שתף קטע נבחר
צילום: jupiter

אנו במזרח ולבנו במערב

לפני 17 שנים בדיוק, ב-3 באוקטובר 1990 אוחדו מזרח ומערב, וגרמניה שבה להיות אחת. מה עוד קרה ב-3 וב-4 באוקטובר?

ב-9 בנובמבר 1989 כחלק מהתפוררות הגוש הקומוניסטי הדהימו אזרחי מזרח-גרמניה את ממשלתם הרודנית ואת העולם כולו – ובעיקר, את עצמם – כאשר הפילו חלקים מחומת ברלין. אחרי זמן קצר, התפטרה הממשלה הקומוניסטית; בבחירות שנערכו במרס 1990, המפלגה הקומוניסטית הפסידה את השלטון. היה נדמה כי תהליך הדמוקרטיזציה בגרמניה המזרחית יהיה דומה לאלה שהתחוללו קודם-לכן – וגם אחר-כך – בכל מדינות אירופה המזרחית.

 

אבל תושבי גרמניה המזרחית לא רצו להמשיך ולקיים מדינה נפרדת מן האחות הגרמנית העשירה והפתוחה במערב. נערכו שיחות "2 + 4" (שתי המדינות הגרמנִיות, ועוד ארבע המעצמות שניצחו את הנאצים), ובהן התחייבו הגרמנים שלא להפר את התנאים שקבעו ההסכמים בעקבות מלחמת העולם השנייה. במהלך 1990 (מאי ואוגוסט) נקבעו שני מהלכים חשובים: המשטר של גרמניה המערבית יוחל גם על גרמניה המזרחית; והמטבע של המדינה הקומוניסטית-לשעבר יומר למטבע של המדינה הקפיטליסטית, בחישוב אשר העניק יתרון גדול לתושבי החלק המזרחי.

 

ב-12 ספטמבר 1990 סיכמו הנציגים על התנאים לאיחוד גרמניה; ב-3 באוקטובר 1990 נכנס האיחוד לתוקף וגרמניה היתה למדינה אחת.

 

רוצים לדעת עוד על תולדות המדינה העתיקה והחדשה הזו? עיינו בערך "גרמניה ".

 

מה עוד קרה ב-3 באוקטובר?

 

3 באוקטובר 1582 – איך עצרו אביב בעיצומו של החורף?: האפיפיור מתקן את לוח השנה. לוח השנה הנוצרי תוכנן למנוע מצב שחג הפסחא יתקיים בימים שהיהודים חוגגים את הפסח; מומחי החישובים לא שמו לב לכך שהלוח היוליאני (אשר הונהג בעת שלטון יוליוס קיסר ברומא העתיקה) משאיר בכל יום כ-11 דקות, "עודף" אשר מצטבר ליממה שלמה בכל 133 שנה בערך – או שהדבר לא נראה חשוב בעיניהם.

 

אבל אחרי 1,500 (ויותר) שנים של חיים נוצריים, ה"עודף" החל להתבטא בהפיכת הפסחא לחג יותר ויותר חורפי. כדי להחזיר חג זה אל ימי האביב, החליט האפיפיור גרגוריוס ה-13 – היום לפני 425 שנים – להוסיף יום אחד בחודש פברואר (לא בכל שנה, וגם לא בכל ארבע שנים) וכן "לדלג" על כל הימים שבין 4 באוקטובר אותה שנה ובין 14 בו; בזאת, הוא לא "רק" תיקן את הלוח – אלא גם הוכיח כי שמרנות תיאולוגית ותוקפנות דתית בהחלט יכולות להסתדר עם קדמה מדעית. (הערך "לוח השנה הנוצרי" – למנויי האנציקלופדיה)

 

3 באוקטובר 1929 – כאשר יש 7 יחידות אתניות ו-3 דתות ו-2 סוגי כתב, אפשר אפילו ליצור איחוד: הוכרזה "מלכות יוגוסלביה". הרעיון לאחד את העמים הסלביים הדרומיים (סרבים וקרואטים ועוד), צמח ממזרח לים האדריאטי כבר באמצע המאה ה-19; בעשור שלפני מלחמת העולם הראשונה, הרעיון הספרותי הפך לתודעה לאומית – אשר התחזקה בארץ ההיא, על רקע רציחת מלך סרביה אלכסנדר אוברנוביץ' (1903) ומלחמות הבלקן (1912 – 1913). אנשי "הוועד היוגוסלבי" (התארגנות הסלבים הדרומיים) השיגו לתודעה זו הכרה רשמית כאשר חתמו על הסכם עם ממשלת סרביה.

 

העוצֵר (המיועד למלוכה) אלכסנדר עיכב את רעיון האיחוד, כאשר הכריז (1 בדצמבר 1918) על הקמת "מלכות הסרבים והקרואטים והסלובנים" – פירוט שמותיהן של ההשתייכויות האתניות (לא כולן), במקום התייחסות לשייכות המאחדת. לבסוף "נפתרה" הבעיה כאשר – היום לפני 78 שנים – ביטל המלך את השם הפדרליסטי והכריז על "מלכות יוגוסלביה (Kraljevina Jugoslaija). גם הרודנות הקומוניסטית הצליחה להחזיק את האיחוד קיים, והצלחה זו השפיעה אפילו כמה שנים אחרי הדמוקרטיזציה. אבל בעשור האחרון של המאה ה-20, החבילה היוגוסלבית התפרקה בשורת מלחמות אתניות עקובות מדם. (הערך "יוגוסלביה" – למנויי האנציקלופדיה)

