שתף קטע נבחר

צילום: דלית שחם

אספן אחד, ו-10,000 "שנות טובות"

יובל דניאלי הוא האוצר של ארכיון השומר הצעיר שבבית חביבה, המתחזק אוסף של יותר מ-10,000 אגרות ברכה לשנה החדשה מקיבוצים שונים, לאורך ההיסטוריה של המדינה. הוא, כמו רבים מאיתנו, מתגעגע לתמימות ולאינטימיות שהיתה כאן פעם

בארכיון ה"שומר הצעיר" שבבית חביבה מצאנו את יובל דניאלי, אוצר המקום, ומי שאחראי למעשה על האוסף הכי גדול של שנות טובות בארץ – מעל ל-10,000 שכאלו השוכנות במרכז המטופח.

 

כאשר החל דניאלי להציג את ה"שנות טובות" ראיתי מקרוב חלק לא מבוטל מההיסטוריה הישראלית. "זה ממש כך", מאשר דניאלי, "מנהג משלוח 'שנות טובות' מהקיבוצים פרח והתפתח מיד אחרי מלחמת העצמאות, והגיע לשיאו בשנות השישים, עד שגווע בשנות התשעים של המאה העשרים בגלל כניסת האינטרנט והשימוש בפקס וב-SMS. לדעתי כשמסתכלים על מה שהיה פעם ומה שיש היום - כולנו יוצאים מופסדים".

 

 

דניאלי גם מלמד אותי כיצד הביטוי השגוי "שנות טובות" השתרש אף על פי שצריך להגיד "שנים טובות", ומוסיף ומספר כי גלויות השנה הטובה כשמן כן הן - גלויות ללא מעטפות, חשופות לכל רואה, כשכל מטרתן להראות את היפה, האופטימי והחיובי שבקיבוץ.

 

"הגלויות שידרו פסטוראליות בכחול, ירוק, מים, שמים, דשא והרבה נוי .לעתים געגוע למחוזות ילדות משם, ולעתים להראות את היש הרב שנעשה, את 'הפרחת השממה' שתוצאתה קיבוץ בפארק", הוא מתרפק בנוסטלגיה.  

 

דניאלי מראה לנו עולם שלם של גלויות ומסביר: "לא הראו את עמל היום הקשה. גם תצלומי העבודה בשדות מוצגים רק כקטיפות אדומות על רקע שדות הכותנה הלבנים, כשכולם מצטיירים בחגיגיות, בטקסיות, בניקיון ובסטריליות רבה. הראו את האידיאלי, את השאיפה, את האוטופיה. וטוב שכך - כי ראש השנה הוא כולו איחולים לטוב וליפה, לשלום בניין ויצירה".

 

עוד אני נפעם משפה שאני לא מורגל בה ולרוח הלהיטות הקיבוצית, ואני שם לב לעובדה מעניינת ושואל מדוע בכל גלויה רואים את בריכות השחייה ואת מבני הקיבוץ.

 

דניאלי מזדקף ועונה כמי שציפה לשאלה הזו: "הגלויות היו חלון הראווה של כל קיבוץ וקיבוץ, תהליך שיווקי אגרסיבי שנועד גם לחברי הקיבוץ עצמם וגם לסביבה שבחוץ. מדובר בצורה הבוטה ביותר של פרסומת סמויה שהראתה את הרגעים היפים, הנעימים והאופטימיים שהקיבוץ רצה לשדר לקראת השנה החדשה, כי מה אומרת השנה החדשה? היא משדרת איחולים ופרספקטיבה חיובית וככה בדיוק נראו 'השנות טובות' של הקיבוץ: מבני הקיבוץ, בריכות השחייה (במיוחד במקומות מדבריים) פינות חמד, נושא הצאן והקרבה לאדמה – וכמובן הגידולים והילדים החמודים".

 

בין הגלויות לא יכולנו למצוא תמונות של קיבוצניקים הנאנקים תחת נטל העבודה הקשה. למעשה, בכל הגלויות הם נראו מאושרים עד הגג, ובכלל החוויה של של חיים בקיבוץ מוצגות בגלויות כמו איזו יציאה לחופשה. "זה ממש נכון", מסכים דניאלי, "אתה לא תמצא כאן דם יזע ודמעות, אלא את האושר העילאי וההנאה מעצם החיים בקיבוץ".

 

בדרך הביתה הדהד בראשי הסיכום העגום מאוד של דניאלי על משהו שהיה ואינו עוד: "אני ממש מתגעגע ל'שנות הטובות' הישנות, אני חושב שהפקס, המחשב והSMS לא יכולים להחליף את המוצר האמיתי. כי יש בגלויות הישנות אינטימיות שאין יותר כיום באופן שליחת הברכות. את ה'שנות הטובות' התאמצו מאוד לעשות פעם - מיטב האמנים התגייסו לייצר אותן, והם לא היו גרפיקאים מקצועיים כמו היום. אלו היו ציירי וצלמי הקיבוץ שנענו לאתגר בגלל שהיתה תחרות עצומה בין הקיבוצים עצמם על היופי והאיכות של ה'שנות הטובות", וזה משהו שכבר לא נראה יותר לדאבוני".

 

ואני? תאמינו או לא, הלכתי לדוכן 'שנות טובות' באזור מגורי, קניתי חבילה שמנה של ברכות, ושיילכו האימיילים והודעות ה- SMS לכל הרוחות. כי אני החלטתי לשלשל את הברכות שלי לתיבת הדואר, ממש כמו לפני שנים רבות. ולכם? לכם נותר לי רק לאחל שנה טובה ומרובת אספנים שניפגש בהם בעתיד.

 


שנה טובה חלוצית

 


ועוד אחת נוסטלגית

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים