גוגל לא צריכה לחסום אתרים אנטישמים
לאחר שתחסום אתרים כאלה, ידרשו ממנה לחסום אתרים של החיזבאללה, החמאס והג'יהאד. בשלב הבא ייחסמו אתרים המעודדים התאבדות ואנורקסיה, תומכי ימין ושמאל קיצוני, בעד סמים ועוד. כדאי להפנים: גוגל הוא מנוע חיפוש ולא עיתון ואסור לדרוש ממנו לצנזר תכנים הזמינים ברשת, גם אם הם מפיצים רעיונות מעוותים. דעה
בימים אלה מופצת עצומה בדואר האלקטרוני הקוראת לגוגל להסיר את האתר האנטישמי Jewwatch, המופיע בין התוצאות הראשונות בחיפוש אחר המילה jew. מדובר בשערורייה ישנה למדי, אשר מקורה בשנת 2004. בעקבות המחאה בימים ההם ופעילות הגולשים ברשת נגד אתר השנאה, המופעל מאז 1997 על ידי פרנק וולטנר, (פעולה המכונה google bombing), נפגע מעט מיקומו, אך הוא עדיין ממוקם גבוה ברשימת התוצאות. במקום הראשון מופיעה הפניה לערך jew בוויקיפדיה ובדף הראשון נוסף ההסבר של גוגל לתוצאות החיפוש האלה.
מנוע חיפוש אינו "תוכנית כבקשתך"
על פי המחאה המחודשת, המופצת בימים אלה בדואר האלקטרוני בעברית, כדי שגוגל תסיר את האתר מתוצאות החיפוש, נדרשת עצומה נגד האתר ובה יופיעו 500,000 חתימות אלקטרוניות. ההנחה הזו מופרכת מיסודה, וחושפת חוסר הבנה של המוחים בנוגע לטבעם של מנועי חיפוש. גוגל לא מסירה או מוסיפה אתרים לאינדקס של מנוע החיפוש שלה. זו אינה "תוכנית כבקשתך". מנוע חיפוש אינו "מפרסם" את האתרים המופיעים בו אלא מפנה אליהם.במובן זה, מנוע חיפוש דומה יותר לספר טלפונים. האם תעלה על הדעת דרישה למחוק מספר הטלפונים מספרים של אנשים מסוימים, אפילו אם דעותיהם בלתי מקובלות לחלוטין וגזעניות? הפעולה במקרים כאלה צריכה להינקט נגד חברות האחסון של האתרים הגזעניים. במקרים רבים מדובר בחברות אמריקניות ואירופיות, והפעלת לחץ עליהן תגרום להן לחדול מאירוח האתרים. נכון, סביר להניח כי הן יצוצו מחדש ברשת לאחר כמה ימים, אך פעולות רציפות כאלה יפגעו בזמינות שלהן ויפריעו להן להעביר את המסרים.
בקשת חיפוש היא תלויית שפה ותרבות
מיקום של אתר מסוים בגוגל נקבע על פי אלגוריתמים ממוחשבים המושפעים ממשתנים רבים. אלה נועדו לחשב את הרלוונטיות של תוצאת חיפוש מסוימת לגבי שאילתה נתונה. כל בקשת חיפוש היא תלוית שפה ותרבות. למשל, בחיפוש אחר המילה nigger (שחור בלטינית וכינוי גנאי לאנשים כהי עור) רוב התוצאות הראשונות יפנו לאתרים והתבטאויות גזעניות. כך גם לגבי המילה "ערבוש" (כינוי גנאי לערבים בעברית).
המילה jew אינה שונה – תוצאות החיפוש של גוגל מעידות כי רבים מהמשתמשים במילה זו (בניגוד להטיות מקובלות יותר כמו Jewish או Judaism) משתמשים בה בהקשרים גזעניים. עם השנים, המילה נטענה בקונוטציות שליליות, ודבר זה בא לידי ביטוי בחיפוש בגוגל.
המחאה פירסמה את האתר האנטישמי
זאת ועוד, לפני התפרצות המחאה נגד גוגל, סביר להניח כי לא מעט מהמחפשים אחר המילה jew היו אנטי-יהודים מלכתחילה, "משוכנעים מראש", ולא כאלה שנתקלו באתר הגזעני במקרה בתוצאות החיפוש והפכו אנטישמים בין רגע. על פי נתוני גוגל, רק 1 מ-10 מיליון שאילתת חיפוש כללה את המילה jew.
כעת, בעקבות הפרסומים, בקשת החיפוש הזו הפכה פופולרית ורוב המחפשים הם בכלל יהודים או גולשים ששמעו על הפרשה ומעוניינים לראות את התוצאות בעצמם. כלומר, המחאה העניקה לאתר האנטישמי פרסום גדול בהרבה מזה שבעליו יכלו לצפות לו. התעלמות היא הנשק האפקטיבי ביותר נגד אתרים כאלה.
סין אינה מודל לחיקוי
לאחר שגוגל תחסום אתרים כאלה, ידרשו ממנה לחסום אתרים של החיזבאללה, החמאס והג'יהאד. בשלב הבא ייחסמו אתרים המעודדים התאבדות ואנורקסיה, תומכי ימין ושמאל קיצוני, בעד סמים ועוד. כדאי להפנים: גוגל אינו עיתון. אסור לדרוש ממנו לצנזר תכנים הזמינים ברשת, גם אם הם מפיצים רעיונות מעוותים. מנועי חיפוש משקפים את המציאות - איתה צריך להתמודד. אסור לנתץ את המראה.
בימים האחרונים פורסמו כמה ידיעות בעיתונות בנושא העצומה, חלק מהן השתמשו בדוגמה של חסימת אתרים על ידי גוגל על פי תכתיב של סין כנימוק בעד סינון אתרים אנטישמים. אך הכניעה המבישה של גוגל לסין היא כתם שחור, וגם בחברה כבר מכירים בטעותם זו. אסור שהמקרה הסיני ישמש כמודל לסינון אתרים במדינות מתוקנות.
כדאי לקרוא מה כתבו בליגה נגד השמצה בנושא זה: הדירוג של אתר Jewwatch ואתרי שנאה אחרים אינו בחירה מודעת של גוגל, אלא נקבע על ידי מערכת דירוג אוטומטית". הליגה נגד השמצה אף שיבחה את גוגל לאחר שקיבלה את הסבריה בנושא.