 

3 באוקטובר 1951 – מאסטרו נולד: נולד צביקה פיק. נחשב לאחד מטובי המלחינים בישראל ואחד מכוכבי הפופ הראשונים שידעה המוזיקה הישראלית. מאז החל בפעילותו המוזיקלית הציג פיק כמה לחנים שהפכו לקלסיקות פופ ישראליות, מכר עשרות אלפי אלבומים וערך מספר סיבובי הופעות מצליחים ביותר. מאידך ידע גם לא מעט כשלונות מסחריים ואמנותיים. בשנים האחרונות דורך כוכבו, בין היתר בזכות השתתפותו כשופט בתוכנית הפופולרית "כוכב נולד", ובזכות התוכנית "מאסטרו", שסיפקה הצצה פולשנית לחייו האישיים.

 

ומה קרה ב-4 באוקטובר?

 

4 באוקטובר 1957 – מי אמר שחלל זה ריק?: ברית המועצות שיגרה לחלל את "ספוטניק". כחלק מן התחרות עם ארצות-הברית הקפיטליסטית, וממרוץ החימוש (טילים בליסטיים), החליטה ברית-המועצות הקומוניסטית לחקור את מרומי האטמוספירה. כמה טילים ובלונים שוגרו למרחק ניכר מכדור-הארץ, וקידמו את המחקר המדעי – וגם את התוכניות הצבאיות.

 


ספוטניק 1, הלוויין המלאכותי הראשון בתולדות האדם (צילום: אימג'בנק / GettyImages)

 

הצעד המשמעותי ביותר חיכה עד אשר הוכרזה תוכנית בינלאומית לחקר החלל. זה היה לפני 50 שנה: ברית-המועצות שיגרה לחלל את "ספוטניק" (ברוסית: בן-לוויה), הלוויין הראשון. ארצות הברית פיגרה עוד כ-4 חודשים (אשר במהלכם הצליחו מדעני ברית המועצות לשגר לחלל גם את הכלבה לייקה); רק ב-1 בפברואר 1958, "אקספלורר 1" האמריקני שוגר אל החלל. (הערך "חקר החלל (1)" – למנויי האנציקלופדיה)

 

4 באוקטובר 1963 – ליברפול, ישראל: נולד הכדורגלן רוני רוזנטל. את תחילת הקריירה עשה רוזנטל בקבוצת מכבי חיפה, אותה הוליך לאליפות היסטורית בשנת 1984, ובשנה שלאחר מכן לאליפות נוספת והפסד בגמר הגביע (לבית"ר ירושלים). לאחר עונה נוספת בה זכתה מכבי חיפה בסגנות הליגה, עבר רוזנטל לשחק באירופה.

 

את דרכו האירופית החל בקבוצת פ.צ. ברוז' הבלגית. בברוז' הצטיין רוזנטל כאשר כבש 12 שערים בעונתו הראשונה, ובעונתו השנייה הצעיד את קבוצתו לאליפות בלגיה ולחצי גמר גביע אופ"א. מאוחר יותר עבר לקבוצת הפאר ליברפול מן הליגה האנגלית. הוא הגיע לקראת סוף העונה, וכבש שבעה שערים בשמונת המשחקים האחרונים של העונה, שבסופה זכתה ליברפול באליפות אנגליה.

 

4 באוקטובר 1970 – הנשמה השחורה פרחה, סופית, מן הגוף הלבן: ג'ניס ג'ופלין הלכה לעולמה. היא לא רצתה לצעוד בתלם השמרני והבורגני שהכינו הוריה ומחנכיה, עזבה את הבית וזימרה בבתי-קפה ובמועדונים קטנים; בתוך כמה שנים עזבה את מולדתה, טקסס.

 

הזמרת המורדת עברה אל מרכזי התרבות ההיפית בחוף המערבי של ארצות הברית, ושם גילתה את השימוש בסמים. ניסיון להיגמל, כחלק משיבה לחיים יותר נורמטיביים, היה קצר-מועד בלבד. הישגיה האמנותיים היו אדירים, אבל השפעות הסמים איימו על כך במידה הולכת וגוברת. לפני 37 שנה, ההירואין גָרם את מותה בטרם עת. (הערך "ג'ופלין, ג'ניס" – למנויי האנציקלופדיה)

 

בחזרה ל-1948

 

כותרת העיתון "ידיעות אחרונות" ב-3 באוקטובר 1948:

 

'יוקם מגע אמריקאי-רוסי בשאלת א"י: פאריס (טלגרפית מאת סופרנו ליאור דנן) – בימים הקרובים יוקם מגע בין משלחות ארה"ב ורוסיה בשאלת ארץ ישראל'

 

פתרון החידה מיום שלישי

 

ב-2 באוקטובר 1187, צבאות צלח אד-דין כבשו את ירושלים מידי מגיניה הצלבנים.

 

רוצים לדעת מה עוד קרה ב-2 באוקטובר? לחצו כאן .

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אזרח מנסה לפרוץ את חומת ברלין, ברלין 1989
צילום: איי פי
גרגוריוס ה-13. הנהיג את לוח השנה האזרחי בצורתו המוכרת לנו
מתוך מאגר גטי אימג' בנק ישראל
צביקה פיק
צילום: גלעד קוולרציק
צילום משה גוזגל
רוני רוזנטל
צילום משה גוזגל
ג'ניס ג'ופלין בהופעה
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
מומלצים