שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות

    מתכוננים ליום כיפור

    פיליס גלזר מתוודה על חיבתה ליום-כיפור ומציעה ארבעה מתכונים מצויינים שיתאימו לסעודה המפסקת או לשבירת הצום

    מנה עיקרית צמחונית תוספת מנה עיקרית בשרית משקה לתום הצום 

    אני יודעת שזה נשמע מוזר (אפילו מוזר מאוד), אבל החג הכי אהוב עלי הוא יום כיפור. לא שיש לי משהו נגד יתר החגים, אבל אף חג לא עושה לי את זה כמו יום כיפור - השקט, השלווה, המיוחדות. ההזדמנות לקחת פסק זמן מהכל ולעשות חשבון נפש. לסלוח. להיפטר ממחשבות, ניירות, ו"פקעל'ך" (חבילות קטנות) רגשיות שאנחנו סוחבים איתנו כל השנה. כמובן שאפשר לעשות דברים כאלה יום יום, אבל אנחנו לא פשוט עושים זאת.

     

    עצוב לי ומעצבן אותי לראות אנשים שמתעקשים לנסוע במכוניות ביום כיפור - ויש כאלה. הם נוסעים ישר,  בלי להסתכל ימינה-שמאלה - זו התנהגות דוחה בעיני. גם האנשים שמתרברבים איך הם עושים על האש דווקא ביום כיפור מרגיזים אותי - כמה רדוד. אם רק עוצרים רגע, אפשר לשמוע את השקט, ציוץ הציפורים והרהורי הלב.

     

    ולגבי הצום, למרות שאנו עושים מזה ממש עניין גדול, לפי מריאנה אורבך, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במחוז דן-פ"ת של שרותי בריאות כללית, צום יום כיפור הוא בכלל לא אתגר תזונתי רציני לרוב האוכלוסייה. "אני תמיד ממליצה לא להגזים בארוחה כבדה לפני הצום", מציעה אורבך, "כי לדחוס אוכל לא מועיל - להיפך, ככל שהארוחה כבדה יותר יהיה יותר קושי אחר כך".

     

    למכורים לקפה או לנוטים לכאבי ראש היא מציעה להפסיק לשתות קפה כמה ימים לפני הצום, כי אם מפסיקים בבת אחד עלולים להרגיש כאב ראש לאחר 12-14 שעות ובגלל הצום אי אפשר לקחת כדור כמו ביום רגיל. מבוקר ערב החג, יש להקפיד על משטר שתייה מרובה וכדאי "למלא כבר את המחסנים" עם ארוחת בוקר עשירה בפחמימות מורכבות, כמו מוצרי קמח מלא, ולא פחמימות ריקות. בקיצור, אם עושים דיאטה, יש לעשות הפסקה מהבוקר עד לאחרי החג.

     

    לארוחה מפסקת, אותם הטיפים חוזרים על עצמם משנה לשנה: הארוחה צריכה להיות לא מתובלת או מלוחה מדי ולא כבדה או שמנה מדי. כלומר, מרק כלשהו, פחמימה מורכבת כמו קינואה, קצת בשר למי שאוכל ומנה של חלבון משלים כמו אורז עם עדשים לצמחונים, לזה מוסיפים ירקות ופירות - אך לא בהגזמה.


    (צילום: רינת מלכס)

     

    לפי אורבך, חשוב לסיים את הצום בשתייה אבל לא לשתות כמויות גדולות של נוזלים בבת אחת. הסיבה לכך היא שבמשך הצום נוזלי הדם שלנו נעשים מרוכזים יותר ודילול בבת אחת ע"י שתייה מרובה עלול לגרום לבעיות אצל אנשים רגישים. מה כן מותר? רצוי כוס שתייה בין אם מתוקה או מלוחה, כמו מיץ תפוחים טבעי או מיץ עגבניות שאפשר לדלל, או, כנהוג בהרבה עדות – תה ממותק. מסורת עתיקה בין יוצאי יוון, בולגריה וטורקיה היא לשתות משקה ממותק שעשוי מזרעי מלון, ובקרב יוצאי עיראק –חלב שקדים ממותק.

     

    נהוג ללוות את המשקה הראשון שלאחר הצום בביס קטן של עוגה כמו בבקה או עוגת דבש אצל האשכנזים, בעוד שבקרב עדות שונות יוצאי סוריה, עיראק וצפון
    אפריקה הולכים יותר על מלוח עם כעכים מקושטים בזרעים (מסתבר שאותם הזרעים כמו אניס או כוסברה גם מרגיעים את הקיבה). אורבך טוענת שהביס הראשון צריך להכיל כמה שיותר פחמימות וכמה שפחות שומן (אם יש יותר מדי שומן, השומן יעכב את הספיגה של הפחמימות ). לאחר מכן, יש לחכות כ –20 דקות ולאכול ארוחה קלה, עדיף חלבית. בארצות הברית נהוג להגיש ארוחה של בייגל עם סלמון מעושן פלוס סלטים לארוחה לאחר הצום. מתאים לי.

