שתף קטע נבחר

שיא המודה: לשכשך רגליים בעין מודע

על הבריכה של עין מודע מצלים עצי האיקליפטוס, מסביבה שולחנות פיקניק וגשרון עובר מעל פלג שיוצרים מי המעיין. התפאורה הופכת מושלמת עם העופות הנודדים בשמיים. לאו תצאו לטבילה קצרה?

נדידת הציפורים הגדולה מאירופה לאפריקה נמצאת בעיצומה. בשמי הארץ, ובמיוחד באזור עמק בית שאן ניתן להבחין בלהקות ציפורים הנודדות דרומה. מדובר בכ-200 מיני עופות ובהם 30 מינים של דורסים. החסידות הן אולי הראשונות הבולטות שביניהם. העגורים מגיעים באמצע דצמבר והם מסמלים את סופה של נדידת הסתיו.

 

אנו נבקר הפעם בעמק בית שאן במעיין עין מודע למרגלות הגלבוע – "פינה רטובה", שהרב ריש לקיש, בן המאה ה-3 לספירה אמר עליה: "גן עדן, אם בארץ ישראל הוא - בית שאן פיתחה". במימיו הרדודים של המעיין יכולים ילדים לשכשך רגליהם בכיף. יש שפע של שולחנות פיקניק בצל עצי האיקליפטוס וגשרון מעל לפלג שיוצרים מי המעיין.


ילדים משחקים על המים בעין מודע (צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל)

 

תעודת זהות

אזור גיאוגרפי: מערב עמק בית שאן (2 ק"מ מדרום לקיבוץ ניר דוד)

מתאים ל: כל המשפחה

עונה מומלצת: כל השנה (הבריכה ברובה מוצלת)

הערה: הרחצה על אחריות המתרחצים! הכניסה ללא תשלום.

משך הסיור: בהתאם לעניין

חניונים לנופש: שולחנות פיקניק מפוזרים מסביב לבריכה

נגישות למוגבלים: השביל המוביל לשולחנות ולבריכה מותאם לנכים, כמו גם חנייה מוסדרת בכניסה.

ציוד: לא לשכוח בגדי ים, ומשקפת לצפייה בציפורים

מפת עזר: מפת סימון שבילים מס' 3 "גליל תחתון, העמקים והגלבוע".

אתרים נוספים בסביבה: גן לאומי גן השלושה (הסחנה) כניסה בתשלום – 04-6586219, גן גורו - כניסה בתשלום 04-6488060, פארק המעיינות גני חוגה- 04-6581111 (כניסה בתשלום), גן לאומי בית שאן (כניסה בתשלום ) 1-800-546-666.

 

המסלול

בטרם נגיע אל שדרת העצים בהם נחבא המעיין, נחלוף בדרך עפר עם הרכב על דופן מאגר מים גדול, מאגר רשפים שאוגם 2.5 מיליון מ"ק מים, ומשמש גם לגידול דגים. בתום התצפית נשוב לאחור כ-200 מטרים ונפנה שמאלה לכיוון חורשת האיקליפטוסים, מרחק של ק"מ מהמאגר. בין העצים נחבא עין מודע, שמימיו נאספים לבריכה שבנתה קק"ל, ואפשר לשכשך בו את הרגליים.

 

עין מודע נובע כל השנה בלב שדות שלחין, בטמפרטורה של 24 מעלות צלזיוס, וקשור למעיינות שוקק וגן השלושה (הסחנה). מקור שמו של המעיין בשפה הערבית, "אל-מוודוע". ספיקתו כ-1,200 מ"ק לשעה, ומימיו זורמים לבריכה עמוקה עטורת עצים וצמחים חובבי מים. מכאן זורמים המים באפיק נחל מודע אל בריכות הדגים של קיבוץ שלוחות.

 

הטורקים בנו בריכת אבן סביב נביעת המעיין. הבריטים שיפרו את הדיפון. יחידות רוכבים של המשטרה המנדטורית עשו את המקום לתחנה בנתיב הסיורים הכפריים שלהם. הבריכה מוקפת באיקליפטוסים, קזוארינות, ברושים, וכמובן דקלים, אשר אחד מהם מתעקל ממש על פני חלקת המים.

 

הבריכה, אשר דפנותיה היו בתהליך התפוררות מתקדם, תוחמה בשביל חצץ ושוליה נבנו מחדש. מעל תעלת המוצא שלה הוצב גשרון קטן, המאפשר חציית התעלה. ליד עין מודע נראים שרידי בית חווה מהתקופה הרומית, ולצדם שרידי אמה שהובילה את מי המעיין אל בית שאן.

 

למעוניינים להמשיך, דרך עפר מסומנת בשחור ממשיכה מעין מודע צפונה דרך השדות לתל שוקק, המתנשא מעל נחל הקיבוצים.

 

 

איך מגיעים?

נוסעים מבית שאן מערבה לכיוון קיבוץ רשפים (כביש מס' 669). בפינת הגדר של הקיבוץ פונים בעקבות השילוט אל דרך עפר, שנוסעת מערבה לכיוון הרי הגלבוע ומסומנת בכחול. נוסעים עד מטע דקלים ובסופו פונים ימינה. זהו עין מודע. לאחר כ-2 ק"מ, הדרך פונה צפונה (עלולה להיות בוצית לאחר השקיה), חולפת על פני מאגר המים ומגיעה לאחר כ-1 ק"מ אל חורשת איקליפטוס ולבריכת עין מודע

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עין מודה. עושה חשק להיכנס
צילום: גילי סופר
הגלבוע. משקיף מעל
צילום: לע"מ
צילום: שמעון תמיר
אין כמו במים. עין מודע
צילום: שמעון תמיר
מומלצים