שתף קטע נבחר

מדע לילדים: איך לומדים שפה חדשה?

לימוד שפה זרה יכול לעזור לנו לרכוש חברים חדשים, ממדינות אחרות, לקרוא את הוראות ההפעלה על המשחקים שקיבלנו במתנה מהדוד בְּאָמֶרִיקָה, וכן, גם להצליח בלימודים. ענת בלזברג יצאה ובדקה: כיצד לומדים שפה חדשה?

מהי שפת הדיבור שלכם? עִבְרִית? ואולי עם ההורים אתם מדברים בשפה נוספת? אַנְגְּלִית, עֲרָבִית אוֹ רוּסִית? למידה של שפה חדשה היא לא תמיד דבר פשוט. צריך לְשַׁנֵּן מילים עד שלומדים לַהֲגוֹת אותן כמו שצריך, ולפעמים זה קשה ומבלבל.

 

בעולם קיימות שפות רבות - על חלקן ודאי לא שמעתם מעולם ובחלקן משתמשים רבים מִיּוֹשְׁבֵי כַּדּוּר הָאָרֶץ. למה, בעצם, חשוב ללמוד שפה חדשה, וכיצד עושים זאת? אתם מוזמנים למסע בין המילים.

 

מהי שפה?

שפה היא מערכת של סימנים קבועים שלכל אחד מהם יש משמעות מסוימת. בשפה הָאֱנוֹשִׁית הסימנים הקבועים הם המילים ולאחריהן גם המשפטים.

 

החוקרים משערים, כי בני האדם החלו להשתמש בשפה לפני למעלה מ-150 אלף שנים. כבר אז, מתברר, בני האדם חָשׁוּ צורֶךְ לְתַקְשֵׁר זה עם זה, ולכן המציאו מעין שפה שהורכבה מצלילים קבועים בעזרתם הם הצליחו להעביר זה לזה מסרים. זו היתה שפה די פשוטה, שהורכבה ממילים בודדות, אך עם הזמן החל אוצר המילים לגדול ולגדול, נוצרו צירופי מילים, פְּעָלִים ובמקביל התפתחו גם כללים וחוקים בעזרתם ניתן היה להרכיב משפטים שלמים. כך נוצרה לה השפה.

 

ההערכה היא שכיום קיימות בעולם כ-5,000 שפות, שחלקן עברו שינויים רבים במהלך ההיסטוריה. חלקן אף נשכח ונעלם בגלל כל מיני סיבות שונות ומשונות.

 

א-באאאא, א-מאאאא

אם יש לכם אח או אחות קטנים, ודאי הבחנתם בכך שבהתחלה התינוק "מדבר" בעיקר באמצעות בכי, תנועות גוף ופרצופים. אבל, תוך זמן קצר הוא כבר מתחיל להבין מילים, כמו "לא", "אסור", "חלב", "מוצץ" ועוד.

 

רוב התינוקות קולטים את השפה בלי עזרה או הוראות, ככל הנראה בזכות מנגנון מיוחד הנמצא במוח של כל אחד ואחת מאיתנו, וגם - באמצעות למידה וחיקוי של הסביבה הקרובה.

 

השפה הראשונה אותה קולט התינוק נקראת שְׂפַת אֵם והיא השפה הטבעית שלו. חוקרים מצאו, כי בשלב הראשון משמיעים כל התינוקות שבעולם את אותם הצלילים. בשלב מאוחר יותר הם מתחילים לְהִתְמַקֵּד דווקא בצלילים להם הם זקוקים על מנת לדבר בשפת אימם.

 

כפי שציינו, בגיל שלושה עד חמישה חודשים התינוק כבר מתחיל לְאַמֵּן את מֵיתְרֵי הַקּוֹל שלו בהפקת כל מיני צלילים משונים. השלב הבא בהתפתחות השפה הוא שלב הַמִּלְמוּלִים - התינוק מתחיל לְמַלְמֵל הֲבָרוֹת שחוזרות על עצמן ובין גיל שנה ועד שנה וחצי לְהולַּדְתּוֹ – הוא כבר יַהֲגֶה את המילה הראשונה. מגיל שלוש והלאה כבר יכול הפעוט לחבר משפטים ולהפוך אותם לסיפור בעל רֶצֶף הֶגְיוֹנִי.

 

המילים הראשונות

בטח תְּהִיתֶם פעם כיצד יכול הַפָּעוֹט לדעת באיזו שפה לדבר - אַנְגְּלִית, עִבְרִית או סִינִית? ובכן, מילותיו הראשונות של התינוק יהיו בשפתו של האדם הקרוב אליו ביותר. אם הוריו מדברים עברית, למשל, מילותיו הראשונות יהיו בשפה העברית. אבל, אם הוא מטופל בידי סבו וסבתו, הדוברים רוּסִית בלבד, למשל, מילותיו הראשונות יהיו בשפה הרוּסִית ורק לאחר מכן הוא ידבר עברית.

 

חוקרים טוענים, כי בגיל צעיר יְכֹלֶת תְּפִישַׂת הַשָּׂפוֹת היא הרבה יותר טובה מאשר בגיל מבוגר. עובדה היא שילדים שמגיעים לארץ זרה בדרך כלל קולטים מהר יותר וטוב יותר את השפה המדוברת במדינה, הרבה לפני הוריהם.

 

ומה לגבי מִבְטָא? הדבר תלוי כמובן בילד עצמו ובכישרון שלו - יש כאלה שתוך זמן קצר יוכלו כבר לדבר ממש כמו בְּנֵי הַמָּקוֹם, ויש כאלה שיישארו בעלי מבטא זר.