     

    הנה כמה רעיונות לסעודה המפסקת ולתום הצום.

    גמר חתימה טובה

    פיליס

     

    מנה עיקרית צמחונית

     


     

    קוסקוס ירקות עם שבעה תבלינים

    מנה צמחונית מלאה חיות שתתאים גם לסעודה המפסקת וגם לתום הצום – קלה לעיכול, עם שפע ויטמינים ומינרלים ו-7 תבלינים. זהו אחד המאכלים שאני אוהבת להגיש בחגי תשרי, מאחר ש-7 מסמל ביהדות בריאות ומזל טוב. ביחד עם קוסקוס מלא עם צימוקים וצנוברים, המנה מכילה חלבון משלים, אך ניתן גם להוסיף קוביות טופו למרק 10 דקות לפני ההגשה.

     

    המרכיבים (8-10 מנות):

    8 כוסות מים

    6 גזרים בינוניים, מנוקים (לא מקולפים) ופרוסים עבה (כ-1/2 3 כוסות)

    3 בצלים בינוניים, מקולפים וחתוכים לרבעים

    2 לפת בינוניים, מקולפים וחתוכים לרבעים

    2 גבעולי סלרי, פרוסים עבה, עם העלים השלמים

    2 תפוחי אדמה מקולפים וחתוכים ל-6 חלקים

    2 מקלות קינמון שלמים או 1 כפית קינמון טחון

    1 כפית כמון

    1/2 כפית כורכום

    2 עלי דפנה

    3 פלפל אנגלי שלמים

    1 כף מלח גס

    1/2 כפית פלפל שחור

    1 חתיכת דלעת או דלורית מקולפת וחתוכה לקוביות גדולות

    3 קישואים עדיף זוקיני, פרוסים עבה

    1/2 ראש כרוב קטן, מגורר

    2 כוסות חומוס מבושל או משומר, מסונן ושטוף

    גבעולי כוסברה ו/או פטרוזיליה וגם עלים נוספים לקישוט

    לקוסקוס:

    1/2 2 כוסות קוסקוס מלא אינסטנט

    1/2 2 כוסות מים רותחים

    3-4 כפות מיץ לימון סחוט

    2 שיני שום פרוסים

    1 כף שמן זית כתית מעולה

    1/2 1  כפיות קינמון

    1/2 כוס צנוברים קלויים במחבת יבשה

    1 כוס צימוקים זהובים

    מלח לפי הטעם

     

    אופן ההכנה:

    1. המרק: מרתיחים את המים בסיר גדול ומוסיפים בצל, גזר, לפת, סלרי, עלי סלרי, תפוחי אדמה ותבלינים. מביאים שוב לרתיחה, מכסים חלקית ומבשלים על אש קטנה 30-40 דקות עד שהירקות מוכנים.
    2. מוסיפים דלעת, קישואים, כרוב, חומוס וכוסברה, לוחצים כדי שהם "יטבעו" מתחת למים ומבשלים רק עד שהדלעת מבושלת (כ-15-20 דקות) -חשוב לא לבשל יתר על המידה. מוציאים את הכוסברה, עלי הסלרי והתבלינים שלמים אם רוצים. מגישים עם הקוסקוס.
    3. הקוסקוס: שמים את הקוסקוס בקערה עם מעט מלח ושמן ויוצקים מים. מכסים ומעמידים בצד 5 דקות עד שהמים נספגים.
    4. "מנערים" את הגרגרים עם מזלג ומוסיפים צנוברים וצימוקים. מכסים ומעמידים בצד 5 דקות נוספות. מערבבים במזלג ומתבלים במלח, פלפל, מיץ לימון או קינמון (ניתן להכין מראש ולחמם במיקרוגל).

     

    חזור למעלה
    תוספת

     

    אורז בסמטי מלא עם עשבי תיבול ותערובת אוכמניות מתובלות

    אורז בסמטי מלא עשיר בסיבים תזונתיים ומקור מצוין למינרלים סלניום, מנגון ומגנזיום והמנה הזו משתלב בהרמוניה רבה עם תבשיל העוף. את ההשראה למתכון זה קיבלתי מהשף חנוך בר-שלום.

