יעלון
צילום: דודי ועקנין
מעוניין להשיב. פרופ' אומן
צילום: רויטרס
מומלצים