 

אולם, גם כאן, לטענת החוקרים, לגיל יש משמעות - אם עד גיל 12 לא "תְּפַשְׂתֶּם" את המִבְטָא רוב הסיכויים שתישארו עם מִבְטָא זר. אבל, לא נורא!

 

איך לומדים שפה חדשה?

כיום הרבה יותר פשוט להסתדר בעולם אם יודעים שפות זרות. אם אתם רוצים, למשל, לשוחח עם ילד אוֹסְטְרָלִי באמצעות הַמְסַנְגֶּ'ר, להבין את ההוראות במשחקי המחשב או להבין את העלילה בַּטֶּלֶנוֹבֶלָה הַסְּפָרַדִּית – כדאי שתלמדו את השפה.

אז, איך, בעצם, רוכשים שפה חדשה? "כדאי מאוד ללמוד שפה חדשה בצורה חֲוָיָתִית", מסבירה אִירִיס קריא, מנכ"ל "Score Israel" - מרכזים ללימוד אנגלית.

 

"חשוב לְשַׁלֵּב בלימודים משחק, דרמה, יצירה, שימוש במוסיקה וקצב, ואפילו תנועה, כדי שהחוויה הלימודית תהיה חיובית ומהנה. חשוב גם לשלב את לימוד השפה הזרה בְּחַיַּי הַיּוֹמְיוֹם. למשל, כשילד רוצה להכין פיצה הוא צריך לדעת כיצד אומרים גבינה באנגלית, כיצד אומרים עגבניות, זיתים ותירס וכדומה. בעזרת השימוש במשחק ניתן לזכור טוב יותר את המילים".

 

מומחים של "ברליץ" – בית הספר ללימוד שפות – מסבירים כי "הכלל החשוב מכולם הוא לְדַבֵּר ושוב לְדַבֵּר. אם אתם באמת רוצים לדעת היטב שפה זרה עליכם להתאמן ולנסות לדבר בה כבר מהשיעור הראשון. בהתחלה זה יהיה אולי קצת קשה ומבלבל אבל אחר כך זה ישתפר. שנית, חשוב מאוד לשנן ולחזור על השפה ואוצר המילים החדש בְּעַל-פֶּה. חשוב להשתמש בשפה החדשה מדי יום וכך להתאמן".

 

ואתם, איזו שפה אתם תלמדו השנה בבית הספר? אַנְגְּלִית, עֲרָבִית, צָרְפָתִית וְאוּלַי סְפָרַדִּית?

 

בכל מקרה תזכרו, כי תהליך הלמידה של השפה החדשה הוא לעיתים קצת ארוך, אבל תמיד תמיד מִשְׁתַּלֵּם. בהצלחה!

 

רוצים לדעת עוד?

  

הידעתם?

  • הָאָקָדֶמְיָה לְלָשׁוֹן עִבְרִית היא המוסד הרשמי בִּמְדִינַת יִשְׂרָאֵל לְחֵקֶר הַלָּשׁוֹן הָעִבְרִית, והיחיד שמקבל החלטות בְּעִנְייְנֵי דִּקְדּוּק, כְּתִיב וְנִיסּוּחַ. אם רוצים להכניס מילים חדשות לשפה יש לקבל אישור רשמי מהאקדמיה

 

  • עד לפני כ-130 שנה נחשבה השפה העִבְרִית לשפת קודש, ונהגו להשתמש בה אך ורק בבית הכנסת. למרבה המזל, אדם בשם אֱלִיעֶזֶר בֶּן יְהוּדָה, סופר, עיתונאי וּבַלְשָׁן עברי, החליט לְהַחיוֹת את השפה העברית וּלְהָפְכָהּ לשפת דיבור

 

  • יש הטוענים כי הראשונים שהשתמשו בִּשְׂפַת הַסְּלֶנְג היו גנבים בְּאַנְגְּלִיָּה וּבְצָרְפַת שיצרו לעצמם שפה מיוחדת משלהם כדי שאחרים, ובעיקר המשטרה, לא יוכלו לגלות מה הם מתכננים

 

  • הַחֵרְשִׁים נעזרים בשפה מיוחדת שנקראת שפת הסימנים. את מקומם של המילים, המשפטים והצלילים תופסים תנועות ידיים, סימנים והבעות פנים

 

  • תינוקות שגדלים בסביבה בה מדברים במספר שפות ירכשו גם את השפה הנוספת כִּשְׂפַת אם

 

  • התפתחות השפה והדיבור אצל בנות בדרך כלל מהירה וטובה יותר מאשר אצל בנים

 

  • את כל השפות בעולם נוהגים לחלק למשפחות בעלות תכונות דומות. השפות עִבְרִית, עֲרָבִית וַאֲרַמִּית, למשל, מִשְׁתַּיְּכוֹת למשפחה אחת: משפחת הַשָּׂפוֹת הַשֵּׁמִיּוֹת

 

  • אֶסְפֶּרַנְטוֹ היא שפה שהומצאה על ידי דּוֹקְטוֹר לוּדְוִיג זַמנְהוֹף, רופא עיניים יהודי-פולני, בשנת 1887, במטרה להפוך לשפה שתהיה מדוברת בכל העולם  

 

הכתבה מתפרסמת במלואה בגיליון מס' 44 של "גליליאו צעיר – הירחון לילדים סקרנים"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים