שתף קטע נבחר

 

"ישראל יצאה לפעולה תוקפנית - ונכשלה"

מוחמד חבש, חבר הפרלמנט הסורי, אמר לרשת "אל-ערבייה" כי העובדה שבישראל שומרים על עמימות ולא מגיבים באופן אחיד לתקרית המטוסים, מעידה על כישלון הפעולה המתוכננת: "ביום הפצצת הכור הגרעיני בעיראק ב-1981 הייתה ישראל הראשונה להודיע על כך". שר החוץ הסורי: "אנו מוכנים להגן על עצמנו מפני כל התקפה שישראל אולי מתכננת, אבל בעיקרון פנינו מועדות לשלום"

בישראל ממשיכים לשמור על שתיקה בכל הנוגע לחדירת מטוסי צה"ל למרחב האווירי של סוריה, ובדמשק מנצלים זאת כדי לתפוס את הכותרות בנושא. אמש (א'), בראיון טלוויזיה שהעניק חבר הפרלמנט הסורי, מוחמד חבש, לרשת החדשות "אל-ערביה", הוא טוען כי ישראל יצאה לפעולת תקיפה שנכשלה.

 

"מה שקרה (ביום חמישי) היה ניסיון לפעולה תוקפנית, אבל בלי ספק הפעולה הזאת נכשלה", אמר חבש. "זה מה שגורם לסתירות (בהודעות הישראליות). אילו הצליחה ישראל להשיג את מטרותיה, היא הייתה הראשונה שמפרסמת את הידיעה על ביצוע הפעולה".

 

כדי לחזק את דבריו, מזכיר חבש את תקיפת הכור הגרעיני בעיראק לפני 26 שנה בידי מטוסי צה"ל - פעולה שזכתה לתהודה רבה בישראל מיד עם נחיתת המטוסים מהמשימה. אם הייתה ישראל מצליחה בפעולתה גם הפעם, הוא אומר, היה העולם זוכה לשמוע זאת: "אם נזכור מה עשתה ישראל ביום הפצצת הכור הגרעיני העיראקי - היא הייתה הראשונה להודיע על כך", דברי חבש. "אבל לאחר האכזבה והכישלון, אין זה האינטרס של ישראל להודיע על ההרפתקה הטפשית שלה".

 

חבש הוא חבר פרלמנט סורי הנחשב לאחד הדוברים הראשונים שנשלחים בעיתות משבר אל ערוצי הטלוויזיה הערביים כדי להגיב בנושאים מדיניים. הוא דובר בדרג ביניים, ואינו שקול לסגנו של אסד, פארוק א-שרע, שכבר הגיב בנושא וכן לא לשר ההסברה, מוחסן בילאל.

 

בתוך כך התייחס אמש לתקרית המטוסים גם שר החוץ הסורי, וואליד אל-מועלם, שהגיע לביקור בטורקיה אצל הנשיא עבדאללה גול. "אנו מוכנים להגן על עצמנו מפני כל התקפה שישראל אולי מתכננת, אבל בעיקרון פנינו מועדות לשלום", אמר אל-מועלם לסוכנות הידיעות של אנטליה. "מה שאמרו (במהלך הימים האחרונים על התקרית) הוא אמת, והטורקים יודעים את זה". 

 

אולמרט: "לא תמיד אפשר לחשוף פעולות בפני הציבור"

אתמול בבוקר, למרות הציפיה לשמוע מראש הממשלה אהוד אולמרט התייחסות כלשהי לאירוע מעל שמי סוריה, הוא העדיף שלא לומר מילה בנושא - לפחות לא באופן ישיר. "אני מעריך את אנשי צה"ל ומפקדיו, שמבצעים פעילות אמיצה ובלתי רגילה שלא נפסקת לרגע אחד", אמר אולמרט בפתחה של ישיבת הממשלה השבועית. "זאת פעולה שלא תמיד אפשר לחשוף את קלפיה בפני הציבור, מטבע הדברים. יש מבצעים רבים של ישראל נגד ראשי ארגוני הטרור, פעילות זאת תמשיך להתבצע בלא היסוס. כל מי ששולח טרוריסטים ימשיך להיפגע בכל מקום".

 

שר התרבות, ראלב מג'אדלה, היה למעשה הגורם הרשמי היחיד עד כה שהתייחס לנושא. ביום שישי, בשיחה עם העיתון "א-סינארה" היוצא לאור בנצרת אמר: "ייתכן שנכנסו לגיחת צילום, או מתוך טעות". הוא הוסיף כי "חיל האוויר הישראלי נוהג להיכנס מדי-יום לשמיה של סוריה".

 

כזכור, המתח בין סוריה לישראל עלה מאז יום חמישי, לאחר שבשעות הלילה, על פי דיווחי סוכנות הידיעות הסורית הרשמית, חדרו שני מטוסים של חיל האוויר הישראלי לתחום האווירי של סוריה. על פי הסוכנות, מערכת ההגנה האווירית הסורית זיהתה את המטוס.

 

צבא סוריה הודיע כי המטוס נכנס למרחב האווירי הסורי מכיוון הים וטס בצפון סוריה לכיוון צפון-מזרח. הוא עבר את מהירות הקול ויצר "בום" על קולי. על פי ההודעה - המטוס הפיל חימוש כלשהו (לפי הדיווח בתחנת הטלויזיה "אל-ג'זירה" - ייתכן

 שמדובר במיכלי דלק נתיקים). "יחידות ההגנה האווירית התעמתו עם מטוסים וכפו עליהם לעזוב מבלי שגרמו לנזק לאנשים או לרכוש. סוריה מטילה את האחריות לאירוע התוקפני הזה על ישראל, ושומרת לעצמה זכות להגיב", נאמר בהודעה.

 

המערך הדיפלומטי הישראלי – בעיקר בצמרת משרד החוץ ובנציגויות בוושינגטון ובבירות אירופה - פתח מאז הפעולה בפעילות עניפה, בניסיון ללמוד את עומק האזהרה הסורית שבאה בעקבותיה ("אנו שומרים על זכות התגובה") ובניסיון להרגיע את הרוחות אצל בעלות בריתה של ישראל - כדי שיעבירו את המסר לדמשק. המסר העיקרי היה כי פניה של ישראל אינם לתוקפנות כלפי סוריה.


פורסם לראשונה 09/09/2007 21:40

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
מטוסי צה"ל. תמונת ארכיון
צילום: דובר צה"ל
צילום: איי אף פי
אל-מועלם. "פנינו לשלום"
צילום: איי אף פי
מומלצים