שתף קטע נבחר

זירת הקניות

הפעילים פרצו לכנרת: "היא של כולנו"

פעילי ארגון "מגמה ירוקה" ביקשו למחות נגד חסימה בגדרות של חופי הכנרת, השייכים לכלל הציבור, וגביית תשלום בלתי חוקית בכניסה לחופים עבור הרחצה באגם. בלילה לאחר הפעילות עוכבו על ידי המשטרה חמישה פעילים בחשד שהסירו גדרות סביב הכנרת ושוחררו לאחר חקירתם. דו"ח של החברה להגנת הטבע: כל הבטחות הממשלה לפעול כדי לאפשר גישה חופשית לכנרת לא מומשו

חמישה פעילים הקשורים לארגון "מגמה ירוקה" עוכבו הלילה (ב') בכנרת, בחשד שהסירו גדרות. המעצר בוצע בתום יום פעילות של הארגון אתמול, במחאה על חסימת הגישה הציבורית לכנרת בגדרות וגביית תשלום ממתרחצים באגם. העצורים שוחררו לאחר מספר שעות בתום חקירתם.

 

ממשטרת טבריה נמסר כי הגדר שהפעילים ניסו להסיר הוקמה כחוק. מארגון "מגמה ירוקה" נמסר: "יש לפעול נגד מפירי החוק האמיתים, ולא נגד הציבור שזכאי לכניסה חופשית לכנרת, ונלחם על כך".

 

במסגרת הפעילות אתמול פשטו כמה עשרות סטודנטים חברי "מגמה ירוקה" על שני חופים בכנרת, כדי למחות נגד הפקעת שטחי ציבור לטובת יזמים פרטיים ונגד גביית התשלום בכניסה. בחוף גנים התעמתו הפעילים עם כמה מפעילי חופים ואנשי ביטחון. הפעילים, מגובים בח"כ דב חנין, יו"ר עמית של השדולה הסביבתית-חברתית בכנסת, דרשו לממש את זכותם החוקית לגישה חופשית לחופי הכנרת, ללא כל מחסום או תשלום.

 


הפעילים בכנרת (צילום: ניר אלימלך)

 

"הבעיה היא שהכנרת נגזלת מהציבור. עוד ועוד חופים בכל פעם", אמר יניב שטיימץ, רכז "מגמה ירוקה" במכללת כנרת.  "אנחנו באנו לכאן כדי להתריע מפני האפשרות שיזמים אחרים ישנו את קו החוף של חופים נוספים בכנרת, וייקחו עוד שטחים מהציבור לטובת נדל"ן ורווחים פרטיים. עיריית טבריה פועלת במסווה של עזרה לתושבים, אבל למעשה גוזלת מהתושבים את אחד החופים היחידים שנשארו פתוחים לציבור בחינם", הוסיף שטיימץ.

 

אנשים לא יודעים שהם לא צריכים לשלם

סוגיה מרכזית במאבקם של הפעילים היא גביית התשלום בכניסה לחופים, ואחת המטרות של המבצע שהחל אתמול - ויימשך היום - היא להעלות את המודעות הציבורית לנושא.

 

"אנחנו ממשים את הזכות שלנו לגשת לחופי הכנרת מבלי לשלם. נכנסו לחופים ויידענו את הנופשים שהם לא צריכים לשלם בכניסה, אם כל מה שהם רוצים זה לרחוץ בכנרת. חשוב לנו שאנשים ידעו שהם לא צריכים לשלם, אם הם לא משתמשם במתקנים כמו מגלשות ואטרקציות, אלא רק נכנסים למים", אמר ניר אלימלך, דובר מגמה ירוקה במכללת כנרת. אלימלך סיפר כי רבים מהנופשים כלל לא ידעו שגביית התשלום רק עבור הרחצה בכנרת אינה חוקית. "רבים מהם מאוד זועמים ואומרים שזה לא הוגן", הוסיף.

 

אחת מהנופשות הכועסות היתה חנה אזריהן מקריית גת, שהגיעה לחוף גיא עם בעלה ושני ילדיהם. בכניסה הם הוציאו מכיסם סכום של 240 שקלים. "זה מתסכל שצריך לשלם בכדי ליהנות מהכנרת, שהיא נכס של מדינת ישראל ולא של אף אדם פרטי. כל אחד לקח חוף, גידר אותו והחליט על דעת עצמו שצריך לשלם".

 

ועם זאת, אזריהן אמרה כי לדעתה גביית התשלום תימשך כל עוד אנשים לא יחדלו מלהגיע. "במדינה שלנו עדיין לא מפותח הנושא של חרם צרכנים. הישראלים יודעים לקבל את המכה, לצעוק יום אחד ואז להמשיך לעשות את אותו דבר".

 

בעיצומה של הפעילות במקום הגיע לחוף גם השר להגנת הסביבה גדעון עזרא, שנתקל לא רק במפגינים אלא גם בלא מעט נופשים מתוסכלים, שהבינו ששילמו דמי כניסה שנגבו מהם שלא כחוק.

 

"כל עשיר קונה לו חוף"

אבל יש מי שדווקא מכיר את החוק. אורלי שמחה, שהגיעה עם שלושת ילדיה וחברים לחוף גנים, התעקשה שלא לשלם דמי כניסה. "אני סירבתי לשלם את הכסף בכניסה. אני מכירה את החוק ויודעת שהכנרת היא של כולנו. בסופו של דבר, אחרי ויכוחים, נכנסתי בלי לשלם. גדלתי בטבריה, ואז רוב החופים היו פתוחים. כילדה שחיתי בחינם. היום כל עשיר קונה לו חלק מהכנרת. אבל הכנרת שייכת לכולנו, המים האלה הם של כולנו וזה לא הוגן שייקחו כסף".

 

הפעילות תימשך היום ופעילי "מגמה ירוקה" מתכוונים ללכת לשחק מטקות בטיילת של טבריה. "אין לנו יותר חופים שאנחנו יכולים להיכנס אליהם ללא תשלום, ולכן אין לנו ברירה אלא לבלות בטיילת, כי שם לא לוקחים מאיתנו כסף", הסביר אלימלך את הרעיון מאחורי הפעולה.

 

ח"כ חנין (חד"ש), שהשתתף אף הוא בפעילות המחאה, אמר שבכוונתו להניח על שולחן הכנסת הצעת חוק להגנת הכנרת. "דרושה באופן דחוף התערבות של הכנסת בחקיקה אשר תגן על אגם הכנרת, המקיים מצד אחד את ענף התיירות של הצפון ומצד שני מספק מי שתייה לחלק גדול מאזרחי המדינה", אמר.

 

גם החברה להגנת הטבע הכינה דו"ח אודות מצב הגישה לחופי הכנרת, שהשווה בין ההבטחות שהושמעו בנושא לבין המצב בפועל, שנותר לטענת אנשי החברה ללא שינוי. "עשרות רבות של גדרות בלתי חוקיות עדיין מונעות את הגישה החופשית לחופי הכנרת; שביל סובב כנרת שהתקבל על ידי הממשלה לא אומץ ולא תוקצב על ידי שום משרד ממשלתי; הכניסה לכל החופים הינה בתשלום, והתשלום הגבוה עדיין נגבה בצורה שרירותית וללא כל פיקוח; גם הצעת ההחלטה שאמורה הייתה להגדיר גוף אחד שירכז את הטיפול בחופי הכנרת, סורסה והיא כעת ריקה מתוכן" - אמרו בחברה.


פורסם לראשונה 01/10/2007 08:43

 

בהכנת הידיעה סייעה שרון רופא-אופיר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפעילים מתעמתים עם מאבטח בחוף גנים
השיב על שאלות הנופשים המתוסכלים. השר עזרא
מומלצים