שתף קטע נבחר

קשישים בישראל - סטיגמות ואפליה חברתית

ביום הקשיש הבינלאומי, מתלוננים קשישים בישראל על יחס משפיל ודעות קדומות. לטענתם, אחרי גיל 60 החברה לא מחשיבה אותם יותר כאזרחים שווים: "לא בודקים אם אתה טוב או לא, פשוט מסתכלים על תעודת הזהות, זאת שערוריה". רק 16 אחוז מבין בני ה-65 בישראל סובלים מבעיות תפקוד, אך הסטיגמות מנצחות את המציאות

"זקן נתפס כחלש, כמי שעשה את שלו, לכן קולו לא נשמע", אמרה אתמול (ב') ל-ynet מנהלת תוכניות למניעת התעללות בקשישים בארגון הג'וינט, ד"ר שרה אלון, לרגל יום הקשיש. לדבריה, החברה מעדיפה צעירים יפים, על פני קשישים. קשישים רבים בישראל מתלוננים על יחס משפיל מצד החברה כולה. לטענתם, אחרי גיל 60 החברה לא מחשיבה אותם יותר כאזרחים שווים לכל דבר. לדבריהם, גם התקשורת מסייעת בהיווצרות התדמית של הזקן החלש.

 

על פי הנתונים, בקרב מבוגרים כבני 65, רק 16 אחוז סובלים מבעיות תיפקוד. השאר מתפקדים, אך הסטיגמה שקיימת מפריעה במהלך החיים התקין שלהם.

 

"אותה אוכלוסיה בעלת בעיות תפקודיות, שהינה קטנה יחסית, מייצגת את שאר הגמלאים בתפיסה החברתית,

כאשר בפועל הדבר אינו נכון. יש הרבה מאוד קשישים שממשיכים לעבוד, להתנדב, ללכת לחוגים ולפעילויות שונות, אך אף אחד לא שומע על כך, בהשוואה לתדירות השמעת הסיפורים על זקנים חולים שאינם מתפקדים", הסבירה ד"ר אלון.

 

ד"ר בנימין קלנר (בן 76) אל"מ במיל' ורופא תעופתי מהתנחלות עופרים, הוא דוגמא לקשיש המתפקד לא פחות מאדם צעיר. ד"ר קלנר עובד כגניקולוג בקופת חולים המקומית ומשמש כמדריך טיסה להנאתו. בשיחה עם ynet הוא מספר כי על אף תפקודו, הוא חש אפליה כאשר ניסה להתקבל לעבודה אחרת והן כמתנדב בבתי חולים.

 

"לא בודקים אם אתה טוב או לא, פשוט מסתכלים על תעודת הזהות", הוא מספר. "אני חושב שזו שערוריה ואת אף אחד זה לא מעניין. אצל האקסימוסים שמים זקנים חלשים שלא מתפקדים על הקרח ומחכים שימותו, אבל אפילו האסקימוסים לא משאירים זקנים שעדיין מסוגלים לתפקד".

 

ד"ר קלנר הוא אב לשבעה ילדים, שהצעירה שבהם בת 16. הוא מגדיר את עצמו כ"בן 76 צעיר מאוד".

 

דוד בניבגי, בן 72 מקרית ביאליק, איש קבע לשעבר, עבד במשך כעשור כמטפל סיעודי של קשישים, אך לפני שנתיים פוטר בטענה כי אינו מתאים יותר לתפקיד. מאז לא הצליח למצוא תעסוקה אחרת. "אני מרגיש שאני יכול לעבוד ועוד איך. ניסיתי לחפש עבודה, אבל תמיד אמרו לי: 'הגיל שלך לא מתאים. אתה יכול להיראות בן 20 אבל התעודה מדברת".

 

היועצת המשפטית של עמותת "משפט בשירות הזיקנה", עו"ד כרמית שי, אמרה בשיחה עם ynet כי העמותה מנסה להטמיע את המושג "גילנות", שפירושו אפליה על רקע גיל. "זוהי אפליה נוראית, בדיוק כמו כל אפליה אחרת, על רקע דת, גזע, או מין", הוא מסבירה.

 

"זוהי אפליה חברתית שלילית שמבוססת על סטריאוטיפ כלפי אנשים זקנים, שיוצאת מנקודת ההנחה שאנשים זקנים הינם חולים וחלשים, שאינם שווים בזכויותיהם כמו אנשים צעירים".  


פורסם לראשונה 01/10/2007 21:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
יחס משפיל (אילוסטרציה)
צילום: סי די בנק
מומלצים