שתף קטע נבחר

"אם סוריה רוצה לבוא לוועידה - אהלן וסהלן"

כך אמרו גורמים בכירים בירושלים, לקראת כינוס ועידת השלום במרילנד בארה"ב. התנאי: סוריה תידרש להכיר בישראל ולהתנער מטרור. ביום שלישי ייפגשו אולמרט ואבו מאזן, לראשונה בליווי משלחות משותפות, לצורך התחלת ניסוח ההצהרה בוועידת השלום

איתות ישראלי לדמשק: למרות המתיחות בצפון, ואולי בגללה, אומרים ל-ynet גורמים בכירים בירושלים שגם סוריה תוכל להשתתף במפגש הבינלאומי המתוכנן להתקיים במרילנד שבארה"ב באמצע נובמבר. "כל מדינה ערבית שמוכנה לבוא, ותעמוד בשלושת תנאי הקהילה הבינלאומית, וזה כולל את סוריה, אהלן וסהלן", מסרו הגורמים. תנאי הקוורטט כוללים הכרה בישראל, התנערות מאלימות וקבלת ההסכמים שנחתמו עד כה. 

 

האיתות הישראלי לדמשק אינו מקרי. גם אבו מאזן ביקש בפגישתו האחרונה עם אולמרט, ועם מזכירת המדינה האמריקאית, קונדוליזה רייס, שסוריה תשתתף בפגישה שכזאת. בירושלים סבורים שבוושינגטון ינסו באמצעות הוועידה לחלץ את סוריה מציר הרשע עם איראן, כדי לאפשר התקדמות מדינית. 

 

מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, אמרה בתחילת השבוע כי היא מקווה שמדינות מפתח בעולם הערבי, בהן סוריה, יקחו חלק בוועידת השלום האזורית. רייס הבהירה שלמדינות שישתתפו בוועידה תהיה אחריות לסייע במציאת פתרון לקונפליקט הישראלי-פלסטיני.

 

גורם ישראלי בכיר מאוד אמר ל-ynet: "אנחנו לא המזמינים לוועידה בוושינגטון, האמריקנים הם המזמינים. כרטיס הכניסה לאירוע יינתן למי שמכירים בעקרונות הקוורטט, קרי אלו שמכירים בקיום ישראל, שיחזרו מדרך הטרור, ויכבדו הסכמים קודמים עם ישראל. כל גורם שמוכן להכיר בתנאים האלה - למה לא. ישראל לא תמנע זאת. אנחנו לא אלה שהעברנו מסר שכזה, כי אנו לא עסוקים בהעברת מסרים. האמריקנים הם שאמרו זאת. אפשר לקרוא זאת גם בפרסומים בעיתונות האמריקנית".

 

מתחילים לנסח את ההצהרה

ביום שלישי הקרוב ייפגשו לראשונה ראש הממשלה, אהוד אולמרט, והנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, עם המשלחות המשותפות, לצורך התחלת ניסוח ההצהרה בוועידת השלום.

 

הפגישה ביום שלישי תהיה השישית של אולמרט ואבו מאזן, אלא שהפעם יצטרפו גם המשלחות משני הצדדים, שתפקידן לעמול על ניסוח ההצהרה המשותפת. שני האישים יתדרכו את חברי המשלחות בנוגע לעקרונות ההצהרה. "יש הבנה מלאה לגבי מה צפוי להיות בנובמבר. ברור לחלוטין שהולכים להצהרה ולא לשום הסכם. ברור לחלוטין שלא אמורים לנהל משא ומתן תוך המפגש, הוא לא נועד להחליף את המשא ומתן", אמר גורם מדיני בכיר.

 

אבו מאזן הבהיר בסוף השבוע בראיונות ל"וושינגטון פוסט" ול"ניוזוויק" כי עמדת הפלסטינים לתחילת המשא ומתן עם ישראל היא חזרה לגבולות 67' ומתן מעבר בטוח בין הגדה לעזה. הוא מסרב לקבל את ההצעה הנדיבה של קלינטון בפסגת קמפ דייויד בשנת 2000: "בקמפ דייויד הציעו לנו 92 אחוז מהשטח. 92 אחוז לא מקובל עלינו". הוא גם הבהיר שזכות השיבה "היא זכותי, אבל כיצד אממש אותה זה תלוי בי, בפליטים ובהסכם שיהיה בינינו".

 

שר ההסברה הפלסטיני, ריאד אל-מלכי, אמר במהלך ביקור בפורטוגל עם אבו מאזן כי "בפגישות הקודמות של אבו מאזן ואולמרט דבר לא נרשם. הפעם, כולם יישבו ויכתבו. בואו נראה כיצד זה יתקדם". לדבריו, מדובר בהתפתחות "חשובה מאוד". בכירים בירושלים אומרים בהקשר זה: "אנו פועלים להצלחת ועידת וושינגטון, שכפי שמוסכם על כל הצדדים, תסתיים בהצהרה משותפת. כל פרסום כאילו יש מחלוקת בין ראש הממשלה לאבו-מאזן, התובע הסכם עקרונות, מוטעה. יש הסכמה והבנה ברורה להסכם הצהרות בין הצדדים. זה הכול בשלב הזה".   

  

ראש הממשלה הביע סיפוק מהישגי שרת החוץ, ציפי לבני, בפעולותיה במהלך השבוע האחרון בעצרת השנתית של האו"ם בניו-יורק. אולמרט סבור שלא היה צורך בתגבור דיפלומטי, או בנוכחותו שלו, בזירת העימות מול אחמדי-נג'אד.

 

"ראש הממשלה יוצא לעצרת השנתית רק אחת לחמש שנים. ממלא המקום עשתה עבודה טובה שם וישראל זכתה להישגים בניו-יורק. היא שמרה את ראש הממשלה בסוד העניינים והמהלכים שנתבקשו במהלך העצרת, כולל המפגש עם אבו-מאזן ובכלל. לבני מלאה את תפקידה כראוי", אמר בכיר בלשכת ראש הממשלה.

 

הממשל האמריקאי מצדו פועל להצלחת הוועידה והחליט להימנע מכינוסה במקומות בהם נוהלו בעבר שיחות שלום שנכשלו. הוועידה תתכנס באנאפוליס, בירת מרילנד, כ-50 ק"מ ממזרח לוושינגטון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הצהרה משותפת. אולמרט
צילום: גיל יוחנן
מחפשים נוסחה. אבו מאזן
צילום: איי פי
לשתף את סוריה. רייס
צילום: איי אף פי
הרחק מהכתבים. הבסיס באנאפוליס
צילום: איי פי
מומלצים