     

    המרכיבים (6 מנות):

    1 בצל גדול קצוץ

    3 כפות שמן זית כתית מעולה או שמן קנולה

    2 כוסות אורז בסמטי מלא, בסמטי לבן או אורז מלא עגול

    4 כוסות מים רותחים

    1/4 כפית קינמון

    2 כפיות מלח

    1/4  כוס צנוברים

    1/4 כוס נענע קצוצה

    1/4 כוס פטרוזיליה קצוצה

    3-4 כפות תערובת אוכמניות מתובלות

    תערובת אוכמניות מתובלות (1 כוס):

    1 כוס אוכמניות מיובשות, שטופות

    4 כפות שמן זית כתית מעולה

    1 כף חומץ בלסמי

    1/2 1 כפיות תימין טרי קצוץ

    2 שיני שום כתושות

    פלפל שחור גרוס לפי הטעם

     

    אופן ההכנה:
    1. תערובת האוכמניות: מערבבים את כל חומרי התערובת יחד. מוסיפים כמות נדיבה של פלפל שחור גרוס. מעמידים בצד ל-4 שעות לפחות לפני שמשתמשים. אפשר גם להכין יום קודם ולשמור במקרר.
    2. האורז: מחממים 2 כפות שמן במחבת גדולה ומטגנים את הבצל על אש בינונית, בבחישה עד שהוא מתחיל להזהיב.
    3. מוסיפים את האורז ומערבבים עד שהגרגרים מכוסים בשמן. יוצקים פנימה מים רותחים, קינמון, מלח ופלפל שחור
    4. ומביאים לרתיחה. מכסים, מורידים את האש ומבשלים על אש קטנה כ-20-15- דקות או עד שהמים נספגים.
    5. מורידים מן האש ומניחים את הסיר בצד, מכוסה, למשך 10 דקות.
    6. בינתיים, מטגנים צנוברים עם יתרת השמן במחבת קטנה, עד שהם מוזהבים. בעזרת מזלג, מוסיפים צנוברים, נענע ופטרוזיליה לאורז. מניחים בצלחת הגשה ומקשטים בכמה כפות מתערובת האוכמניות. 

     

    חזור למעלה
    מנה עיקרית בשרית

     


    (צילום: איילת בן-יוסף)

     

     

    עוף מבושם ביין מוסקט ותאנים

    מנה קלה להכנה שתענוג לאכול. אפשר להגיד שתאנים, המהוות סמל של פוריות, מביעות את תקוותינו לשנה מתוקה ופוריה.

     

    המרכיבים (6 מנות):

    1 עוף, רצוי אורגני, מחולק ל-6-8 מנות

    12 תאנים מיובשות (דבלים)

    1/2 1 - 2 כוסות יין מוסקטו, עדיף "גולן מוסקטו"

    1/4 כוס דבש

    1 כפית קינמון

    1/2 1 כפיות כוסברה טחונה

    1 כפית מלח או לפי הטעם

    1/2 כפית פלפל שחור

    2 עלי דפנה

     

    אופן ההכנה:
    1. שוטפים את הדבלים ומסירים את הקצוות בעזרת מספריים. שוטפים את העוף וטובלים במים רותחים ל-2 דקות. בעזרת סכין חדה, משפשפים את העור להורדת שומן, ומורידים שאריות נוצות. שמים בקערה ביחד עם הדבלים.
    2. בקערה קטנה, מערבבים יין, דבש ותבלינים ויוצקים על העוף. מכסים ושורים במקרר 4 שעות. הופכים מדי פעם.
    3. מחממים תנור ל-190 מעלות.
    4. מניחים את העוף הדבלים והרוטב בקדרה או תבנית אפייה גדולה בשכבה אחת וצולים כשעה או עד שהעוף משחים. מדי פעם מושחים את העוף ברוטב.

     

    חזור למעלה
    משקה לתום הצום

     


    (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

     

    חלב שקדים

    משקה נהדר לשבירת הצום. טעים ומזין מאד. לגיוון, אפשר להכין את המשקה עם שומשום.

     

    המרכיבים (ל-2 כוסות, 1/4 כוס למנה):

    1/2 1 כוסות שקדים (אפשר שקדים מולבנים)

    1/2 2 כוסות מים

    3-5 תמרים מגולענים

    1/2 כפית תמצית וניל טבעית

     

    אופן ההכנה:
    1. שורים את השקדים במים מבוקר החג או לילה לפני - במקרר. מסננים.
    2. שמים 1/2 1 כוסות מים, שקדים, תמרים ווניל בבלנדר וטוחנים במהירות גבוהה.
    3. מוסיפים עוד 3/4 - 1 כוס מים וממשיכים לטחון עד קבלת תערובת חלקה.
    4. מסננים דרך מסננת רשת מעל קערה ולוחצים על רסק השקדים כדי להוציא כמה שיותר "חלב". אפשר גם להכין לפני החג ולשמור במקרר. יש לנער לפני השתייה.

     

    חזור למעלה
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים