שתף קטע נבחר

 

בכיר בקדימה: "רה"מ טומן מלכודת דבש ללבני"

במפלגות העבודה ובקדימה סבורים שראש הממשלה מנסה לפזר אחריות לקראת ועידת אנאפוליס, לאור ההחלטה להציב בחזית ההידברות את שרת החוץ. בסביבתה של לבני דווקא מרוצים: "אולמרט קיבל את המתווה שמציגה שרת החוץ. היא נכנסת לזה בצורה מפוכחת"

"ראש הממשלה מנסה לפזר את האחריות" - כך אמרו היום (א') גורמים בכירים במפלגת קדימה, זמן קצר לאחר הודעתו של ראש הממשלה, אהוד אולמרט, על מינויה של שרת החוץ, ציפי לבני, לעמוד בראש צוות המשא ומתן הישראלי מול הפלסטינים. במערכת הפוליטית קיימת תמימות דעים כי מינויה של לבני נועד לחלק את האחריות לקראת ועידת אנאפוליס.

 

לדברי הגורמים, אולמרט "מנסה גם לטמון מלכודת דבש ללבני, גם להרגיע את ליברמן ואת אלי ישי ולאותת שהמהלך המדיני מוריד הילוך, וגם לנסות ולשבור את ציר לבני-ברק שהטריד אותו בשבועות האחרונים בהתבטאויות מהוססות בנוגע לתהליך המדיני עם הפלסטינים".

 

החלטתו של אולמרט באה על רקע הפרסומים על מאבקי הכוח בין ציר לבני-ברק לבין המשנה לראש הממשלה, חיים רמון, שביקש לעצמו תפקיד זה. בסביבתו של רמון טוענים, כי אולמרט עדכן אותו על ההחלטה וכי אין בכוונתו לנקוט צעדי מחאה בשל המינוי. בסביבתם של ברק ולבני מסתכלים על המהלך ומנסים להציג את הפן החיובי מבחינתם.

 

גורמים בכירים במשרד החוץ אומרים כי מינויה של לבני לתפקיד נועד גם להציל את התהליך וגם לחזק את היכולת של ישראל להתמודד מול כישלון אפשרי באנאפוליס. "ראש הממשלה למעשה קיבל את המתווה שמציגה שרת החוץ", אומרים גורמים המקורבים ללבני,  "הוא מבין שבמצב של התהליך היום, הוא זקוק לעזרה". בסביבתו של שר הביטחון ברק מנסים להציג תמונה אחרת. במינוי מאמץ אולמרט את עמדות ברק שעיקרן הן: זהירות, שיקול דעת ואיטיות בתהליך.

 

מקורביה של שרת החוץ אמרו כי "ברור לגמרי שזהו מהלך פוליטי של ראש הממשלה. אנחנו מבינים את זה. אנחנו גם מבינים שהמצב של התהליך מול הפלסטינים, מול האמריקנים ומול השותפים בקואליציה הוא קטסטרופלי. הפלסטינים הרימו את הציפיות ושרת החוץ נכנסת למהלך הזה בצורה מפוכחת".

 

גורמים רבים נהנים מהמינוי של לבני

לבני סבורה שהציר הבילטראלי חייב להיות הציר מרכזי וכי ועידת אנאפוליס היא רק הנגזרת שלו. היא מאמינה בהורדת ציפיות בהתנהלות "מול חוסר היכולת של הפלסטינים לבצע", אך סבורה שיש לפעול להנחת היסודות לשתי מדינות לאום, כהתנייה לאי חזרת הפליטים הפלסטינים במסגרת זכות השיבה, ומתן ערבויות לביטחון אזרחי ישראל. לדבריה, "המשא ומתן העתידי צריך להתנהל סביב נושאים שעליהם אפשר להסכים, נושאים שישמשו כבסיס להמשך המשא ומתן אחרי הוועידה".

 

בסך הכל, ההערכה במערכת הפוליטית היא שכמעט כל הגורמים נהנים מהמינוי של לבני. אולמרט מחלק את כובד האחריות עם יריבה פוליטית, ולמעשה מערב אותה בביצה המדינית מול הפלסטינים. לבני מצדה הופכת לגורם רלוונטי ומשמעותי במשא ומתן מול הפלסטינים, לאחר שבמשך שבועות ארוכים התנהל ציר זה בהובלתם של טורבוביץ' ותורג'מן, אנשיו של ראש הממשלה.

 

לדברי הגורמים, "ברק ממשיך לשדר כאילו הוא מהוסס ומודאג לגבי היכולת של הפלסטינים לספק סחורה מדינית, אולם מצד שני הוא מציג תמונה של מנהיג שקול, אחראי שלכאורה צופה מן הצד על המתרחש ומחכה לרגע שבו הכל יתפוצץ והוא יוכל לומר 'אמרתי לכם'".

 

יש לציין כי לשרת החוץ ברור לחלוטין כי המינוי שלה הוא גם מהלך פוליטי, שנועד להעביר אליה אחריות לכישלון אפשרי של המשא ומתן מול הפלסטינים.

 

בהכנת הידיעה השתתף רוני סופר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט ולבני. ארכיון
צילום: רויטרס
ברק. התבטאויות מהוססות
צילום: דנה קופל
מומלצים